Course (100%) questions and answers
1). Child abuse definition
Ans: Any recent act or failure to act on the part of a parent or caretaker which results in
death, serious physical or emotional harm, sexual abuse or exploitation; or an act or
failure to act, which presents an imminent risk of serious harm
2). What does ca law say about physical discipline?
Ans: If physical discipline is excessive or forceful enough to leave injuries, physical
abuse has occurred
Reasonable and age appropriate spanking to the buttocks where there is no evidence of
serious physical injury does not constitute abuse.
3). What age group has the highest rate of abuse?
Ans: Birth to one year.
Also 3/4 of fatalities were in children younger than 3
4). Are boys or girls more likely to be abused?
Ans: Similar rates of abuse but fatalities more common in boys
5). Who are the most likely abusers?
Ans: Highest percentage of abusers are parents. Mom's are the most common with
father's second.
6). Types of abuse
Ans: Neglect-most common
Emotional
Physical-2nd most common
Sexual
PaperStoc.com Page 1 of 7
, Physical abuse and neglect are more visible than the more subtle injuries of sexual and
emotional abuse
7). Child neglect
Ans: Most common form of maltreatment
Neglect is defined as failure of a parent or other person legally responsible for the child's
welfare to provide for the child's basic needs and an adequate level of care including
deprivation of necessities, such as food, clothing, shelter, supervision, medical care and
education
8). Possible signs of physical neglect
Ans: Clothes are ill-fitting, filthy, or inappropriate for the weather
Begs or steals food or money
Consistently is dirty, sleepy or hungry
Abuses alcohol or drugs
States there is no one at home to provide care
Lacks adequate medical or dental care
Is frequently late or missing from school
9). Emotional abuse
Ans: Any situation where any person willfully causes any child to suffer or inflicts on
any child unjustifiable mental suffering
A child that is physically or sexually abused or neglected is also emotionally abused
Emotional abuse refers to failure to meet the child's needs for affection, attention, and
emotional nurturance
10). Warning signs of emotional abuse in children
Ans: Shows extremes in behavior, such as overly compliant or aggressive
Is delayed in physical or emotional development
Has attempted suicide
Is withdrawn, depressed, apathetic
Reports a lack of attachment to the parent or caregiver
11). Physical abuse
Ans: The deliberate infliction of physical injury on a child, usually by the child's
caregiver
PaperStoc.com Page 2 of 7