Correct Answers.
1). Ionic compounds
Ans: -deals with charged particles
-oppositely charged particles are attracted to each other
-look for presence of metals and polyatomic ions
2). Molecular compounds
Ans: -share electrons
-nonmetals
-no polyatomic ions unless its an acid
3). Type i metals
Ans: -ionic compounds
-group 1A,2A,3A
-one type of charge state
-Name of metal +ion
-if metal+nonmetal:
name of metal+base name of nonmetal +ide
-if metal+polyatomic ion:
name of metal+name of polyatomic ion
4). Type ii metals
Ans: -ionic compounds
-charge states vary
-Name of metal+it's charge as a roman numeral+ion
-if metal+nonmetal:
name of metal+its charge as a roman numeral+base name of nonmetal+ide
-if metal+polyatomic ion:
name of metal+its charge as a roman numeral+name of polyatomic ion
5). Molecular compounds: nonmetal+nonmetal
PaperStoc.com Page 1 of 8
, Ans: -prefix+name of 1st nonmetal+prefix+name of second nonmetal
-no mono for first nonmetals
6). Acids
Ans: -are molecular compounds but behave like ionic compounds when put in water
-dissolved in water(aqueous)
-binary or oxy acids
7). Binary acids
Ans: -hydro+base name of second nonmetal+ic+acid
-hydro means no oxygen present
8). Oxy acids
Ans: -contains oxygen as a part of a polyatomic ion
-ate becomes ic
-ite becomes ous
-ex: HNO₃→nitric acid
9). Acid exceptions
Ans: H₂SO₄→sulfuric acid
H₂SO₃→sulfurous acid
H₃PO₄→phosphoric acid
H₃PO₃→phosphorous acid
10). Hydrates
Ans: name of ionic compound∙prefix+hydrate
11). Planck's constant
Ans: h=6.626* 10⁻³⁴joules seconds
used in formulas for energy, wavelength, and frequency
E=h*frequency(v)
speed of light (3*10⁸ m/sec)(c)=v*wavelength(A)
E=h(c/A)
Electromagnetic spectrum
PaperStoc.com Page 2 of 8