2023/2024
1). Moral hazard
Ans: When the act of insuring an event increases the likelihood that the event will
happen
behaving different when you know someone is taking the risk (induced demand)
2). Adverse selection
Ans: the situation in which one party to a transaction takes advantage of knowing more
than the other party to the transaction
the sicker people likely want more insurance, compared to those who are healthy
3). Pooling of risk
Ans: Allows individuals to share risk, i.e., insurance companies
4). National health expenditure accounts (nhea)
Ans: Provides official estimates of health care spending in the US. It measures health
care consumption and health care investment.
5). Nhea benefits
Ans: Comprehensive: includes all major components of health care system in unified,
mutually exclusive, and exhaustive structure
Multidimensional: encompasses expenditures as well as payers
Consistent: applies a common set of definitions that permits longitudinal comparisons
Published by DHHS
6). Accounts in the nhea
PaperStoc.com Page 1 of 14
, Ans: National Health Expenditures: NHE
Health Consumption Expenditures: HCE
Personal Health Care: PHC
7). National health expenditures: nhe
Ans: all health care consumption and investments in medical structures and equipment
and noncommercial health services and biomedical research
NHE - HCE = Amount of investment in the medical sector of economy (buildings, research,
equipment)
8). Health consumption expenditures: hce
Ans: a subset of NHE, includes personal health care spending, government
administration and net cost of private health insurance and public health activities
9). Personal health care: phc
Ans: subset of HCE, including all medical goods and service that's used to diagnose,
treat, and prevent health problems of a specific person
10). How much nhe spent on health care?
Ans: $3.49 Trillion
Per capita amount: over $10k
% of GDP: 18%
Buying Power: $1,200 when adjusted by CPI
11). Largest contributors to the personal health care (phc)
Ans: hospitalization, physician services, Rx, other health care goods and services
12). What accounted for the largest share of nhe?
Ans: Hospital Care: 33% of spending
Professional Services: 20% doctors NHE
Retail Rx: 10.5%
13). Three categories of phc increased as a share of nhe
PaperStoc.com Page 2 of 14