UNIT 1 The Aging Experience
Chapter 1 The Aging Population
Chapter 2 Theories of Aging
Chapter 3 Diversity
Chapter 4 Life Transitions and Story
Chapter 5 Common Aging Changes
UNIT 2 Foundations of Gerontological Nursing
Chapter 6 The Specialty of Gerontological Nursing
Chapter 7 Holistic Assessment and Care Planning
Chapter 8 Legal Aspects of Gerontological Nursing
Chapter 9 Ethical Aspects of Gerontological Nursing
Chapter 10 Continuum of Care in Gerontological Nursing
UNIT 3 Health Promotion
Chapter 11 Nutrition and Hydration
Chapter 12 Sleep and Rest
Chapter 13 Comfort and Pain Management
Chapter 14 Safety
Chapter 15 Safe Medication Use
,UNIT 4 Geriatric Care
Chapter 16 Respiration
Chapter 17 Circulation
Chapter 18 Digestion and Bowel Elimination
Chapter 19 Urinary Elimination
Chapter 20 Reproductive System Health
Chapter 21 Mobility
Chapter 22 Neurologic Function
Chapter 23 Vision and Hearing
Chapter 24 Endocrine Function
Chapter 25 Skin Health
Chapter 26 Cancer
Chapter 27 Mental Health Disorders
Chapter 28 Delirium and Dementia
Chapter 29 Living in Harmony With Chronic Conditions
UNIT 5 Settings and Special Issues in Geriatric Care
Chapter 30 Spirituality
Chapter 31 Sexuality and Intimacy
Chapter 32 Rehabilitative and Restorative Care
Chapter 33 Acute Care
Chapter 34 Long-Term Care
Chapter 35 Family Caregiving
Chapter 36 End-of-Life Care
, Gerontological Nursing 10th Edition
Eliopoulos Test Bank
Chapter 1 The Aging Population
Test Bank
MULTIPLE CHOICE
1. The nurse explains that in the late 1960s, health care focus was aimed at the older
adult because:
a. disability was viewed as unavoidable.
b. complications from disease increased mortality.
c. older adults needs are similar to those of all adults.
d. preventive health care practices increased longevity.
ANS: D
Increased preventive health care practices, disease control, and focus on wellness helped people
live longer.
DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: 2 OBJ: 2
TOP: Aging Trends KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development
2. The nurse clarifies that in the terminology defining specific age groups, the term aged
refers to persons who are:
a. 55 to 64 years of age.
b. 65 to 74 years of age.
c. 75 to 84 years of age.
d. 85 and older.
ANS: C
,The term aged refers to persons who are 75 to 84 years of age.
DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: 2, Table 1-1 OBJ: 1
TOP: Age Categories KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development
3. The nurse cautions that ageism is a mindset that influences persons to:
a. discriminate against persons solely on the basis of age.
b. fear aging.
c. be culturally sensitive to concerns of aging.
d. focus on resources for the older adult.
ANS: A
Ageism is a negative belief pattern that influences persons to discriminate against persons solely
on the basis of age and can lead to destructive behaviors toward the older adult.
DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: 5 OBJ: 3
TOP: Ageism KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity: Psychosocial Adaptation
4. The nurse points out that the most beneficial legislation that has influenced health care
for the older adult is:
a. Medicare and Medicaid.
b. elimination of the mandatory retirement age.
c. the Americans with Disabilities Act.
d. the Drug Benefit Program.
ANS: A
The broadest sweeping legislation beneficial to the older adult is Medicare and Medicaid.
,DIF: Cognitive Level: Application REF: 16 OBJ: 6
TOP: Legislation KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: N/A
5. The nurse clarifies that a housing option for the older adult that offers the privacy
of an apartment with restaurant-style meals and some medical and personal care services
is the:
a. government-subsidized housing.
b. long-term care facility.
c. assisted-living center.
d. group housing plan.
ANS: C
Assisted-living arrangements offer the privacy of an apartment or condominium with meals
prepared and served, limited medical care, and a variety of personal services.
DIF: Cognitive Level: Application REF: 14 OBJ: 9
TOP: Housing Options KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation
6. The 75-year-old man who has been hospitalized following a severe case of
pneumonia is concerned about his mounting hospital bill and asks if his Medicare coverage
will pay for his care. The nurses most helpful response is Yes. Medicare:
a. pays 100% of all medical costs for persons older than 65.
b. Part B pays hospital costs and physician fees.
c. Part A pays for inpatient hospital costs.
d. Part D pays 80% of the charges made by physicians.
ANS: C
Medicare Part A pays inpatient hospital costs, Part B pays 80% of physicians charges, and Part D
helps defray prescription drug costs.
, DIF: Cognitive Level: Application REF: 16 OBJ: 6
TOP: Medicare Provisions KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity: Coping and Adaptation
7. The daughter of a patient who has been diagnosed with terminal cancer asks which
documents are required to allow her to make health care decisions for her parent. The nurses
most informative response is:
a. Advance directives indicate the degree of intervention desired by the patient.
b. A Do Not Resuscitate document signed by the patient transfers authority to the next
of kin.
c. A durable power of attorney for health care transfers decision-making authority for
health care to a designated person.
d. A living will transfers authority to the physician.
ANS: C
A durable power of attorney for health care transfers the authority for decision making to a
designated person.
DIF: Cognitive Level: Application REF: 19 OBJ: 11
TOP: Advance Directives KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity: Coping and Adaptation
8. The daughter of a resident in a long-term care facility is frustrated with her
80-year-old mothers refusal to eat. The nurse explains that the refusal to eat is a behavior
that is an:
a. effort to maintain a portion of independence and self direction.
b. indication of approaching Alzheimer disease.
c. effort to gain attention.
d. indication of the dislike of the institutional food.
ANS: A