Hamric and Hanson's Advanced Practice Nursing 6th Edition by
L
T
F L
T
F L
T
F L
T
F L
T
F L
T
F L
T
F FT L
Mary Fran Tracy, Eileen T. O'Grady
FT L FT L FT L FT L FT L FT L
, Tracy: Hamric & Hanson's Advanced Practice Nursing, 6th Edition Chapter
L
T
F L
T
F L
T
F L
T
F L
T
F L
T
F F T L L
T
F FT L
1: Highlights from the History of Advanced Practice Nursing in the United States
L
T
F L
T
F L
T
F L
T
F FT L FT L L
T
F FT L L
FT FT L FT L L
FT FT L
Multiple Choice FT L
1. In which year did the American Association of College of Nursing (AACN) introduced the
L
T
F L
FT L
FT L
FT L
T
F L
T
F FT L L
FT L
FT L
T
F L
FT FT L L
FT
Doctorate of Nursing Practice (DNP)?
L
FT FT L L
FT FT L FT L
a. 2006
b. 2004
c. 2000
d. 2002
ANS: B FT L
The AACN introduced the DNP degree in 2004 to prepare advanced practice nurses (APRNs) to
L
T
F L
FT L
T
F FT L L
T
F FT L L
FT L
T
F L
FT FT L L
FT L
FT L
FT FT L
meet challenges and standardize practice beyond master’s degree programs.
L
FT L
FT FT L FT L FT L FTL FT L FT L FT L
2. Which of the following is the best explanation for the creation of the Doctorate of Nursing
FTL L
T
F FT L L
FT FT L FT L FT L FT L L
FT FT L L
FT L
T
F L
FT T
FL T
F L
Practice (DNP) degree?
L
FT FT L FT L
a. To compete against master’s degree programs
L
T
F L
T
F FT L L
T
F L
FT
b. To ensure standardized curriculum ensuring independent practice
L
T
F L
FT L
FT L
FT FT L L
FT
c. To validate APRN’s for financial reimbursement
L
T
F L
T
F L
FT L
FT L
T
F
d. To address increasing curriculum requirements of master’s degree programs
T
F L FT L L
FT L
FT L
FT FT L L
FT L
FT
ANS: D FT L
Although all answers are influenced by the DNP core competencies, the DNP program creation in
FT L L
FT L
FT L
FT L
FT L
T
F L
FT L
T
F L
FT FT L L
FT L
T
F L
T
F FT L
2004 by the AACN was designed to address curriculum requirements of master’s degree
FT L FT L FT L L
FT FT L FT L FT L L
FT FT L L
FT FT L L
FT FT L
programs.
FT L
3. Which of the following was the first recognized area of advanced practice nursing?
L
FT L
T
F FT L FT L FT L FT L FT L FT L L
FT FT L L
FT L
FT
a. Clinical Nurse Specialist L
T
F FT L
b. Family nurse practitioner L
T
F FT L
c. Pediatric nurse practitioner L
FT L
FT
d. Certified Registered Nurse Anesthetist FT L L
FT L
T
F
ANS: D FT L
In 1931, the National Association of Nurse Anesthetists (NANA), renamed in 1939 to the
L
FT FT L FT L L
FT FT L FT L FT L FT L FT L FT L L
FT FT L L
FT
American Association of Nurse Anesthetists (AANA) was the first recognized group promoting
L
FT L
FT FT L L
FT FT L L
FT FTL FT L FT L FT L FT L L
FT
advanced nursing practice. Agatha Hodgins founded the AANM at Lakeside Hospital in
L
FT FT L FT L FT L FT L FT L FT L FT L FT L FT L FT L FT L
Cleveland, Ohio.
L
FT FT L
4. Which factor is broadly perceived to solidify and standardize the role of the APNs over the last
FT L L
FT L
FT L
T
F L
FT L
FT L
T
F L
FT L
FT L
FT FT L L
T
F L
T
F L
FT L
FT FT L
25 years? FT L FT L
, a. Lack of access to health care providers FTL L
FT FT L L
FT FT L L
FT
b. Standardized curriculum development L
FT FT L
c. Payment for services FT L L
FT
d. Societal forces FT L
ANS: B L
FT
As the evolution of Advanced Practice Nursing advances specific specialties and needs are
FT L FT L L
FT FT L FT L L
FT FT L FT L FT L FT L FT L FT L
identified. Through the evolution of organization and standardization these roles have solidified
L
FT L
FT FT L L
FT FT L FT L FT L FT L FT L FT L L
FT FT L
the APN’s role in today’s health care environment.
L
FT FT L FT L FT L L
FT FT L FT L FT L
5. During the formation of early APN roles in anesthesia, which of the following increased
L
T
F FT L FT L L
FT L
T
F L
FT L
FT FT L L
FT L
FT L
T
F L
FT FT L
demand for access to health care?
L
FT L
FT FT L L
FT FT L L
FT
a. Poverty
b. War
c. Rural access to care L
T
F FT L FT L
d. Availability of training L
T
F L
T
F
ANS: B L
FT
Earliest demand for nursing-provided anesthesia spiked during periods of war when numbers of
FT L FT L FT L FT L FT L L
FT FT L FT L L
FT FT L L
FT FT L
physicians were inadequate. The earliest records date back to the American Civil War with the
L
FT FT L FT L L
FT L
FT FT L L
FT FT L FT L L
FT FT L L
FT FT L FT L L
FT
administration of chloroform. During World War I in 1917 more than 1000 nurses, some trained
L
FT FT L FT L FT L FT L FT L FT L L
FT FT L FT L L
FT FT L FT L FT L FT L
anesthetists, traveled into battle. Other factors such as need for rural health care came later in the
L
FT L
FT FT L L
FT L
FT FT L L
FT FT L FT L FT L FT L L
FT FT L FT L FT L L
FT FT L
validation and need for APNs.
L
FT FT L FT L FT L FT L
6. In 1889, Dr. William Worrall Mayo built and opened St. Mary’s hospital in Rochester, NY. He
L
FT FT L FT L L
FT L
FT FT L FT L L
FT L
FT L
FT FT L L
FT FT L FT L L
FT
is known for some of the earliest recruitment and specialized training of nurses in which of
FT L FT L FT L FT L L
FT F T L FT L FT L L
FT FT L FT L L
FT FT L L
FT FT L FT L
the following roles?
FT L FT L FT L
a. Pediatrics
b. Anesthesia
c. Obstetrics
d. Research and statistics FT L L
FT
e. Family nursing L
FT
ANS: B L
FT
In 1889, Dr. William Worrall Mayo began formally training and recognizing nurse anesthetists. This
L
T
F L
T
F L
T
F L
T
F L
T
F FT L L
FT T
FL L
FT L
T
F L
FT L
FT L
FT
has been regarded as the earliest training in nurse-provided anesthesia.
FT L FT L FT L FT L FT L FT L FT L FT L FT L FT L
7. In 1893, Lillian Wald established the Henry Street Settlement (HSS) House for which purpose?
L
T
F L
FT L
T
F FT L FT L L
FT L
T
F L
FT FT L L
FT L
FT FT L L
T
F
a. Access to health care of rural areas FTL FT L L
FT FT L L
FT L
FT
b. Create inner-city nursing awareness FT L L
T
F FT L
c. Provide the disadvantaged access to care L
FT L
FT FT L FT L L
FT
, d. Establish guidelines for advanced nursing roles L
FT FT L FT L L
FT FT L
ANS: C FT L
The HHS was established to provide nursing services to immigrants and low-income patients and
FT L FT L FT L L
FT L
FT FT L FT L FT L L
FT FT L FT L FT L FT L
their families in Manhattan. As resistance to nurse-provided care grew, standing orders were
L
FT FT L FT L FT L FT L FT L FT L L
FT FT L FT L FT L L
FT FT L
drafted from a group of Lower East Side physicians thereby circumventing then-existing legal
L
FT L
FT FT L FT L FT L FT L FT L FT L L
FT FT L L
FT FTL FT L
ramifications.
L
FT
8. The Frontier Nursing Service (FNS) founded in Kentucky in 1925 by Mary Breckenridge
L
FT FT L FT L FT L L
FT FT L L
FT L
FT FT L FT L FT L FT L
initially provided Appalachia with nursing resources and which type of advanced nursing
FT L T
FL L
T
F L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
T
F FT L
care?FT L
a. Pediatric care T
F L
b. Anesthesia
c. Midwifery
d. Surgical services L
T
F
ANS: C FT L
The original FNS provided nursing services and obstetric services to Appalachian residents. Later
L
FT FT L L
FT L
FT L
FT FT L L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT
working from standard orders developed from their medical advisory committee nurses treated
L
FT FT L L
FT FT L FT L L
FT FT L FT L FT L FT L FT L L
FT
patients, made diagnoses, and dispensed medications.
L
FT L
FT FT L FT L FT L L
FT
9. Which organization founded in 1941 under Mary Breckenridge’s leadership merged with the
L
T
F L
FT FT L L
T
F L
T
F L
FT L
T
F L
FT FT L L
FT L
T
F
American College of Nurse-Midwives (ACNM) in 1969?
L
FT FT L FT L L
FT FT L FT L FT L
a. American Association of Nurse-Midwives (AANM) L
T
F FT L L
FT L
FT
b. American Nurses Association (ANA) L
T
F L
T
F L
FT
c. Association for National Nurse-Midwifery (ANNM) FT L FT L FT L L
T
F
d. Council of Nursing Midwifery (ANM) FT L L
FT FT L L
T
F
ANS: A L
T
F
The American College of Nurse-Midwives (ACNM) formed under the leadership of Mary
L
FT FT L FT L FT L FT L FT L FT L FT L FT L FTL FT L
Breckenridge in 1941 to provide nurse-midwife development and collaboration for midwife
L
FT L
FT T
F L L
FT L
T
F FT L L
T
F L
FT FT L FT L L
FT
development. In 1955, the American College of Nurse-Midwives was formed and the two
L
FT L
FT L
T
F L
FT FT L FT L L
T
F L
FT FT L FT L L
FT L
FT
organizations merged in 1969 after the death of Mary Breckenridge.
FT L FT L FT L FT L FT L FT L L
FT L
FT FT L FT L
10. In a landmark ruling by the Supreme Court as a result of Chalmers-Frances v. Nelson, 1936,
L
T
F L
FT L
FT L
FT L
T
F L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT FT L L
T
F L
FT L
FT L
FT
what legal precedent was established?
L
FT FT L FT L FT L FT L
a. Nurse anesthesia was allowed under the nurse practice act
FT L FT L FT L FT L L
FT L
FT L
T
F L
FT
b. Nurse anesthesia scope of practice included anesthesia L
FT FT L L
FT L
T
F FT L L
FT
c. Nurse anesthesia was legal, if under guidance of a supervising physician d.
FT L FT L FT L L
FT L
FT FT L L
FT L
FT FT L L
FT L
FT
Only trained nursing professionals could administer anesthesia independently
FT L T
FL L
FT L
FT FT L L
FT L
FT L
FT
ANS: C FT L
The landmark decision from the Chalmers-Frances v. Nelson case set national precedent for
F T L F T L F T L FT L F T L F T L F T L F T L F T L F T L F T L F T L