L
FT FT L FT L L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT FT L L
FT L
FT
Chapter 01: Mechanisms of Disease, Diagnosis, and Treatment
L
FT FT L T
F L L
FT FT L FT L L
FT
Frazier and Fuqua: Essentials of Human Diseases and Conditions, 7th Edition
T
F L L
FT L
FT FT L FT L FT L L
T
F FT L L
FT L
FT
MULTIPLE CHOICE FT L
1. Signs of disease FT L L
FT
a. always cause symptoms. FT L FT L
b. rarely correlate with symptoms. L
FT L
FT FT L
c. include abnormal objective findings. L
FT FT L L
FT
d. are always described by the patient. FT L FT L FT L FT L FT L
ANS: F T L C
Signs, or abnormal objective findings, are the evidence of disease found by physical
L
FT FT L FT L FT L FT L FT L FT L FT L L
FT L
FT FT L FT L
examination and diagnostic testing. Signs of disease often correlate with the symptoms.
L
FT L
FT FT L L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT FT L FT L L
FT
REF: F T L F T L p. 2 FT L OBJ: F T L F T L 2
2. Predisposing factors of disease FT L L
FT L
FT
a. precisely predict the occurrence of disease. L
FT FT L FT L L
FT FT L
b. make a person or group more vulnerable to disease. FT L L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT
c. never overlap or occur in combination. FTL FT L FT L FT L L
FT
d. can all be controlled by prevention. FTL FT L FT L FT L L
FT
ANS: F T L B
A person may be susceptible to a greater or lesser degree, because of one or more risk factors
L
FT FTL L
FT FT L L
FT L
FT FT L L
FT FT L L
FT L
FT FT L FT L FT L L
FT L
FT L
FT
that overlap or occur in combination. Predisposing factors include age, gender, lifestyle,
L
FT L
FT FT L FT L FT L FT L FT L FT L L
FT FT L L
FT L
FT
environment, heredity, and immunodeficiency.
L
FT FT L FT L FT L
REF: F T L F T L p. 2 FT L OBJ: F T L F T L 3
3. Genetic diseases may be FTL FT L L
FT
a. produced by an abnormality in or mutation of the genetic code in a single gene. FT L L
FT FT L L
FT L
FT FT L FT L L
FT FT L L
FT FT L FT L FT L FT L
b. caused by several abnormal genes. L
FT L
FT FT L FT L
c. caused by the abnormal presence or absence of a chromosome or an alteration of FT L L
FT FT L L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT FT L L
FT L
FT FT L FT L
L
FT the structure of chromosomes. FT L L
FT FT L
d. All of the answer options FT L FT L L
FT FT L
ANS: F T L D
Genetic predisposition (inheritance) currently is considered a major risk factor. Hereditary
FT L FT L FT L FT L FT L FT L FT L FT L L
FT L
FT
factors in disease that appear regularly in successive generations are likely to affect males and
L
FT FT L L
FT L
FT FT L L
FT L
FT L
FT FT L L
FT FT L L
FT L
FT L
FT L
FT
females equally. Hereditary or genetic diseases often develop as a result of the combined
L
FT FT L FT L FT L L
FT FT L L
FT FT L L
FT FT L L
FT FT L FT L FT L
effects of inheritance and environmental factors.
L
FT FT L FT L FT L FT L FT L
REF: F T L F T L p. 6 FT L OBJ: F T L F T L 8
4. Which statement is true of benign tumors? L
FT L
FT FT L L
FT L
FT L
FT
a. Tend to remain encapsulated FT L L
FT FT L
b. Infiltrate surrounding tissue L
FT L
FT
c. Do not compress surrounding tissue or obstruct organs
FT L FT L L
FT FT L L
FT FT L L
FT
d. Do not resemble the tissue of origin FT L FT L FT L FT L L
FT L
FT
, ANS: F T L A
Benign tumors usually develop slowly and can arise from any tissue. They tend to remain
FT L L
FT L
FT L
FT FT L FT L L
FT L
FT L
FT L
FT FT L L
FT L
FT FT L
encapsulated and do not infiltrate surrounding tissue.
L
FT L
FT FT L L
FT L
FT FT L FT L
REF: F T L F T L p. 7 FT L OBJ: F T L F T L 7
5. Which statement is true of malignant tumors?
L
FT L
FT L
FT L
FT FT L FT L
a. Tend to infiltrate other tissue. L
FT FT L FT L L
FT
b. Tend to bleed, ulcerate, and become infected. L
FT FT L FT L FT L FT L FT L
c. May spread to distant sites in the body. L
FT FT L FT L L
FT L
FT FT L FT L
d. All of the answer options FT L FT L L
FT FT L
ANS: F T L D
Malignant tumors can represent a serious threat to the health and life of a person. Cancer cells
FT L FT L L
FT L
FT L
FT FT L L
FT FT L FT L L
FT L
FT L
FT L
FT FT L L
FT L
FT
are variable in appearance and disorderly (anaplastic) and tend to bleed, ulcerate, and
L
FT L
FT FT L FT L FT L L
FT L
FT FT L FT L FT L L
FT FT L FT L
become infected. Malignant tumors have the ability to infiltrate and invade the surrounding
L
FT FT L FT L FT L FT L FT L FT L FT L L
FT L
FT FT L FT L FT L
tissue.
L
FT
Often malignant cells enter the bloodstream or the lymphatic vessels and spread to distant
L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT FT L L
FT L
FT L
FT L
FT
sites in the body leading to tumor growth in other areas of the body.
L
FT FT L FT L FT L FT L FT L FTL FT L FT L FT L FT L FT L FT L FT L
REF: F T L F T L p. 8 FT L OBJ: F T L F T L 7
6. Which statement is true regarding the TNM (tumor, nodes, metastasis) cancer staging system?
L
FT L
FT L
FT FT L L
FT FT L FT L L
FT FT L L
FT L
FT L
FT
a. Assesses the size and extent of the spread of the primary tumor. FT L FT L L
FT FT L L
FT FT L L
FT FT L FT L L
FT L
FT
b. Is a grading system based on the degree of differentiation of tumor cells.
FT L FT L L
FT FT L FT L L
FT FT L FT L FT L L
FT L
FT FT L
c. Both answer options are true. FT L L
FT L
FT FT L
d. Neither answer options are true. L
FT L
FT FT L L
FT
ANS: F T L A
Although a number of different staging systems exist, the majority of cancers use a TNM
FT L FT L FT L FT L FT L FT L FT L FTL FT L FT L FT L L
FT FT L L
FT
system. TNM staging assesses the neoplasm in three different areas: the size or extent of the
L
FT L
FT FT L L
FT FT L FT L FT L FT L L
FT FT L FT L FT L FT L FT L L
FT L
FT
primary tumor (T), the extent of regional lymph node involvement by the tumor (N), and the
L
FT L
FT FT L FT L L
FT L
FT L
FT L
FT FT L FT L L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT
number of distant metastases (M).
L
FT FT L FT L FT L FT L
REF: F T L F T L p. 10 FT L OBJ: F T L F T L 10
7. The tumor Gleason grade reflects which information about the tumor?
L
FT FT L FT L FT L FT L L
FT L
FT L
FT L
FT
a. Stage
b. Degree of abnormal microscopic appearance of the cells L
FT L
FT L
FT L
FT FT L L
FT L
FT
c. Location
d. None of the answer options L
FT L
FT FT L FT L
ANS: F T L B
The Gleason grade correlates with extent of disease throughout the body and with prognosis.
L
FT FT L L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT
Analysis of prostate tumor histology is performed, and the two predominant patterns are
L
FT FT L L
FT L
FT FT L FT L L
FT FT L FT L L
FT FT L L
FT FT L
recorded and scored from 1 to 5 (1 represents a well-differentiated histology; 5 is the most
L
FT FT L FT L FT L FT L FT L FT L FT L FT L L
FT FT L FT L FT L FT L FT L FT L
poorly differentiated).
L
FT FT L
REF: F T L F T L p. 12 FT L OBJ: F T L F T L 10
8. Which statement correctly states the sequence of an allergic response within the body?
L
FT L
FT L
FT FT L L
FT FT L FT L L
FT L
FT FT L FT L FT L
a. Immunoglobulin E (IgE) antibodies enter the body and produce an allergen. L
FT FT L L
FT FT L FT L FT L FT L FT L FT L FT L
b. The release of histamine sensitizes mast cells and produces symptoms.
L
FT FT L L
FT FT L L
FT L
FT L
FT L
FT FT L
, c. Exposure to allergen stimulates production of IgE antibodies that can subsequently L
FT FT L L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT FT L L
FT FT L
L
FT trigger symptoms of allergy. FTL L
FT FT L
d. Histamine produces mast cells, which stimulate plasma cells. L
FT L
FT FT L FT L FT L FT L L
FT
ANS: F T L C
Initial exposure to an allergen, which acts as an antigen (a substance that causes the allergic
FT L L
FT L
FT FT L L
FT FT L FT L FT L L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT
response), stimulates the production of IgE antibodies, and the person thus is sensitized.
L
FT FT L L
FT FT L FT L L
FT FT L FT L FTL FT L FT L FT L FT L
REF: F T L F T L p. 14 FT L OBJ: F T L F T L 14
9. Systemic manifestation(s) of severe allergic responses include which problem?
L
FT FT L L
FT L
FT FT L L
FT L
FT L
FT
a. Arthralgia
b. Status asthmaticus L
FT
c. Anaphylaxis
d. All of the answer options FT L L
FT FT L FT L
ANS: F T L D
Severe systemic manifestations of allergic responses include anaphylaxis, serum sickness,
FT L FT L FT L FT L FT L L
FT FT L FT L L
FT
arthralgia, and status asthmaticus. For example, anaphylaxis (anaphylactic shock), the result
L
FT FT L FT L FT L L
FT L
FT FT L FT L L
FT L
FT FT L
of a severe systemic allergic reaction, calls for emergency life-saving intervention.
L
FT FT L L
FT FT L FT L FT L FT L FT L FT L FT L FT L
REF: F T L F T L p. 14 FT L OBJ: F T L F T L 14
10. Which order of steps is most accurate when making a diagnosis?
L
FT L
FT L
FT L
FT FT L FT L FTL FT L L
FT L
FT
a. Medical history, physical examination, diagnostic tests, diagnosis, integration of L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT
results, treatment
L
FT FT L
b. Medical history, diagnostic tests, physical examination, treatment plan FT L FT L L
FT FT L FT L L
FT FT L
c. Physical examination, medical history, radiographs, prognosis, integration of all FT L FT L FT L L
FT FT L L
FT FT L L
FT
information L
FT
d. Comparison of normals, physical examination, history, treatment plan, prognosis FT L L
FT L
FT FT L L
FT FT L L
FT FT L
ANS: F T L A
Establishing a diagnosis is a decision-making process in which data collected from the FT L FT L FT L FT L L
FT L
FT FT L FT L FT L FT L FT L L
FT
medical history, physical examination, and diagnostic tests are analyzed, integrated, and
L
FT L
FT FT L L
FT FT L FT L FT L FTL FT L FT L L
FT
interpreted. A diagnosis provides a logical basis for determining treatment and prognosis.
L
FT L
FT L
FT FT L L
FT L
FT FT L L
FT L
FT FT L L
FT L
FT
REF: F T L F T L p. 16 FT L OBJ: F T L F T L 16
11. Mechanical and chemical barriers, the inflammatory response, and the immune response are FT L L
FT L
FT L
FT FTL L
FT L
FT L
FT L
FT FT L FT L
a. risk factors for disease. FT L FT L FT L
b. the combined effects of inheritance and environmental factors.
FT L FT L FT L FT L FT L FT L FT L
c. included in the body’s natural defense system against infection. L
FT FT L L
FT FT L FT L L
FT L
FT FT L
d. agents that damage deoxyribonucleic acid. FT L FT L L
FT FT L
ANS: F T L C
The body’s natural defense systems against infection include (1) natural mechanical and
L
FT L
FT FT L L
FT FT L L
FT L
FT FT L L
FT L
FT L
FT
chemical barriers, such as skin, the cilia, body pH, and normal body flora; (2) the
L
FT FT L FT L FT L FT L FT L L
FT FT L FT L L
FT FT L FT L L
FT L
FT FT L
inflammatory response; and (3) the immune response.
L
FT FT L L
FT FT L FT L FT L FT L
REF: F T L F T L p. 3 FT L OBJ: F T L F T L 4
, 12. Immune disorders are the result of a breakdown in the body’s defense system that may
L
FT L
FT L
FT FT L L
FT L
FT L
FT L
FT FT L L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT
L
FT generate which problems? FT L FT L
a. Allergies
b. Autoimmune diseases FT L
c. Immunodeficiency disorders L
FT
d. All of the answer options FT L FT L L
FT FT L
ANS: F T L D
The immune system is a complex network of specialized cells and organs that has evolved to
L
FT FT L FT L L
FT L
FT FT L L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT FT L
defend the body against attacks by foreign organisms.
L
FT FT L FT L FT L FT L FT L FT L FT L
REF: F T L F T L p. 14 FT L OBJ: F T L F T L 13
13. Immunodeficiency disorders result from FT L FT L L
FT
a. an exudative response. FT L FT L
b. physical trauma. FT L
c. motor vehicle accidents. L
FT L
FT
d. a depressed or absent immune response.
L
FT FT L FT L L
FT FT L
ANS: F T L D
Causative factors can be primary, manifested by a characteristic decrease in the number of T
FT L L
FT L
FT FT L FT L FT L L
FT FT L L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT
cells and B cells, leaving the body unable to adequately defend itself against infection and
L
FT FT L FT L L
FT FT L FT L L
FT FT L FT L FT L FT L L
FT FT L FT L FT L
tumors.
L
FT
REF: F T L F T L p. 15 FT L OBJ: F T L F T L 13
14. Which statement(s) is/are correct regarding autoimmune diseases?
FT L L
FT FT L L
FT L
FT FT L
a. The diseases allow the immune system to become self-destructive.
L
FT FT L L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT FT L
b. Many serious diseases have a strong autoimmune component. L
FT FT L FT L FT L FT L L
FT FT L
c. Both answer options are correct. L
FT L
FT FT L FT L
d. Both answer options are incorrect. L
FT L
FT FT L FT L
ANS: F T L C
In autoimmune diseases, antibodies are formed against self-antigens mistakenly identified as
L
FT L
FT FT L FT L L
FT FT L L
FT L
FT L
FT L
FT
foreign.
L
FT
REF: F T L F T L p. 15 FT L OBJ: F T L F T L 15
15. Homeostasis refers to L
T
F L
FT
a. disease related to age. L
FT L
FT L
FT
b. internal stability of the body. L
FT L
FT FT L FT L
c. a chronic disease process.
FT L L
FT L
FT
d. genetic predisposition to disease. L
FT FTL L
FT
ANS: F T L B
Pathologic conditions involve measurable changes in normal structure and function that L
FT FT L FT L L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT L
FT
threaten the internal stability, or homeostasis, of the body.
L
FT FT L FT L FT L FT L L
FT FT L FT L FT L
REF: F T L F T L p. 2 FT L OBJ: F T L F T L 1
16. Pathogens cause disease by FT L L
FT FT L
a. invasion of living tissue. FT L FT L FT L