RADIATION PROTECTION IN MEDICALRADIOGRAPHY 9TH EDITION
By Mary Alice Statkiewicz Sherer
, TABLE OF CONTENT
Chapter 1. Introduction to Radiation Protection
Chapter 2. Radiation: Types, Sources, and Doses Recei
vedChapter 3. Interaction of X-Radiation with Matter
Chapter 4. Radiation Quantities and Un
itsChapter 5. Radiation Monitoring
Chapter 6. Overview of Cell Biology
Chapter 7. Molecular and Cellular Radiation Biology
Chapter 8. Early Tissue Reactions and Their Effects on Organ Systems C
hapter 9. Stochastic Effects and Late Tissue Reactions of Radiation in Or
ganSystems
Chapter 10. Dose Limits for Exposure to Ionizing Radia
tionChapter 11. Equipment Design for Radiation Protecti
on
Chapter 12. Management of Patient Radiation Dose During Diagnostic X
-RayProcedures
Chapter 13. Radiation Safety in Computed Tomography and Mammogra
phyChapter 14. Management of Imaging Personnel Radiation Dose Duri
ng Diagnostic X-Ray Procedures
Chapter 15. Radioisotopes and Radiation Protection
Chapter 01: Introduction to Radiation Protection
Sherer: Radiation Protection in Medical Radiography, 9th Edition
MULTIPLE CHOIC
E
1. Consequences of ionization in human cells include
1. creation of unstable atoms.
2. production of free electrons.
3. creation of highly reactive free molecules (called free radicals) capable of produci
ngsubstances poisonous to the cell.
4. creation of new biologic molecules detrimental to the living cell.
5. injury to the cell that may manifest itself as abnormal function or loss of function.
6. production of low-energy x-ray photons.
a. 1, 2, 3, and 4 only
b. 2, 3, 4, and 5 only
c. 3, 4, 5, and 6 only
d. All the options
ANS: D
,2. Which of the following is a form of radiation that is capable of creating electrically
chargedparticles by removing orbital electrons from the atom of normal matter through
which it passes?
a. Ionizing radiation
b. Nonionizing radiation
c. Subatomic radiation
d. Ultrasonic radiation
ANS: A
3. Regarding exposure to ionizing radiation, patients who are educated to understand the
medicalbenefit of an imaging procedure are more likely to
a. assume a small chance of biologic damage but not suppress any radiation ph
obia12they may have.
b. cancel their scheduled procedure because they are not willing to assume
a12smallchance of biologic damage.
c. suppress any radiation phobia but not risk a small chance of possible
biologic12damage.
d. suppress any radiation phobia and be willing to assume a small chance of
possible12biologic damage.
ANS: D
4. The millisievert (mSv) is equal to
a. 1/10 of a sievert.
b. 1/100` of` a` sievert.
c. 1/1000` of` a` sievert.
d. 1/10,000` of` a` sievert.
ANS:` C
5. The` advantages` of` the` BERT` method` are
1. BERT` does` not` imply` radiation risk;` it` is` simply a` means` for` comparison.
2. BERT` emphasizes that` radiation` is` an` innate part` of` the` environment.
3. BERT` provides an` answer` that` is` easy` for` the` patient to` comprehend.
a. 1` and` 2` only
b. 1` and` 3` only
c. 2` and` 3` only
d. All` the` options
ANS:` D
6. If` a` patient` asks` a` radiographer` a` question` about` how` much` radiation` he` or` she` will` r`
eceivefrom` a` specific` x-ray` procedure,` the` radiographer can
a. respond` by`using` an` estimation` based` on` the` comparison
of` radiation` receive`d from12the` x-ray` to` natural background
radiation received.
b. avoid` the` patient’s` question` by` changing` the` subject.
c. tell` the` patient` that` it` is` unethical` to` discuss` such` concerns.
d. refuse` to` answer` the` question` and` recommend` that` he` or` she` speak`w
ith` the12referring physician.
ANS:` A
7. Why` should` the` selection` of` technical exposure` factors` for` all` medical
imaging` p`rocedures12always
follow` ALARA?
a. So` that` referring` physicians` ordering` imaging` procedures` do` not` have` to` a`
ccept12responsibility for` patient radiation safety.
b. So` that` radiographers` and` radiologists do` not` have` to` accept` responsibility for
, patient` radiation` safety.
c. Because` radiation-
induced` cancer` does` not` appear` to` have` a` fixed` threshold,` that` is,a` dose` l`ev
el` below` which` a` person` would` have` no` chance` of` developing` this` diseas`e.
d. Because` radiation-
induced` cancer` does` have` a` dose` level` at` which` individuals12would` ha`v
e` a` chance` of` developing` ` this` disease.
ANS:` C
8. The` cardinal` principles` of` radiation` protection` include` which` of` the` following?
a. Time
b. Distance
c. Shielding
d. All` the` options
ANS:` D
9. In` a` hospital` setting,` which` of` the` following` professionals` is` expressly` charged` by` th`
e` hospital12administration`with`being`directly`responsible`for`the`execution,`enforcement,` and
` maintenance` of` the` ALARA` program?
a. Assistant` administrator of` the` facility
b. Chief` of` staff
c. Radiation` Safety` Officer
d. Student` radiologic` technologist
ANS:` C
10. Why` is` a` question` concerning` the` amount of` radiation` a` patient will receive
during1` a`specific12x-
ray` procedure` difficult` to` answer?
1. Because` the` received` dose` is` specified` in` a` number of` different units of` measure.
2. Because` the` scientific` units for` radiation dose` are` normally not` comprehensible
by`a`patient.
3. Because` the` patient` should` ` not` receive` any` information` about` radiation` ` dose.
a. 1` and` 2` only
b. 1` and` 3` only
c. 2` and` 3` only
d. All` the` options
ANS:` A
11. X-rays` are` a` form` of` which` ` of` the` following` kinds` of` radiation?
a. Environmental
b. Ionizing
c. Internal
d. Nonionizing
ANS:` B
12. What` unit` is` used` to` measure` radiation exposure` in` the` metric International
System` of`Units?
a. Coulomb` per` kilogram
b. Milligray
c. Millisievert
d. Sievert
ANS:` A
13. What` organization` was` founded` in` 2007` that` continues` their` pursuit` to` raise` awarenes` s
` of` theneed` for` dose` reduction` protocols` by` promoting` pediatric-