Expanding abroad:
Motivations, means, and mentalities
True/False
1. The larges MNEs are equivalen in their economic importance to less developed economies
J J J J J J J
such as Nigeria, Moldova, or Jamaica.
J J J J J
ANS:False (Sales of the largest MNEs exceed the GDPs of less developed countries.) Difficulty:
J J J J J J J J J J J J J J
Moderate
Pg: 16 and Table 1.3 (16)
J J J J J
Subject: MNE influence in the global economy
J J J J J J
2. The process of internationalization followed by most firms is usually well-thought out in
J J J J J J J J J J J J J
advance and typically builds on a combination of rational analysis, planning and
J J J J J J J J J J J J
implementation.
ANS:False (It is more likely a combination of rational analysis, opportunism, and luck. In
J J J J J J J J J J J J J J
regards to opportunism, several studies have found that most firms begin exporting due to an
J J J J J J J J J J J J J J J
unsolicited export order.) J J
Difficulty: Moderate J J
Pg: 22-23
J
Subject: The Process of Internationalization
J J J J
3. All companies internationalize in an incremental manner. First, they make an initial
J J J J J J J J J J J J
commitment of resources to the foreign market in order to secure local market knowledge.
J J J J J J J J J J J J J J
Building on this knowledge, they make subsequent resource commitments, eventually
J J J J J J J J J J
leading to higher levels of investment in the foreign market.
J J J J J J J J J
ANS:False (There are many exceptions to the incremental approach. Some firms are “born
J J J J J J J J J J J J J
globals”. Other firms retain the same mode, including level of subsidiary involvement, in all
J J J J J J J J J J J J J J
foreign markets.)
J
Difficulty: Moderate J J
Pg: 23
J
Subject: The Process of Internationalization
J J J J
4. A joint venture is a contractual mode of foreign entry involving a high level of resource
J J J J J J J J J J J J J J J J
commitment by all partners. J J J
ANS:False (A JV will not typically require as high a resource commitment as we would see in
J J J J J J J J J J J J J J J J J
wholly owned subsidiaries. In addition, there is significant variability in the level of resources
J J J J J J J J J J J J J J
contributed by partners.) J J
1
,Difficulty: Moderate Pg: J J
24 (Figure 1.2) Subject:
J J J
Foreign entrymode J J
5. Emerging motivations for internationalization include the desire to enhance the firm’s
J J J J J J J J J J J
competitive position and the desire to develop global scanning capabilities.
J J J J J J J J J
ANS:True J
Difficulty:
ModeratePg:
19-20
Subject: Emerging Motivations
J J
6. For an MNE to exist, first foreign countries must provide location-specific advantages to
J J J J J J J J J J J J J
attract the company to invest there, second the company must have ownership-specific
J J J J J J J J J J J J
advantages that counteract its liability of foreignness, third the company must have the
J J J J J J J J J J J J J
organizational capability to leverage its strategic advantages more effectively internallythan
J J J J J J J J J J J
externally.
ANS:True J
Difficulty: Moderate J J
Pg: 22J
Subject: Prerequisites for internationalization
J J J
7. An MNE with an ‘international mentality’ will typically be managed as a coordinated
J J J J J J J J J J J J J
federation.
ANS:True J
Difficulty: Moderate J J
Pg: 26J
Subject: The evolving mentality: international to transnational
J J J J J J
8. An MNE with a ‘multinational mentality’ will typically be managed as a coordinated
J J J J J J J J J J J J J
federation.
ANS:False (It will typically be managed as a decentralized federation.)Difficulty: Moderate
J J J J J J J J J J
Pg: 26-27
J
Subject: The evolving mentality: international to transnational
J J J J J J
9. An MNE with a ‘global mentality’ will typically manage its operations centrally.
J J J J J J J J J J J
2
,ANS:True J
Difficulty: Moderate J J
Pg: 27 J
Subject: The evolving mentality: international to transnational
J J J J J J
10. An MNE with a ‘transnational mentality’ will typically be managed as an integrated network.
J J J J J J J J J J J J J
ANS:True J
Difficulty: Moderate J J
Pg: 27 J
Subject: The evolving mentality: international to transnational
J J J J J J
11. The core advantage multinational mentality has over global mentality is more efficient
J J J J J J J J J J J J
manufacturing.
ANS:False (it is the other way around)Difficulty:
J J J J J J
Moderate J
Pg: 26-27 J
Subject: The evolving mentality: international to transnational
J J J J J J
12. Raymond Vernon’s article “Gone are the cash cows of yesteryear” highlights a company’s
J J J J J J J J J J J J J
global scanning and learning capability.
J J J J
ANS:True J
Difficulty: Hard J
Pg 19 (footnote 10)
J J J
Subject: Emerging Motivations
J J
13. Only one article further develops the idea that “the process of developing these strategic and
J J J J J J J J J J J J J J J
organizational attributes lies at the heart of the internationalization process through which a
J J J J J J J J J J J J J
company builds its position in world markets. J J J J J J
ANS:False (2 articles further develop the idea: A. Jonsson and N. J. Foss, “International
J J J J J J J J J J J J J J
expansion through flexible replication: learning from the internationalization experience of
J J J J J J J J J J
IKEA,” Journal of International Business Studies, 42:9 (2011),
J J J J J J J
1079–1102 and J. W. Lu and P. W. Beamish, “International diversification and firm performance:
J J J J J J J J J J J J J J
the S-curve hypothesis,” Academy of Management Journal, 47:4 (2004), 598–609.) Difficulty: Hard
J J J J J J J J J J J
Pg: 22-23 (footnote 15)
J J J
Subject: Process of Internationalization
J J J
3
, Multiple Choice J
14. An MNE is a(n):J J J
a. import-export company that actively trades in foreign markets. J J J J J J J
b. company that passively manages its substantial foreign direct investment.
J J J J J J J J
c. import-export company that actively manages its foreign investment portfolio. J J J J J J J J
d. companythat actively manages substantial foreign direct investment.
J J J J J J J
ANS:d (A true MNE is a company that has substantial direct investment in foreign countries, and
J J J J J J J J J J J J J J J J
that actively manages and regards its foreign operations as integral parts of the company, both
J J J J J J J J J J J J J J J
strategically and organizationally. Companies that either do not hold equity positions or hold
J J J J J J J J J J J J J
minor equity positions in overseas ventures without or with very low management
J J J J J J J J J J J
involvement may be viewed as “international” companies but would not be regarded as
J J J J J J J J J J J J J
multinational enterprises.) J
Difficulty: Moderate J J
Pg: 12 J
Subject: MNE definitionJ J
15. Three prerequisites that must be satisfied before a national firm can transform itself into a
J J J J J J J J J J J J J J J
multinational firm include: J J
a. scale-based advantages, ownership-specific advantages, and contractual capabilities.
J J J J J J
b. location-specific advantages, ownership-specific advantages, and organizational capabilities. J J J J J J
c. scale-based advantages, ownership-specific advantages, and organizational capabilities.
J J J J J J
d. location-specific advantages, knowledge advantages, and organizational capabilities. J J J J J J
ANS:b (a, c, and d are incorrect since scale-based advantages, knowledge-based advantages,
J J J J J J J J J J J J
and contractual capabilities are, by themselves, insufficient to justify the internationalization of
J J J J J J J J J J J J
operations. With much less effort a company often can sell or license itstechnology to foreign
J J J J J J J J J J J J J J J
producers, franchise its brand name internationally, or sell its products abroad through local
J J J J J J J J J J J J J
distributors, without having to set up its own offshore operations.) Difficulty: Moderate to hard
J J J J J J J J J J J J J
Pg: 22 J
Subject: Prerequisites for internationalization
J J J
16. Which of the following correctly describes the sequential evolution in management thinking
J J J J J J J J J J J J
with respect to the strategic role of foreign operations in emerging MNEs?
J J J J J J J J J J J
a. global mentality, multinational mentality, international mentality, transnational mentality.
J J J J J J J
b. international mentality, global mentality, transnational mentality, multinational mentality.
J J J J J J J
c. multinational mentality, global mentality, international mentality, transnational mentality.
J J J J J J J
d. international mentality, multinational mentality, global mentality, transnational mentality.
J J J J J J J
ANS:d (a, b, and c are incorrect since, although they describe the different ways of management
J J J J J J J J J J J J J J J J
thinking regarding the strategic role of foreign operations in emerging MNEs, theydo not describe
J J J J J J J J J J J J J J
the evolution of this thinking in the correct sequence.)
J J J J J J J J
4