For
Society JJ
TheBasics J
Sixteenth Edition J
Chapter 1: Sociology: Perspective, Theory, and Method
J J J J J J
In this revision of the test bank, I have updated all of the questions to reflect changes in
J J J J J J J J J J J J J J J J J J
Society: The Basics, Sixteenth Edition and increased the number of questions by 50
J J J J J J J J J J J J J
percent so that this test bank covers all the new material that has been added and better
J J J J J J J J J J J J J J J J J
meets your needs. The questions are tagged according to four levels of learning that
J J J J J J J J J J J J J J
move from lower-level to higher-level cognitive reasoning. The four levels:
J J J J J J J J J
Recollection: a question involving recall of key terms or factual material
J J J J J J J J J J
Understanding: a question testing comprehension of more complex ideas
J J J J J J J J
Application: a question applying sociological knowledge to some new situation
J J J J J J J J J
,Analysis: a question requiring identifying elements of an argument and their
J J J J J J J J J J J
interrelationship
The 279 questions in this chapter’s test bank are divided into four types. True/False
J J J J J J J J J J J J J J
questions are the least demanding. As the table below shows, two-thirds of these are
J J J J J J J J J J J J J J
“Recollection” questions, and all of them fall within the lowest three levels of cognitive
J J J J J J J J J J J J J J
reasoning (“Recollection,” “Understanding,” and “Application”). Multiple-choice
J J J J J J
questions span a broader range of skills (almost half are “Recollection” questions and the
J J J J J J J J J J J J J J
remainder are divided among the three higher levels). Short-answer questions also
J J J J J J J J J J J
span a broad range of skills (from “Understanding” to “Analysis”). Finally, essay
J J J J J J J J J J J J
questions are the most demanding because they require analysis and other higher
J J J J J J J J J J J J
levels of cognitive reasoning.
J J J
Types of Questions
J J
True/False Multiple J Short Answer J Essay Total Qs J
Choice
Recollection 60 (70%) J 71 (49%) J 6 (19%)
J 0 137
Understanding 19 (22%) J 22 (15%) J 9 (28%)
J 0 50
Application 7 (8%) J 30 (20%) J 5 (16%)
J 3 (20%)
J 45
Analysis 0 23 (16%) J 12 (38%) J 12 (80%)J 47
86 146 32 15 279
Chapter 1: Sociology: Perspective, Theory, and Method
J J J J J J
TRUE/FALSE QUESTIONS J
1. Most people in the United States marry partners whose racial and ethnic identity differs fromtheir
J J J J J J J J J J J J J J J J
own.
Answer: False J
Learning Objective: LO 1.1: Apply the sociological perspective to show how society shapes our individual
J J J J J J J J J J J J J J J
lives.
Topic: The Sociological Perspective
J J J J
Difficulty Level: Easy J J
Skill Level: Recollection
J J
2. Accordingto sociologists, human behavior reflects our personal ―free will.‖
J J J J J J J J J
, Answer: False J
Learning Objective: LO 1.1: Apply the sociological perspective to show how society shapes our individual
J J J J J J J J J J J J J J J
lives.
Topic: The Sociological Perspective
J J J J
Difficulty Level: Easy J J
Skill Level: Recollection
J J
3. Sociology is defined as the systematic study of human society.
J J J J J J J J J J
Answer: True J
Learning Objective: LO 1.1: Apply the sociological perspective to show how society shapes our individual
J J J J J J J J J J J J J J J
lives.
Topic: The Sociological Perspective
J J J J
Difficulty Level: Easy J J
Skill Level: Recollection
J J
4. Sociologists focus only onunusual patterns of behavior.
J J J J J J J J
Answer: False J
Learning Objective: LO 1.1: Apply the sociological perspective to show how society shapes our individual
J J J J J J J J J J J J J J J
lives.
Topic: The Sociological Perspective
J J J J
Difficulty Level: Easy J J
Skill Level: Recollection
J J
5. Using the sociological perspective, we would conclude that people‘s lives are mostly a result of
J J J J J J J J J J J J J J J
what they, as individuals, decide to do.
J J J J J J
Answer: False J
Learning Objective: LO 1.1: Apply the sociological perspective to show how society shapes our individual
J J J J J J J J J J J J J J J
lives.
Topic: The Sociological Perspective
J J J J
Difficulty Level: Moderate J J
Skill Level: Application
J J
6. On average, college students in the U.S. come fromfamilies with above-average incomes.
J J J J J J J J J J J J J
Answer: True J
Learning Objective: LO 1.1: Apply the sociological perspective to show how society shapes our individual
J J J J J J J J J J J J J J J
lives.
Topic: The Sociological Perspective
J J J J
Difficulty Level: Easy J J
Skill Level: Recollection
J J
7. Emile Durkheimprovided evidence that categories of people with weaker social ties have lower
J J J J J J J J J J J J J J
suicide rates than people with stronger social ties.
J J J J J J J
Answer: False J
Learning Objective: LO 1.1: Apply the sociological perspective to show how society shapes our individual
J J J J J J J J J J J J J J J
lives.
Topic:The Sociological Perspective
J J J
, Difficulty Level: Moderate J J J
Skill Level: Recollection
J J
8. In the United States, Black people have a higher suicide rate than White people.
J J J J J J J J J J J J J J
Answer: False J
Learning Objective: LO 1.1: Apply the sociological perspective to show how society shapes our individual
J J J J J J J J J J J J J J J
lives.
Topic: The Sociological Perspective
J J J J
Difficulty Level: Easy J J
Skill Level: Recollection
J J
9. In the United States, men have a higher suicide rate than women.
J J J J J J J J J J J J
Answer: True J
Learning Objective: LO 1.1: Apply the sociological perspective to show how society shapes our individual
J J J J J J J J J J J J J J J
lives.
Topic: The Sociological Perspective
J J J J
Difficulty Level: Easy J J
Skill Level: Recollection
J J
10. In the United States, White people have a lower suicide rate than people who identify as Hispanic.
J J J J J J J J J J J J J J J J J
Answer: False J
Learning Objective: LO 1.1: Apply the sociological perspective to show how society shapes our individual
J J J J J J J J J J J J J J J
lives.
Topic: The Sociological Perspective
J J J J
Difficulty Level: Easy J J
Skill Level: Recollection
J J
11. People with lower social standing are usually more likely to see the world froma sociological
J J J J J J J J J J J J J J J J
perspective than people who are well off. J J J J J J
Answer: True J
Learning Objective: LO 1.1: Apply the sociological perspective to show how society shapes our individual
J J J J J J J J J J J J J J J
lives.
Topic: The Sociological Perspective
J J J J
Difficulty Level: Moderate J J
Skill Level: Application
J J
12. U.S. sociologist C. Wright Mills argued that times of social crisis encourage widespread use of the
J J J J J J J J J J J J J J J J
sociological perspective. J
Answer: True J
Learning Objective: LO 1.1: Apply the sociological perspective to show how society shapes our individual
J J J J J J J J J J J J J J J
lives.
Topic: The Sociological Perspective
J J J J
Difficulty Level: Easy J J
Skill Level: Recollection
J J
13. C. Wright Mills claimed that sociology encourages people to take personal responsibility for solving
J J J J J J J J J J J J J J
their own problems.
J J