Test Bank
to accompany
AMERICAN GOVERNMENT
Roots and Reform
2020 Presidential Election Edition
elitedocs
FOURTEENTH EDITION
KAREN O’CONNOR
Jonathan N. Helfat Distinguished
Professor of Political Science, American University
LARRY J. SABATO
University Professor and Robert Kent
Gooch Professor of Politics, University of Virginia
elitedocs elitedocs
, elitedocs
Chapter 1: American
Government: Roots, Context,
and Culture
Multiple-Choice Questions
1. The indigenous people of North America __________.
a. had a wide variety of political systems
b. created trading networks that spanned the continent
c. were unified in their religious beliefs
d. generally practiced an early form of direct democracy
elitedocs
Answer: a
Topic: What Are the Roots of American Government?
Learning Objective: 1.1 Trace the origins of American government.
Skill Level: Remember the Facts
Difficulty Level: Moderate
2. What was the most common initial reason for settlement in North America by the first
colonists?
a. family reunification
b. religious freedom
c. flight from diseases
d. commerce
Answer: d
Topic: What Are the Roots of American Government?
Learning Objective: 1.1 Trace the origins of American government.
Skill Level: Understand the Concepts
Difficulty Level: Moderate
3. Many colonial constitutions contained a(n) __________.
a. local government structure
b. enumerated bill of rights
c. unicameral legislature
d. strong executive branch
Answer: b
Topic: Functions of American Government
1
Copyright © 2022, 2020, 2018, 2016 Pearson Education, Inc.
elitedocs elitedocs
, elitedocs
Learning Objective: 1.2 Explain the functions of American government.
Skill Level: Understand the Concepts
Difficulty Level: Moderate
4. Indirect democracy uses which of the following?
a. plebiscites
b. unanimity
c. representation
d. aristocrats
Answer: c
Topic: Functions of American Government
Learning Objective: 1.2 Explain the functions of American government.
Skill Level: Understand the Concepts
Difficulty Level: Moderate
5. What are republics?
elitedocs
a. representative democracies
b. direct democracies
c. a mix of many systems
d. communist regimes
Answer: a
Topic: Functions of American Government
Learning Objective: 1.2 Explain the functions of American government.
Skill Level: Remember the Facts
Difficulty Level: Easy
6. Local governments having police forces and states having national guards are both examples of
the government fulfilling which of the following obligations?
a. establishing justice
b. securing the blessings of liberty
c. promoting the general welfare
d. ensuring domestic tranquility
Answer: d
Topic: Functions of American Government
Learning Objective: 1.2 Explain the functions of American government.
Skill Level: Apply What You Know
Difficulty Level: Moderate
7. Which of the following best explains why regionalism developed in the early days of the United
States?
a. the pursuit of economic equality
2
Copyright © 2022, 2020, 2018, 2016 Pearson Education, Inc.
elitedocs elitedocs
, elitedocs
b. the establishment of an aristocracy
c. the goal to find racial equality
d. the pursuit of religious freedom
Answer: d
Topic: How Have American People and Their Culture Changed Over Time?
Learning Objective: 1.3 Analyze the changing characteristics of the American public.
Skill Level: Analyze It
Difficulty Level: Difficult
8. In general, which of the following is true about the U.S. population?
a. It is mostly under the age of thirty.
b. It is getting older on average over time.
c. It is becoming more homogeneous.
d. It is becoming more Christian.
Answer: b
Topic: How Have American People and Their Culture Changed Over Time?
elitedocs
Learning Objective: 1.3 Analyze the changing characteristics of the American public.
Skill Level: Understand the Concepts
Difficulty Level: Moderate
9. Roughly what percentage of Americans are immigrants?
a. 0.7 percent
b. 3 percent
c. 9 percent
d. 15 percent
Answer: d
Topic: How Have American People and Their Culture Changed Over Time?
Learning Objective: 1.3 Analyze the changing characteristics of the American public.
Skill Level: Remember the Facts
Difficulty Level: Easy
10. Which of the following statements best compares Southerners to Northerners?
a. Northerners are more religious.
b. Northerners are more likely to favor an expansion of states’ rights.
c. Southerners are more in favor of civil rights.
d. Southerners are more likely to favor downsizing the federal government.
Answer: d
Topic: How Have American People and Their Culture Changed Over Time?
Learning Objective: 1.3 Analyze the changing characteristics of the American public.
Skill Level: Analyze It
Difficulty Level: Difficult
3
Copyright © 2022, 2020, 2018, 2016 Pearson Education, Inc.
elitedocs elitedocs