Medication Math Exam
2025-2026 VERSION
WITH QULIFIED
QUESTIONS
AND VERRIFIED
ANSWERS 100%
CORRECT.
1. The provider orders 500 mg of a drug. Tablets
are 250 mg each. How many tablets will you give?
,Answer: 2 tablets
Rationale: 500 ÷ 250 = 2 tablets.
2. Heparin 10,000 units is ordered. Available: 5,000
units/mL. How many mL?
Answer: 2 mL
Rationale: 10,000 ÷ 5,000 = 2 mL.
3. A patient needs 1 g of medication. Available: 500
mg tablets. How many tablets?
Answer: 2 tablets
Rationale: 1 g = 1000 mg; 1000 ÷ 500 = 2.
4. Infuse 1000 mL over 8 hours. What is the mL/hr
rate?
Answer: 125 mL/hr
Rationale: 1000 ÷ 8 = 125.
,5. Order: 0.5 g. Available: 250 mg tablets. How
many tablets?
Answer: 2 tablets
Rationale: 0.5 g = 500 mg; 500 ÷ 250 = 2.
6. Administer 750 mg. Available: 500 mg/5 mL.
How many mL?
Answer: 7.5 mL
Rationale: (750 ÷ 500) × 5 = 7.5 mL.
7. IV drip: 1 L over 4 hours. What is mL/hr?
Answer: 250 mL/hr
Rationale: 1000 ÷ 4 = 250.
8. Patient needs 0.25 g. Available 125 mg tablets.
How many tablets?
Answer: 2 tablets
Rationale: 0.25 g = 250 mg; 250 ÷ 125 = 2.
, 9. Give 15 mg. Available: 30 mg/2 mL. mL?
Answer: 1 mL
Rationale: 15 is half of 30, so 1 mL.
10. Infuse 500 mL in 5 hours. Rate?
Answer: 100 mL/hr
Rationale: 500 ÷ 5 = 100.
11. Order: 2 mg. Available: 500 mcg tablets. How
many tablets?
Answer: 4 tablets
Rationale: 2 mg = 2000 mcg; 2000 ÷ 500 = 4.
12. Give 60 mg. Available 30 mg/mL. mL?
Answer: 2 mL
Rationale: 60 ÷ 30 = 2 mL.