DOSAGE CALCULATION
TEST
2025-2026 VERSION
WITH QUESTIONS AND
VERRIFIED
ANSWERS 100%
CORRECT AND LATIFIED
,1. The doctor orders 500 mg of a drug. Available: 250 mg
tablets. How many tablets will you give?
Answer: 2 tablets
Rationale: 500 ÷ 250 = 2 tablets.
2. Order: 1 g. Available: 500 mg tablets. How many
tablets?
Answer: 2 tablets
Rationale: 1 g = 1000 mg. 1000 ÷ 500 = 2.
3. Order: 750 mg. Available: 250 mg tablets. Tablets?
Answer: 3 tablets
Rationale: 750 ÷ 250 = 3.
4. Order: 0.5 g. Available: 250 mg tablets. Tablets?
Answer: 2 tablets
Rationale: 0.5 g = 500 mg. 500 ÷ 250 = 2.
5. Order: 125 mg. Available: 250 mg tablets. Tablets?
,Answer: 0.5 tablet
Rationale: 125 ÷ 250 = 0.5.
6. Order: 2 g. Available: 500 mg tablets. Tablets?
Answer: 4 tablets
Rationale: 2 g = 2000 mg. 2000 ÷ 500 = 4.
7. Order: 1,200 mg. Available: 400 mg tablets. Tablets?
Answer: 3 tablets
Rationale: 1200 ÷ 400 = 3.
8. Order: 300 mg. Available: 100 mg tablets. Tablets?
Answer: 3 tablets
Rationale: 300 ÷ 100 = 3.
9. Order: 0.25 g. Available: 125 mg tablets. Tablets?
Answer: 2 tablets
Rationale: 0.25 g = 250 mg. 250 ÷ 125 = 2.
, 10. Order: 900 mg. Available: 300 mg tablets. Tablets?
Answer: 3 tablets
Rationale: 900 ÷ 300 = 3.
LIQUID DOSING
11. Order: 10 mL. Available: 5 mL per dose. Doses?
Answer: 2 doses
Rationale: 10 ÷ 5 = 2.
12. Order: 15 mL. Available: 5 mL per dose. Doses?
Answer: 3 doses
Rationale: 15 ÷ 5 = 3.
13. Order: 30 mL. Available: 10 mL per dose. Doses?
Answer: 3 doses
Rationale: 30 ÷ 10 = 3.
14. Order: 45 mL. Available: 15 mL per dose. Doses?