LATTEST UPDATE 2025-
2026 WITH
QUESTIONS AND
VERRIFIED ANSWERS
100% CORRECT
1. A nurse is ordered to infuse 1000 mL of normal saline
over 8 hours. The IV set has a drop factor of 15 gtt/mL.
What is the flow rate in gtt/min?
Answer: 31 gtt/min
Rationale: (1000 mL × 15 gtt/mL) ÷ (8 × 60 min) = 187.5 ≈
31 gtt/min
,2. A patient is receiving 500 mL over 4 hours using a
macrodrip set (20 gtt/mL). What is the flow rate?
Answer: 42 gtt/min
Rationale: (500 × 20) ÷ 240 = 41.7 ≈ 42 gtt/min
3. The physician orders 1000 mL to infuse over 10 hours.
Drop factor is 10 gtt/mL. What is the flow rate?
Answer: 17 gtt/min
Rationale: (1000 × 10) ÷ 600 = 16.7 ≈ 17 gtt/min
4. A nurse calculates IV infusion of 250 mL over 2 hours
using 15 gtt/mL tubing. Flow rate?
Answer: 31 gtt/min
Rationale: (250 × 15) ÷ 120 = 31.25 ≈ 31 gtt/min
5. 100 mL is to infuse over 30 minutes with 60 gtt/mL
tubing. Flow rate?
Answer: 200 gtt/min
Rationale: (100 × 60) ÷ 30 = 200 gtt/min
,6. An IV order is 1200 mL over 24 hours with 15 gtt/mL
tubing. Flow rate?
Answer: 13 gtt/min
Rationale: (1200 × 15) ÷ 1440 = 12.5 ≈ 13 gtt/min
7. 750 mL over 5 hours using 20 gtt/mL tubing equals
what flow rate?
Answer: 50 gtt/min
Rationale: (750 × 20) ÷ 300 = 50 gtt/min
8. 1000 mL over 6 hours with 15 gtt/mL tubing. Flow
rate?
Answer: 42 gtt/min
Rationale: (1000 × 15) ÷ 360 = 41.7 ≈ 42 gtt/min
9. 500 mL over 8 hours using 10 gtt/mL tubing. Flow
rate?
Answer: 10 gtt/min
Rationale: (500 × 10) ÷ 480 = 10.4 ≈ 10 gtt/min
, 10. 250 mL over 1 hour with 60 gtt/mL tubing. Flow
rate?
Answer: 250 gtt/min
Rationale: (250 × 60) ÷ 60 = 250 gtt/min
11. A patient receives 900 mL over 9 hours with 15
gtt/mL tubing. Flow rate?
Answer: 25 gtt/min
Rationale: (900 × 15) ÷ 540 = 25 gtt/min
12. 1000 mL over 5 hours using 20 gtt/mL tubing equals?
Answer: 67 gtt/min
Rationale: (1000 × 20) ÷ 300 = 66.7 ≈ 67 gtt/min
13. 150 mL over 30 minutes with 15 gtt/mL tubing. Flow
rate?
Answer: 75 gtt/min
Rationale: (150 × 15) ÷ 30 = 75 gtt/min