For
Society TT
TheBasics T
Sixteenth Edition T
Chapter 1: Sociology: Perspective, Theory, and Method
T T T T T T
In this revision of the test bank, I have updated all of the questions to reflect changes in Society:
T T T T T T T T T T T T T T T T T T T
The Basics, Sixteenth Edition and increased the number of questions by 50 percent so that this
T T T T T T T T T T T T T T T T
test bank covers all the new material that has been added and better meets your needs. The
T T T T T T T T T T T T T T T T T
questions are tagged according to four levels of learning that move from lower-level to higher-
T T T T T T T T T T T T T T
level cognitive reasoning. The four levels:
T T T T T
Recollection: a question involving recall of key terms or factual material
T T T T T T T T T T
Understanding: a question testing comprehension of more complex ideas
T T T T T T T T
Application: a question applying sociological knowledge to some new situation
T T T T T T T T T
,Analysis: a question requiring identifying elements of an argument and their interrelationship
T T T T T T T T T T T
The 279 questions in this chapter’s test bank are divided into four types. True/False
T T T T T T T T T T T T T T
questions are the least demanding. As the table below shows, two-thirds of these are
T T T T T T T T T T T T T T
“Recollection” questions, and all of them fall within the lowest three levels of cognitive
T T T T T T T T T T T T T T
reasoning (“Recollection,” “Understanding,” and “Application”). Multiple-choice questions
T T T T T T T
span a broader range of skills (almost half are “Recollection” questions and the remainder are
T T T T T T T T T T T T T T T
divided among the three higher levels). Short-answer questions also span a broad range of
T T T T T T T T T T T T T T
skills (from “Understanding” to “Analysis”). Finally, essay questions are the most
T T T T T T T T T T T
demanding because they require analysis and other higher levels of cognitive reasoning.
T T T T T T T T T T T
Types of Questions
T T
True/False Multiple T Short Answer T Essay Total Qs T
Choice
Recollection 60 (70%)T 71 (49%)T 6 (19%) T 0 137
Understanding 19 (22%)T 22 (15%)T 9 (28%) T 0 50
Application 7 (8%)
T 30 (20%)T 5 (16%) T 3 (20%)
T 45
Analysis 0 23 (16%)T 12 (38%) T 12 (80%) T 47
86 146 32 15 279
Chapter 1: Sociology: Perspective, Theory, and Method
T T T T T T
TRUE/FALSE QUESTIONS T
1. Most people in the United States marry partners whose racial and ethnic identity differs from their
T T T T T T T T T T T T T T T T
own.
Answer: False T
Learning Objective: LO 1.1: Apply the sociological perspective to show how society shapes our individual
T T T T T T T T T T T T T T T
lives.
Topic: The Sociological Perspective
T T T T
Difficulty Level: Easy T T
Skill Level: Recollection
T T
2. According to sociologists, human behavior reflects our personal ―free will.‖
T T T T T T T T T
, Answer: False T
Learning Objective: LO 1.1: Apply the sociological perspective to show how society shapes our individual
T T T T T T T T T T T T T T T
lives.
Topic: The Sociological Perspective
T T T T
Difficulty Level: Easy T T
Skill Level: Recollection
T T
3. Sociology is defined as the systematic study of human society.
T T T T T T T T T T
Answer: True T
Learning Objective: LO 1.1: Apply the sociological perspective to show how society shapes our individual
T T T T T T T T T T T T T T T
lives.
Topic: The Sociological Perspective
T T T T
Difficulty Level: Easy T T
Skill Level: Recollection
T T
4. Sociologists focus only on unusual patterns of behavior.
T T T T T T T T
Answer: False T
Learning Objective: LO 1.1: Apply the sociological perspective to show how society shapes our individual
T T T T T T T T T T T T T T T
lives.
Topic: The Sociological Perspective
T T T T
Difficulty Level: Easy T T
Skill Level: Recollection
T T
5. Using the sociological perspective, we would conclude that people‘s lives are mostly a result of
T T T T T T T T T T T T T T T
what they, as individuals, decide to do.
T T T T T T
Answer: False T
Learning Objective: LO 1.1: Apply the sociological perspective to show how society shapes our individual
T T T T T T T T T T T T T T T
lives.
Topic: The Sociological Perspective
T T T T
Difficulty Level: Moderate T T
Skill Level: Application
T T
6. On average, college students in the U.S. come from families with above-average incomes.
T T T T T T T T T T T T T
Answer: True T
Learning Objective: LO 1.1: Apply the sociological perspective to show how society shapes our individual
T T T T T T T T T T T T T T T
lives.
Topic: The Sociological Perspective
T T T T
Difficulty Level: Easy T T
Skill Level: Recollection
T T
7. Emile Durkheim provided evidence that categories of people with weaker social ties have lower
T T T T T T T T T T T T T T
suicide rates than people with stronger social ties.
T T T T T T T
Answer: False T
Learning Objective: LO 1.1: Apply the sociological perspective to show how society shapes our individual
T T T T T T T T T T T T T T T
lives.
Topic: The Sociological Perspective
T T T
, Difficulty Level: ModerateT T T
Skill Level: Recollection
T T
8. In the United States, Black people have a higher suicide rate than White people.
T T T T T T T T T T T T T T
Answer: False T
Learning Objective: LO 1.1: Apply the sociological perspective to show how society shapes our individual
T T T T T T T T T T T T T T T
lives.
Topic: The Sociological Perspective
T T T T
Difficulty Level: Easy T T
Skill Level: Recollection
T T
9. In the United States, men have a higher suicide rate than women.
T T T T T T T T T T T T
Answer: True T
Learning Objective: LO 1.1: Apply the sociological perspective to show how society shapes our individual
T T T T T T T T T T T T T T T
lives.
Topic: The Sociological Perspective
T T T T
Difficulty Level: Easy T T
Skill Level: Recollection
T T
10. In the United States, White people have a lower suicide rate than people who identify as Hispanic.
T T T T T T T T T T T T T T T T T
Answer: False T
Learning Objective: LO 1.1: Apply the sociological perspective to show how society shapes our individual
T T T T T T T T T T T T T T T
lives.
Topic: The Sociological Perspective
T T T T
Difficulty Level: Easy T T
Skill Level: Recollection
T T
11. People with lower social standing are usually more likely to see the world from a sociological
T T T T T T T T T T T T T T T T
perspective than people who are well off.
T T T T T T
Answer: True T
Learning Objective: LO 1.1: Apply the sociological perspective to show how society shapes our individual
T T T T T T T T T T T T T T T
lives.
Topic: The Sociological Perspective
T T T T
Difficulty Level: ModerateT T
Skill Level: Application
T T
12. U.S. sociologist C. Wright Mills argued that times of social crisis encourage widespread use of the
T T T T T T T T T T T T T T T T
sociological perspective. T
Answer: True T
Learning Objective: LO 1.1: Apply the sociological perspective to show how society shapes our individual
T T T T T T T T T T T T T T T
lives.
Topic: The Sociological Perspective
T T T T
Difficulty Level: Easy T T
Skill Level: Recollection
T T
13. C. Wright Mills claimed that sociology encourages people to take personal responsibility for solving
T T T T T T T T T T T T T T
their own problems.
T T