m
8 m
8 m8 m
8 m
8 m
8 m8 m
8
Author: Terri L. Fauber with Verified Questions & Answers
m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8
All Chapters {1-10}
m8 m8 m8
, TableofContents
m
8 m
8
Chapter 01: Radiation and Its Discovery
m8 m8 m8 m8 m8
Chapter 02: The X-ray Beam
m8 m8 m8 m8 m8
Chapter 03: Image Formation and Radiographic Quality Chapter
m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8
04: Digital Imaging
m 8 m 8
Chapter 05: Film-Screen Imaging Chapter
m8 m8 m8 m8
m8 06: Exposure Technique Factors Chapter
m8 m8 m8 m8
m8 07: Scatter Control
m8 m8
Chapter 08: Exposure Technique Selection Chapter 09:
m8 m8 m8 m8 m8 m8
m8 Image Evaluation
m8
Chapter 10: Dynamic Imaging: Fluoroscopy
m8 m8 m8 m8
,Chapter01: RadiationandIts Discovery
m
8 m8 m
8 m8 m8
Fauber: Radiographic Imaging and Exposure, 7th Edition
m8 m8 m8 m8 m8 m8
MULTIPLE CHOICE m8
1. When were X-rays discovered?
m8 m8 m 8
a. October 8, 1985 m8 m8
b. November 8, 1895 m8 m8
c. January 23, 1896 m8 m8
d. August 15, 1902 m8 m8
CORRECT ANSWER: B m8 m8
X-rays were discovered by Wilhelm Conrad Roentgen on November 8, 1895.
m 8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8
REFFERENCE: p.1 m8
2. What type of tube was Roentgen working with in his lab when X-rays were discovered?
m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m 8 m8
a. Crookes tube m8
b. Fluorescent tube m8
c. High-vacuum tube m8
d. Wurzburg tube m8
CORRECT ANSWER: A m8 m8
Roentgen was working with a low-vacuum tube known as a Crookes tube.
m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8
REFFERENCE: p.2 m8
3. Which of the following terms could be defined as the instantaneous production of light only
m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8
m8during an interaction between a type of energy and some element or compound?
m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8
a. Phosphorescence
b. Afterglow
c. Glowing
d. Fluorescence
CORRECT ANSWER: D m8 m8
Fluorescence is the instantaneous emission of light from a material due to the interaction with some
m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8
type of energy.
m8 m8 m8
REFFERENCE: p.2 m8
4. Barium platinocyanide was the: m8 m8 m8
a. type of dark paper Roentgen used to darken his laboratory.
m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8
b. material Roentgen used to produce the first radiograph of his wife’s hand.
m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8
c. metal used to produce the low-vacuum tube. m8 m8 m8 m8 m8 m8
d. fluorescent material that glowed when the tube was energized. m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8
CORRECT ANSWER: D m8 m8
A piece of paper coated with barium platinocyanide glowed each time Roentgen energized his tube.
m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8
REFFERENCE: p.2 m8
, 5. The first radiograph produced by Roentgen, of his wife’s hand, required an exposure time of:
m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8
a. 15 s. m8
b. 150 s. m8
c. 15 min. m8
d. 150 min. m8
ANS: C m 8
It took a 15-min exposure time to produce the first radiograph.
m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8
REFFERENCE: p.3 m8
6. The letter x in x-ray is the symbol for:
m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8
a. electricity.
b. the unknown. m8
c. penetrating.
d. discovery.
ANS: B m 8
The letter x represents the mathematical symbol of the unknown.
m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8
REFFERENCE: p.3 m8
7. The first Nobel Prize for physics was received in 1901 by:
m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8
a. Marie Curie. m8
b. William Crookes. m8
c. Wilhelm Roentgen. m8
d. Albert Einstein. m8
ANS: C m8
Wilhelm Roentgen received the first Nobel Prize for physics in 1901.
m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8
REFFERENCE: p.4 m8
8. X-rays were at one time called:m 8 m8 m8 m8 m8
a. Becquerel rays. m8
b. Roentgen rays. m8
c. Z-rays.
d. none of the above. m8 m8 m8
ANS: B m 8
X-rays were at one time called Roentgen rays.
m 8 m8 m8 m8 m8 m8 m8
REFFERENCE: p.4 m8
9. Erythema, an early sign of biologic damage due to x-ray exposure, is:
m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8
a. reddening of the skin. m8 m8 m8
b. a malignant tumor.
m8 m8
c. a chromosomal change.
m8 m8
d. one of the most serious effects of x-ray exposure.
m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8 m8
ANS: A m 8