l
2026
,Chapter01:BasicPharmacology
Howe:PharmacologyfortheSurgical Technologist,6thEdition l
MULTIPLECHOICE
1. Adrugthatbindsto areceptorandstimulates itsfunctionis saidtobe a(n)
l l l l
drug.
a. agonist
b. antagonist
c. idiosyncratic
d. pharmacokinetic
ANS: A
Agonist drugsbindtoorhavean affinity(attraction)forareceptorand cause aparticularrespons
l l l
e.
DIF: 1 REF: 14 TOP: ASTCoreCurriculum X:B:1:b,agonist
l
2. Which factoris not usedforthe classificationofdrugs?
l l l
a. Therapeuticaction
b. Physiologicalaction
c. Affected bodysystem l
d. Sourceoforigin
ANS: D
Drugsareclassified bywhattheydo, whattheyaffect, whattheyarenot, and whattheyare.
l l
WWW.TBSM.WS
DIF: 1 REF: 4 TOP: ASTCore CurriculumX:B:2,therapeuticactions
l
3. Ananticoagulant drug is classifiedbyits
l l
a. chemicaltype.
b. sourceoforigin.
c. physiologicaction.
d. therapeuticaction.
ANS: D
Therapeuticactiondescribeswhatthedrug doesforapatient;inthisexample,itworks againstcoagulation.
l l
DIF: 1 REF: 4 TOP: ASTCoreCurriculum X:B:2:a,indications
l
4. Prescriptionsmustinclude allofthefollowing information except
l l
a. nameofthedrug.
b. patient’ssocial securitynumber. l
c. drug dosage.l
d. routeofadministrationofthedrug.
ANS: B
Prescriptionsmust includethedate, nameofthepatient, nameofthe drug, dosage, routeofadmini
l l
stration,and frequencyortimeof administration.Thepatient’ssocialsecuritynumberwill bein th
l l l
echartbut notonaprescription.
l
, DIF: 1 REF: 5
TOP: ASTCore Curriculum XI:B:2,prescription medications
l l
5. An orderforadrugto begiven asneeded is called a
l l l l order.
a. standing
b. oral
c. stat
d. PRN
ANS: D
PRNstands forprorenata, whichmeans thatthedrug maybegiven as needed.
l l l
DIF: 1 REF: 5 TOP: ASTCoreCurriculum XI:D:3:d, PRN l l
6. Whatdoes theabbreviation sos meanonaprescription?
l
a. Onehalf
b. Once,ifnecessary
c. Without
d. Asdesired
ANS: B
sosmeansonce,ifnecessary(seeTable1.3).
DIF: 1 REF: 5
TOP: ASTCore Curriculum XI:B:2,prescription medications
l l
7. Howis anorderforadrugto betWakWeW
l n e.vT
erB
y 4ShMo.
l urW
s iSndicatedon a prescription?
l l l l l
a. q4h
b. qid
c. qod
d. qs
ANS: A
Theq means every; the actualnumberofhours is insertedbeforethe h, whichmeans hours
l l l
(seeTable1.4).
DIF: 3 REF: 7
TOP: ASTCore Curriculum XI:B:2,prescription medications
l l
8. Howis an orderforadrug tobegiven threetimesaday indicatedon aprescription?
l l l l
a. q3h
b. hs
c. qh
d. tid
ANS: D
tidmeans threetimesaday (seeTable 1.4).
l
DIF: 1 REF: 7
TOP: ASTCore Curriculum XI:B:2,prescription medications
l l
9. Which formofdrug preparation tendsto act morequickly?
l l l
, a. Solid
b. Semisolid
c. Liquid
d. Gas
ANS: D
Absorption ofdrugsgivenbyinhalationisrapid,especiallygasessuchas inhalation anesthetics,
l l l
becauseofthehuge numbersofcapillariesinthealveoliofthelungs.
l
DIF: 2 REF: 7 TOP: ASTCoreCurriculum XI:G:1,gas
l
10. Which abbreviationindicates an ointmentform ofagiven drug?
l l l l
a. gtts
b. ung
c. susp
d. soln
ANS: B
ungmeansointment (seeTable 1.5). l
DIF: 1 REF: 7 TOP: ASTCoreCurriculumXI:G:4,semisolid
11. Which abbreviationindicatesthatadrug is tobegivenorally?
l l l
a. IM
b. PO
c. IV
d. SC
ANS: B
WWW.TBSM.WS
POmeansperosorbymouth.
DIF: 1 REF: 8 TOP: ASTCoreCurriculum XI:H:4,PO
l
12. Howis amedication administered byanyroute except themouth?
l l l l
a. Systemically
b. Sublingually
c. Parenterally
d. Subcutaneously
ANS: C
Theterm parenteral indicatesanyroute otherthan the digestivetract.
l l l
DIF: 3 REF: 9 TOP: ASTCoreCurriculumXI:H:1,injection/parenteral
13. isthe studyofthefourbasicprocessesofabsorption,distribution, met
l
abolism, andexcretion inresponseto drugs.
l l
a. Pharmacokinetics
b. Pharmacodynamics
c. Biotransformation
d. Sympathomimetics
ANS: A
Thestudyofpharmacokineticsfocuses on howthebodyprocessesdrugs.
l l