ft
,Chapter 01: Introduction to the Body
ft ft ft ft ft
Patton: The Human Body in Health & Disease, 7th Edition
ft ft ft ft ft ft ft ft ft
MULTIPLE CHOICE ft
1. Which word is derived from the Greek word meaning “cutting up”?
ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft
a. Dissection
b. Physiology
c. Pathology
d. Anatomy
ANS: D PTS: 1 DIF: Memorization
REF: P. 3 ft TOP: Introduction
2. Which word is defined as the study of the function of living organisms and their parts?
ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft
a. Dissection
b. Physiology
c. Pathology
d. Anatomy
ANS: B PTS: 1 DIF: Memorization
REF: p. 3 ft TOP: Introduction
3. Which word is defined as the scientific study of disease?
ft ft ft ft ft ft ft ft ft
a. Dissection
b. Physiology
c. Pathology
d. Anatomy
ANS: C f t PTS: 1 DIF: Memorization
REF: P. 3
ft ft TOP: Introduction
4. Cells
a. are more complex than tissues.
ft ft ft ft
b. are the first level of organization in the body.
ft ft ft ft ft ft ft ft
c. are the smallest living units of structure and function in the body.
ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft
d. both B and C. ft ft ft
ANS: C PTS: 1
f t DIF: Application REF: p. 6 ft
TOP: Structural levels of organization
ft ft ft ft
5. A group of cells that act together to perform a function is called a(n)
ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft
a. molecule.
b. organ.
c. tissue.
d. organism.
ANS: C f t PTS: 1 DIF: Memorization
REF: p. 6
ft ft TOP: Structural levels of organization ft ft ft
Downloaded by: josephkmiringu95 | Want to earn $1.236
Distribution of this document is illegal extra per year?
, 6. The heart is an example of a(n)
ft ft ft ft ft ft
a. organ.
b. tissue.
c. organism.
d. system.
ANS: A PTS: 1
f t DIF: Application REF: p. 6 ft
TOP: Structural levels of organization
ft ft ft ft
7. The levels of organization from most simple to most complex are
ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft
a. cell chemical organ ft tissue system.
ft ft ft ft ft ft ft
b. tissue cell chemical organ system.
ft ft ft ft ft ft ft ft
c. chemical tissue cell organ system. ft ft ft ft ft ft ft ft
d. chemical cell tissue organ system. ft ft ft ft ft ft ft ft
ANS: D f t PTS: 1 DIF: Memorization
REF: p. 5
ft ft TOP: Structural levels of organization ft ft ft
8. When using directional terms to describe the body, it is assumed that the body is in what
ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft
position?
ft
a. Supine
b. Anatomical
c. Lateral
d. Prone
ANS: B f t PTS: 1 DIF: Memorization
REF: p. 7
ft ft TOP: Anatomical position ft
9. The supine position
ft ft
a. describes the body lying face up. ft ft ft ft ft
b. is also called anatomical position.
ft ft ft ft
c. describes the body lying face down. ft ft ft ft ft
d. both A and B. ft ft ft
ANS: A f t PTS: 1 DIF: Memorization
REF: p. 7
ft ft TOP: Anatomical position ft
10. The prone position
ft ft
a. describes the body lying face up. ft ft ft ft ft
b. is also called the anatomical position.
ft ft ft ft ft
c. describes the body lying face down. ft ft ft ft ft
d. both B and C. ft ft ft
ANS: C f t PTS: 1 DIF: Memorization
REF: p. 7
ft ft TOP: Anatomical position ft
11. Because humans walk upright, the term dorsal can be used in place of the term
ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft
a. inferior.
b. posterior.
c. anterior.
d. distal.
Downloaded by: josephkmiringu95 | Want to earn $1.236
Distribution of this document is illegal extra per year?
, ANS: B f t PTS: 1 DIF: Memorization
REF: p. 7
ft ft TOP: Anatomical direction ft
12. The opposite term for posterior in humans is
ft ft ft ft ft ft ft
a. superior.
b. anterior.
c. ventral.
d. both B and C. ft ft ft
ANS: D f PTS: 1
t DIF: Application REF: p. 7 ft
TOP: Anatomical direction
ft ft
13. The opposite term for superficial is
ft ft ft ft ft
a. deep.
b. inferior.
c. posterior.
d. medial.
ANS: A f t PTS: 1 DIF: Memorization
REF: p. 7
ft ft TOP: Anatomical direction ft
14. The body section that divides the right ear from the left ear is a
ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft section.
a. frontal
b. sagittal
c. coronal
d. transverse
ANS: B f PTS: 1
t DIF: Application REF: p. 9 ft
TOP: Planes or body sections
ft ft ft ft
15. The body section that divides the nose from the back of the head is a
ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft section.
a. frontal
b. sagittal
c. midsagittal
d. transverse
ANS: A f PTS: 1
t DIF: Application REF: p. 9 ft
TOP: Planes or body sections
ft ft ft ft
16. A section that divides the body into mirror images is a
ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft section.
a. frontal
b. coronal
c. midsagittal
d. transverse
ANS: C f PTS: 1
t DIF: Application REF: p. 9 ft
TOP: Planes or body sections
ft ft ft ft
17. The two major body cavities are called
ft ft ft ft ft ft
a. thoracic and abdominal. ft ft
b. thoracic and pelvic. ft ft
Downloaded by: josephkmiringu95 | Want to earn $1.236
Distribution of this document is illegal extra per year?