Adolescence 9th Canadian Edition by Shaffer - Complete All
Chapters 1-17 (Latest Edition)
CHAPTER 1—INTRODUCTION TO DEVELOPMENTAL PSYCHOLOGY AND ITS
RESEARCH STRATEGIES
MULTIPLE CHOICE
1. ____ refers to systematic continuities and changes in an individual that happen over the course of life.
a. Randomization
b. Metabolism
c. Accumulation
d. Development
ANS: D DIF: moderate REF: Introduction to Developmental Psychology MSC: Factual NOT: New
2. In the context of this course, development refers to
a. growth in the national economy.
b. advances in civilization’s technologies.
c. continuities and changes during the organism’s lifespan.
d. the evolution of species in the animal kingdom.
ANS: C DIF: easy REF: Introduction to Developmental Psychology
MSC: Conceptual
3. The assertion that development occurs from “womb to tomb” implies that
a. it is a lifelong experience.
b. death may precede the organism’s conception.
c. nurturance of young is an unavoidable activity.
d. maturation and learning are essentially the same.
ANS: A DIF: moderate REF: Introduction to Developmental Psychology MSC: Conceptual
4. Changes during development that are orderly, patterned, and enduring are described as a. systematic.
b. immutable.
c. randomized.
1
, d. self-directed.
ANS: A DIF: moderate REF: Introduction to Developmental Psychology MSC: Factual
5. The continuities of development are aspects that
a. show abrupt, sudden change with age.
b. depend on the organism’s intention.
c. regress with age to simpler forms or types.
d. remain stable over time or reflect the past.
ANS: D DIF: moderate REF: Introduction to Developmental Psychology MSC: Conceptual
6. Two important processes that underlie developmental changes are
a. history and parenting.
b. evolution and experience.
c. maturation and learning.
d. cognition and behavior.
ANS: C DIF: moderate REF: Introduction to Developmental Psychology MSC: Conceptual
7. In the first week after hatchout, chicks improve their accuracy of pecking for seeds, regardless of
their visual experience. This reflects development from
a. learning.
b. maturation.
c. cross-sectioning.
d. digestion.
ANS: B DIF: difficult REF: Introduction to Developmental Psychology MSC: Applied
8. ____ is a process by which our experiences produce relatively permanent changes in our feelings,
thoughts, and behaviors.
a. Maturation
b. History
c. Accommodation
d. Learning
ANS: D DIF: easy REF: Introduction to Developmental Psychology
MSC: Factual
9. The text especially emphasizes development during ____ of the lifespan.
a. childhood and adolescence
b. young adulthood
c. the senior years
2
, d. all ages equally
ANS: A DIF: easy REF: Introduction to Developmental Psychology
MSC: Factual
10. A researcher videotaped preschoolers at a playground for a study of the frequency of cooperative
behaviors. His research goal was
a. description.
b. explanation.
c. changing behavior.
d. optimization.
ANS: A DIF: moderate REF: Introduction to Developmental Psychology MSC: Applied
11. By specifying how people change over time, the research goal of ____ establishes the facts of
development.
a. optimization
b. longitudinalization
c. explanation
d. description
ANS: D DIF: moderate REF: Introduction to Developmental Psychology MSC: Conceptual
12. Suppose researchers find that the average American baby begins to stand by itself at the age of 10
months. This finding is related to ____ development.
a. psychoanalytic
b. ideographic
c. nonrepresentative
d. normative
ANS: D DIF: moderate REF: Introduction to Developmental Psychology MSC: Applied
13. In contrast with well-fed American babies, impoverished babies in rural Africa achieve movement
skills at consistently younger average ages. This is an example of research on ____ development. a.
optimized
b. psychophysical
c. the ecological validity of
d. normative
ANS: D DIF: difficult REF: Introduction to Developmental Psychology MSC: Applied
3
, 14. The research goal of description is summarized as,
a. “How?”
b. “Best!”
c. “What?”
d. “Why?”
ANS: C DIF: moderate REF: Introduction to Developmental Psychology MSC: Conceptual
15. Normative development consists of
a. changes that optimize developmental outcomes.
b. changes that result from maturation.
c. developmental changes that are typical of many children.
d. individual variations among children.
ANS: C DIF: moderate REF: Introduction to Developmental Psychology MSC: Factual
16. A mother asks her doctor, “Is my baby normal in comparison with her age group?” The mother is
concerned with her child’s ____ development.
a. normative
b. ideographic
c. reliability of
d. plasticity of
ANS: A DIF: easy REF: Introduction to Developmental Psychology MSC: Applied
17. An example of a maturational change would be
a. learning how to add numbers.
b. learning to speak one’s parents’ language.
c. imitating the facial expressions of a cartoon character.
d. disappearance of an infant reflex at a predictable age.
ANS: D DIF: moderate REF: Introduction to Developmental Psychology MSC: Applied
18. Ideographic development refers to
a. changes that occur as a result of maturation.
b. changes that most children experience at a specific age.
4