Biology
Chapter 3 - Plant Kingdom
1. Define gemma. 1 Mark
Ans. Gemma are green, multicellular, asexual buds that develop in receptacles
called as gemma cups.
2. Which group of plants is regarded as the first terrestrial plant? Why?
Ans. Pteridophytes are the group of plants which are regarded as the first
terrestrial plant as they possess both the vascular tissues – xylem and phloem.
3. The gametes and spores of phaeophyceae have a distinct morphology. Give
its name.
Ans. The gametes and spores of phaeophyceae are Pyriform (pear-shaped). They
bear two laterally attached flagella.
4. Which substance has structural similarity to floridean starch ?
Ans. Amylopectin and glycogen both have structural similarity to floridean
starch.
5. Name the organisms which exhibit heterospory and seed habit.
Ans. Selaginella and Salvinia are the organisms which exhibit heterospory and
seed habit.
6. Name seedless vascular plants.
Class XI Biology www.vedantu.com 1
,Ans. Pteridophytes have seedless vascular plants.
7. Which pigment is responsible for the red colour of red algae?
Ans. Phycobilin, phycoerythrin and phycocyanin are the pigments responsible for
the red colour of red algae.
8. What is a cone?
Ans. The fruiting body of gymnosperms consisting of both micro and
megasporophyll are called cones.
9. Name a unicellular algae.
Ans. Chlamydomonas is a unicellular algae.
10. Why some bryophytes are called liverworts.
Ans. Some of the bryophytes are called liverworts because they are liver shaped
eg. marchantia.
11. What are rhizoids?
Ans. Rhizoids are slender, unicellular or multicellular hair-like structures which
penetrate in moist soil and absorb water for plants.
12. Name the algae which is used for fodder to poultry birds.
Ans. Laminaria is used for fodder to poultry birds.
13. Which groups of plants are called vascular cryptogam?
Class XI Biology www.vedantu.com 2
, Ans. The plants of group Pteridophytes are called vascular cryptogam.
14. What is a cone?
Ans. The fruiting body of gymnosperm which consists of micro and
megasporophyll are called cones.
15. What are cone bearing plants called?
Ans. Conifers are the cone bearing plants.
16. Name any red algae which is used as vegetables?
Ans. Porphyra is the red algae which is used as vegetables.
17. What do you mean by thallus?
Ans. Thallus is a plant body which is not differentiated into root, stem and leaves.
18. Name the vascular plants which produce only spores but no flowers or
seeds?
Ans. Pteridophytes produce spores but no flowers or seeds.
19. Where are the antheridia and archegonia located in ferns?
Ans. The antheridia and archegonia are located in the prothallus in ferns.
20. What are the two main classes of bryophytes?
Ans. Liverwort and mosses are the two main classes of bryophytes.
Class XI Biology www.vedantu.com 3