Abnormal Psychology,
3e William J. Ray (All
Chapters)
,Chapter 1: An Overview of Psychopathology and Changing
Conceptualizations of Mental health
Test Bank
Multiple Choice
1. The study of mental health is called .
a. pathophysiology
b. psychopathology
c. pathology
d. physiology
Ans: B
Learning Objective: 1.1: Describe the components and key considerations of
psychopathology.
Cognitive Domain: Knowledge
Answer Location: Defining Psychopathology and Understanding Its Components
Difficulty Level: Easy
2. Dr. Alfonso investigates the cause of psychological disorders. Dr. Alfonso's field of
specialization is known as psychology.
a. abnormal
b. developmental
c. medical
d. pathological
Ans: B
Learning Objective: 1.1: Describe the components and key considerations of
psychopathology.
Cognitive Domain: Application
Answer Location: Defining Psychopathology and Understanding Its Components
Difficulty Level: Medium
3. Dr. Badeaux describes her specialization as abnormal psychology. Dr. Carruthers
states that her field is psychopathology. Based on information provided in the text, it is
MOST likely that Drs. Badeaux and Carruthers specialize in field(s).
a. different
b. the same
c. unrelated
d. opposing
Ans: B
Learning Objective: 1.1: Describe the components and key considerations of
psychopathology.
Cognitive Domain: Application
,Answer Location: Defining Psychopathology and Understanding Its Components
Difficulty Level: Medium
4. During any given year, approximately of the American population
experiences a diagnosable mental health.
a. 6%
b. 11%
c. 18%
d. 24%
Ans: C
Learning Objective: 1.1: Describe the components and key considerations of
psychopathology.
Cognitive Domain: Comprehension
Answer Location: Impact of Mental Disorders
Difficulty Level: Easy
5. Which term is used to refer to the negative attitudes and beliefs that sometimes
cause the general public to avoid those with mental health?
a. stigma
b. charisma
c. crenate
d. achate
Ans: A
Learning Objective: 1.1: Describe the components and key considerations of
psychopathology.
Cognitive Domain: Knowledge
Answer Location: Stigma and Mental Disorders
Difficulty Level: Easy
6. Compared to the loss of productivity and quality of life caused by such physical
diseases as cancer, the loss of productivity and quality of life caused by mental
healthes such as major depression is .
a. somewhat less
b. about the same
c. greater
d. much greater
Ans: C
Learning Objective: 1.1: Describe the components and key considerations of
psychopathology.
Cognitive Domain: Comprehension
Answer Location: Stigma and Mental Disorders
Difficulty Level: Difficult
7. According to the MacArthur Foundation, which phrase BEST describes the proportion
of those hospitalized with mental health who go on to commit violence with a gun?
a. very few (less than 10%)
, b. some (10% to 20%)
c. about half (around 50%)
d. most (over 55%)
Ans: A
Learning Objective: 1.1: Describe the components and key considerations of
psychopathology.
Cognitive Domain: Comprehension
Answer Location: Stigma and Mental Disorders
Difficulty Level: Easy
8. George believes that individual are generally caring and sympathetic toward
individual with mental health. However, he also believes that individual with depression
should just be able to think positive and snap out of it. This is BEST seen as an
example of the
.
a. focus of the biopsychosocial approach to psychopathology
b. adaptive value of traits related to psychopathology
c. relationship between culture and psychopathology
d. tension in American attitudes toward mental health
Ans: D
Learning Objective: 1.1: Describe the components and key considerations of
psychopathology.
Cognitive Domain: Application
Answer Location: Stigma and Mental Disorders
Difficulty Level: Hard
9. Based on the textbook’s discussion, Americans’ attitudes toward those with mental
health are BEST described as .
a. contradictory
b. hostile
c. indifferent
d. sympathetic
Ans: A
Learning Objective: 1.1: Describe the components and key considerations of
psychopathology.
Cognitive Domain: Comprehension
Answer Location: Stigma and Mental Disorders
Difficulty Level: Hard
10. Stigma can be manifested through all of the following EXCEPT this:
a. no longer treating an individual as a person but only as part of a group that is different
b. believing that as a general rule, most individuals with mental health show more
violence than that seen in the general population
c. understanding that a behavior that might be acceptable in one culture could be seen
as “crazy” in another
d. believing that a person can recover from a mental health by willpower and spending
less money setting up clinics and training professionals