Ethics and Issues in Contemporary Nursing 3rd Edition
t t t t t t
t
by Margaret A. Burkhardt, Nancy Walton, All Chapters1 - 20
t t t t t t t t t t
,TABLEOFCONTENTS t t t
Part I: Guides for Principled Behavior
t t t t t
1. Social, Philosophical, and Other Historical Forces Influencing the Development of Nursing
t t t t t t t t t t
2. Ethical Theory t
3. Ethical Principles t
Part II: Developing Principled Behavior
t t t t
4. Values Clarification t
5. Values Development t
6. Ethics and Professional Nursing
t t t
7. Ethical Decision Making t t
Part III: Principled Behavior in the Professional Domain
t t t t t t t
8. Legal Issues t
9. Professional Relationship Issues t t
10. Practice Issues Related to Technology t t t t
11. Practice Issues Related to Patient Self-Determination t t t t t
12. Scholarship Issues t
Part IV: Global Issues that Interface with Nursing Practice
t t t t t t t t
13. Global Consciousness in the Twenty-First Century t t t t t
14. Health Policy Issues t t
15. Economic Issues t
16. Social Issues t
17. Gender Issues t
18. Transcultural and Spiritual Issues t t t
Part V: The Power to Make a Difference
t t t t t t t
19. Empowerment for Nurses t t
20. Facilitating Patient Empowerment t t
,1. Social, Philosophical, and Other Historical Forces Influencing the Development of Nursing
t t t t t t t t t t
Multiple tChoice
1. For twhich tof tthe tfollowing tis tempathy ta tmotive?
a. meeting tthe tneeds tof tothers
b. moral treasoning tand taction
c. becoming ta tnurse
d. determining tright tfrom twrong
ANSWER: t b
2. Which tof tthe tfollowing tis tan texample tof tsocial tneed tas tan tethical tfoundation tfor tnursing?
a. Nurses tmust tdetermine tthe thealth tand tsocial tneeds tof tsociety.
b. Nursing tfinds tits torigin, tpurpose, tand tmeaning twithin tthe tcontext tof tperceived tsocial tneed.
c. Theories tof tsocial tneed tin tsociology tare tutilized tby tnursing tscholars, tmany tof twhom tview tthem
tas t conceptual tframeworks tfor tnursing tpractice.
d. Social tneed tdetermines tthe tboundaries tof tthe tethical tprinciples tof tdistributive tjustice, tbeneficence,
tand t non-maleficence.
ANSWER: t b
3. What tis tthe tmost tcritical tfactor tthat tinfluences tnursing tpractice?
a. the ttraditional trole tof thealers
b. the trole tof twomen tin tsociety
c. the treligious tand tspiritual taspects tof thealth tcare
d. the tintroduction tof tmale tnurses tinto tthe tprofession
ANSWER: t b
4. Why tdoes tthe tsocial tstatus tof twomen taffect tthe tstatus tof tthe tnursing tprofession?
a. Nursing thas ttraditionally tbeen ta tprofession tof twomen.
b. Throughout thistory, tnurses thave tbeen tafforded thigher tsocial tstatus.
c. Women tof thigher tsocial tstatus trarely tbecome tnurses.
d. Women tare tmore tskilled tthan tmen tat tnurturing tothers.
ANSWER: t a
5. What thistorical tinfluences taffected tnursing tas ta tmoral tdiscipline?
a. technology
b. society
c. spirituality
d. oppression
ANSWER: t c
6. What tis tthe tterm tthat trelates tto tknowledge tgained tthrough tobservation tand texperience?
a. empirical
b. Cartesian tphilosophy
, c. values
d. moral tthought
ANSWER: t ta
7. Which tof tthe tfollowing tis tan texample tof tthe tsignificance tof tNursing tduring tthe tMiddle tAges t?
a. Religious tnursing torders tand tchurch-sanctioned tsecular tnursing torders toffered tthe tonly tlegitimate
t avenues tfor twomen twishing tto tbecome tnurses.
b. Increasing trespect twas tgiven tto tnursing tand tmidwifery, tas tnurses tbegan tto tpractise tautonomously.
c. Healing tarts tin tDenmark tand tGreece twere tperformed tin tsacred tceremonies tby tpriests, tpriestesses,
tor t shamans.
d. Most tnurses twere twomen tof thigh tsocial tstatus tseeking tways tto tlegitimize ttheir tposition tand tstatus.
ANSWER: t ta
8. What tdoes tthe tterm tempirical trelate tto?
a. serving tGod tand tthy tneighbour tthe tbest tway tone tcan
b. knowledge tgained tthrough tobservation tand texperience
c. healing tthrough treligious tintervention, tchanting, tand tpraying
d. the tenforcement tof treligious tdoctrine trelated tto tthe tstatus tof twomen tin tsociety
ANSWER: t b
9. When twas tthe t“Dark tPeriod tof tNursing,” twhen tconvalescent tpatients, tprostitutes, tprisoners, tand tdrunkards
t provided thospital tnursing tcare?
a. during tthe tReformation
b. during tthe tCrusades
c. during tthe tMiddle tAges
d. during tthe tearly tChristian tera
ANSWER: t ta
10. Which tof tthe tfollowing thad tthe tgreatest tinfluence ton tnursing ttraditions tin tCanada?
a. Britain
b. indigenous tpersons
c. France
d. Germany
ANSWER: t c
11. Which tof tthe tfollowing thad tthe tgreatest tinfluence ton testablishing tthe tfirst thospital tin tthe tNew tWorld?
a. Marie tRollet tHebert
b. Marguerite td’Youville
c. Jeanne tMance
d. Renee tDescartes
ANSWER: t c