Answers
1). Gtpal
Ans: G: number of pregnancies
P: number of deliveries (20 weeks)
T: delivery that occurred after 38 weeks
P: delivery before 38 week s
A: SAB or ETOP
L: Living
2). Nagele's rule
Ans: EDD = LMP -3months, +7 days
3). Concerns for pediatric patient
Ans: How is she coping?
Is FOB in the picture
How will it effect school?
Nutrition
Routine prenatal care
4). Presumptive signs of pregnancy
Ans: (Subjective)
Amenorrhea
N/V/ urinary frequency
Fatigue
5). Probable signs of pregnancy
Ans: (Objective)
+Pregnancy test
Hegar's sign
Ballotement
Goodell's sign
Chadwick's sign
PaperStoc.com Page 1 of 43
, Enlarged abdomen
Palpable fetal outline
6). Positive signs of pregnancy
Ans: Fetal heart tones
Fetal movement felt by examiner
Ultrasound
7). Ballotement
Ans: uterus will rebound when pushed
8). Goodell's sign
Ans: Softening of the cervix
9). Hegar's sign
Ans: Softening of the uterus
10). Chadwick's sign
Ans: Purple/blue color of the cervix
11). Pica
Ans: craving and eating things that are not normally considered edible
-Due to imbalance of zinc/iron
12). Nursing interventions for nausea
Ans: Small frequent meals
BRAT diet
Position upright after meals
13). Hormones that increase during pregnancy
Ans: Estrogen
Progesterone
PaperStoc.com Page 2 of 43
, 14). Increased estrogen
Ans: Increased blood supply
-Nasal stuffiness
-Bloody gums
-Bloody nose
15). Increased progesterone
Ans: Relaxes smooth muscles
Increases need to breath
Heightened awareness
-PPP: Progesterone protects pregnancy
16). Nutritional needs during pregnancy
Ans: Increased:
-Folic acid
-Calcium
-Iron
-Water
-Calories
Decreased/Eliminated:
-Caffeine
-Smoking (quit)
-Drugs (quit)
-Fried foods (moderation)
-Fish-mercury
-Lunch meat - Lysteria (avoid)
17). Folic acid in pregnancy
Ans: Prevents neural tube defects
18). Sources for calcium
Ans: Yogurt, cheese, milk
19). Caffeine recommendations
Ans: 200mg (2 cups) per day
PaperStoc.com Page 3 of 43
, 20). Fish-mercury in pregnancy
Ans: Risk for premature, miscarriage, brain damage
21). Cholesterol in pregnancy
Ans: Monitor cholesterol caloric intake if risk for preeclampsia
22). Iron deficiency anemia in pregnancy
Ans: Common
Low iron = baby at risk for bleeding
23). Smoking in pregnancy
Ans: IDPH has a program for smoking cessation
Patients must be automatically referred if a smoker
24). Expected weight gain in pregnancy
Ans: 4.4lbs in first trimester
1 lb/week after 13 weeks
25). Expected weight gain for patient with a normal bmi
Ans: 25-35lbs (11.5-16kg)
26). Expected weight gain for patient who is underweight
Ans: 27.5-40lbs (12.5-18kg)
27). Expected weight gain for a patient who is overweight
Ans: 15-25lbs (7-11.5kg)
28). Expected weight gain for a patient who is obese
Ans: 15lbs (7kg)
29). Things done at every prenatal visit
PaperStoc.com Page 4 of 43