Questions and answers, rated A+
1). Two programmers disagree about which philosophical theory is best suited for their
autonomous vehicles. one programmer suggests their vehicle should always choose the
greatest good for the greatest number of people.
which philosophical theory encapsulates this stance?
Ans: Utilitarianism
2). What is the difference between ethics and morals?
Ans: Ethics reflect a societal code of behavior, whereas morals reflect personal
principles.
3). An it company holds itself accountable for how its actions affect its shareholders,
consumers, employees, community, the environment, and suppliers.
what is this company demonstrating?
Ans: Corporate social responsibility
4). A homeowners' association (hoa) installs license plate readers after an increase in
reported crime in the neighborhood. two domestic workers petition the hoa, requesting
that their data be deleted to protect their privacy. the hoa considers this but denies their
request, citing the greater need for security protection for residents.
which ethical theory does this represent?
Ans: Consequentialism
5). A developer creates video games based on real war scenarios and designs characters that
mimic real people from world events. the video game has content perceived as excessively
violent and rewards players who inflict the most harm on other players' virtual characters.
the developer knows that these are simulated acts that depict real war scenarios to create
an immersive experience for players but is concerned about the impact on their moral
character.
PaperStoc.com Page 1 of 27
, which ethical theory does this situation represent?
Ans: Virtue
6). A project team at an animal welfare agency is using predictive analytics to help take
animals out of abusive environments. the algorithm the team designed has a false positive
rate that is higher than zero, which means that some animals could be removed
erroneously if the algorithm's recommendations are followed. the project owner
understands that pets may wrongfully be removed from loving healthy homes but decides
to use the algorithm anyway because it will happen only a small percentage of the time.
which ethical theory does this represent?
Ans: Consequentialism
7). A software sales company is currently struggling with low sales. the company is aware
that one of its competitor's senior sales managers is dissatisfied with the competitor due
to having been overlooked for a promotion to the position of a vice president (vp). the
company approaches the sales manager and offers them a position as vp for sales on the
condition of bringing the manager's existing customer list and contacts to the new role.
the sales manager is bound by a noncompete clause.
which type of decision-making process did the company follow?
Ans: Unethical and illegal
8). A municipality decides to use the data it has on household water usage to build an
algorithm that can identify welfare fraud. this would result in a list of potential fraudsters
that could be used to make welfare decisions. although the municipality is the rightful
owner and processor of the data, citizens have raised privacy issues with the application.
the citizens object that they have no way of knowing whether they are on the list and have
no possibility of redress if they are.
which decision-making process did the municipality follow?
Ans: Legal but unethical
9). The marketing department of a financial services institution asks data scientists to build a
consumer profile based on transaction data. although company lawyers approve the
request to explicitly signal customers with potential gambling addiction problems, the data
scientists refuse to build the profiles.
PaperStoc.com Page 2 of 27
, what describes this request?
Ans: Unethical and legal
10). Which ethical concept is related to the right to use a person's or an organization's
intangible creative activities?
Ans: Property
11). An it company that specializes in software development has an organizational structure
that consists of a chief executive officer, chief ethics officer, chief finance officer, and chief
operating officer.
which of these executives provides the company with vision and leadership in business
conduct?
Ans: Chief ethics officer
12). What is a reason for organizations to pursue corporate social responsibility (csr) goals?
Ans: Gain goodwill
13). A police department employee has access to data related to an ongoing investigation. a
local politician whom the employee supports has come under investigation. the employee
accesses the data relating to the investigation and provides the file to the politician
anonymously.
how should this behavior be classified?
Ans: Corruption
14). An it manager implements security measures at the organization, network, application,
and employee levels.
which approach to security is the manager using?
Ans: Layered
15). A new startup tech company plans to provide secure wireless access within its office for
employees and other trusted visitors. the company has concerns about competitors
eavesdropping or compromising the connections and obtaining unauthorized access to
PaperStoc.com Page 3 of 27