QUESTIONS LATEST UPDATE
1). 2 organelles that are about the same size as prokaryotes, contain their own (circular) dna,
their own ribosomes and double membranes
Ans: mitochondrion and chloroplast
2). What are examples of prokaryotic cells?
Ans: bacteria
3). What are the basic features of all cells (prokaryotes and eukaryotes)?
Ans: cell membrane, cytoplasm, DNA, and ribosomes
4). This organelle synthesizes lipids and detoxifies toxins
Ans: Smooth ER
5). This type of cell has dna in a nucleus and membrane-bound organelles. it's found in all
plants, fungi, protists & animals.
Ans: Eukaryotic cell
6). This is a membrane-bound organelle with hydrolytic enzymes that can break down and
digest cell parts and food
Ans: Lysosome
7). The __________ is a selectively permeable barrier
Ans: Plasma membrane or cell membrane
PaperStoc.com Page 1 of 5
, 8). What do ribosomes do with the information from dna?
Ans: They make the primary structure of proteins
9). What are some examples of eukaryotic cells?
Ans: Animal cells, plant cells, fungi cells and protist cells
10). What is diffusion through protein channels called?
Ans: Facilitated diffusion
11). What happens to a plant cell when placed in pure water (a hypotonic solution)?
Ans: It swells and becomes turgid (turgor pressure), but the cell wall protects it from
bursting
12). Where in a eukaryotic cell does photosynthesis happen?
Ans: the chloroplast
13). This er is covered in ribosomes
Ans: Rough ER
14). This organelle modifies products of the rough er, finalizing proteins for transport out of the
cell. it also makes lysosomes!
Ans: Golgi apparatus
15). What kind of amino acids will associate with the inside of a cell membrane?
Ans: Non-polar
16). What is it called when cells are moving molecules against the concentration gradient (from
an area of low concentration to an area of high concentration)? what does it require to do
this?
Ans: Active transport, requires energy
PaperStoc.com Page 2 of 5