ANSWERS
1). The association of ribosomes with _____ invaginations would support the _____ theory.
Ans: membrane, endomembrane
2). After a cell is pancake shaped in a cell culture dish, the order of events that occurs as a cell
walks is?
Ans: filapodia, lamellipodia, cell muscle, retraction fiber
3). T/f it is presumed that the peroxisomes evolved in these primitive, proto-eukaryotes to
remove oxygen, which was toxic to the primitive cells.
Ans: true
4). T/f in an extant prokaryotic cell the outer boundary of life is the capsule.
Ans: false
5). T/f when cancer cells are crowded by surrounding cells, the cancer cells become spherical
and they can still go through cell division.
Ans: true
6). T/f loss of the cell wall was required for the endomembrane system theory.
Ans: true
7). T/f fluorescence microscopy is form of light microscopy
Ans: true
PaperStoc.com Page 1 of 11
, 8). T/f loss of the cell wall is required for the endosymbiotic theory.
Ans: true
9). T/f tem provides a thin, two-dimensional section of the object being studied.
Ans: true
10). T/f the sytoskeleton enabled the primitive cell to become motile.
Ans: true
11). T/f the ancient earth did not contain much oxygen
Ans: true
12). A normal cell is _____ and ____ for growth.
Ans: mortal, anchorage dependent
13). T/f ribosomes bound to some of the membrane invaginations in the endomembrane theory
Ans: true
14). T/f the cytoskeleton gave rise to the nuclear envelope
Ans: false
15). What limits how big a cell can be?
Ans: the surface area to volume ratio
16). T/f dna in extant prokaryotic cells is circular.
Ans: True
17). Why did motility improved the fitness of these early cells?
Ans: it allowed them to move away from predators and towards food
PaperStoc.com Page 2 of 11