1. The resting energy expenditure (REE), the thermic effect of food (TEF), and physical activity-related energy
expenditure all make up the:
a. basal energy expenditure (BEE).
b. 24-hour energy expenditure.
c. estimated energy requirements (EER).
d. Non-exercise activity thermogenesis (NEAT).
e. iatrogenic body density measurement.
ANSWER: b
DIFFICULTY: Bloom's: Understand
REFERENCES: Energy Balance
2. For the average North American, resting energy expenditure accounts for how much of total 24-hour energy
expenditure?
a. 5-10%
b. 10-25%
c. 25-50%
d. 60-75%
e. 80-90%
ANSWER: d
DIFFICULTY: Bloom's: Understand
REFERENCES: Energy Balance
3. Alcohol contains how many kcalories per gram?
a. 3
b. 4
c. 7
d. 9
e. 10
ANSWER: c
DIFFICULTY: Bloom's: Remember
REFERENCES: Energy Balance
4. Which factor influences the thermic effect of food (TEF) during a meal?
a. The macronutrient composition of the meal
b. The setting in which the meal is consumed
c. The position of the person eating the meal
d. The total energy expenditure of the individual
e. The thermoregulation of the room where the meal is served
ANSWER: a
DIFFICULTY: Bloom's: Understand
REFERENCES: Energy Balance
5. Which is considered a factor affecting resting energy expenditure (REE)?
a. Height
b. BMI
Page 1
,Chapter 12 - Diseases and Disorders of Energy Imbalance
c. Age
d. Heart rate
e. Blood pressure
ANSWER: c
DIFFICULTY: Bloom's: Understand
REFERENCES: Energy Balance
6. The most accurate approach for measuring energy requirements in critically ill patients is:
a. doubly labeled water.
b. direct calorimetry.
c. The Mifflin–St. Jeor formula.
d. The Harris-Benedict equations.
e. indirect calorimetry.
ANSWER: e
DIFFICULTY: Bloom's: Remember
REFERENCES: Energy Balance
7. Which is a peptide hormone that is produced in the stomach and stimulates appetite?
a. ghrelin
b. lignin
c. cholecystokinin
d. amylin
e. peptide YY
ANSWER: a
DIFFICULTY: Bloom's: Remember
REFERENCES: Regulation of Energy Balance and Body Weight
8. Which best describes the difference between white adipose tissue (WAT) and brown adipose tissue (BAT)?
a. The cells of BAT store triglycerides from food while the cells of WAT store LDL cholesterol
b. As humans age, the amount of WAT diminishes and the amount of BAT increases
c. In WAT, triglyceride is stored as one single molecule, while in BAT, there are multiple smaller droplets
d. WAT is the primary fat found in infants and children, while BAT is primarily found in adults
e. WAT derives its color from a large number of mitochondria while BAT derives its color from carotenoids
ANSWER: c
DIFFICULTY: Bloom's: Understand
REFERENCES: Regulation of Energy Balance and Body Weight
9. Two hormones produced by adipose tissue that are involved in energy balance and fat storage are:
a. interleukin-6 and c-reactive protein.
b. adiponectin and leptin.
c. insulin and ghrelin.
d. glycogen and amylin.
e. calcitonin and endothelin.
ANSWER: b
Page 2
, Chapter 12 - Diseases and Disorders of Energy Imbalance
DIFFICULTY: Bloom's: Understand
REFERENCES: Regulation of Energy Balance and Body Weight
10. Which is considered a true statement regarding central body fat distribution?
a. It is more commonly seen in females.
b. It is also referred to as a gynoid body shape.
c. It gives the body a shape resembling a pear.
d. It refers to excess fat located on the hips and thighs.
e. It may include visceral fat and subcutaneous fat.
ANSWER: e
DIFFICULTY: Bloom's: Apply
REFERENCES: Overweight and Obesity
11. Which is identified as a high-risk waist circumference for males?
a. > 33 inches
b. > 35 inches
c. > 38 inches
d. > 40 inches
e. > 44 inches
ANSWER: d
DIFFICULTY: Bloom's: Remember
REFERENCES: Overweight and Obesity
12. Obesity is men is most likely associated with which condition?
a. cancer of the esophagus
b. bradycardia
c. hepatitis C
d. cancer of the gallbladder
e. diabetes insipidus
ANSWER: a
DIFFICULTY: Bloom's: Understand
REFERENCES: Overweight and Obesity
13. Which is considered a congenital cause of obesity?
a. Cushing syndrome
b. congenital adrenal hyperplasia
c. Prader-Willi syndrome
d. Goldenhar syndrome
e. polycystic ovary syndrome
ANSWER: c
DIFFICULTY: Bloom's: Understand
REFERENCES: Overweight and Obesity
14. Which describes an obesogenic environmental influence on eating habits?
a. An increase in the proportion of disposable income spent on food
Page 3