Question 1: Medical social workers provide:
Answer: Assessment, plan, resources, support, consult, educate, refer
Question 2: Cultural competence
Answer: Being aware of different customs among cultures
Question 3: Mary Cannon
Answer: Developed medical SWK; first woman in hospital setting
Question 4: Dorothy Dix
Answer: Advocated for humane treatment of mentally ill
Question 5: Ida Cannon
Answer: Originator of medical SWK in US
Question 6: Medicaid
Answer: Aid for poor
Question 7: Medicare
Answer: Aid for elderly 65+ disability
Question 8: Social welfare policies
Answer: Welfare, SS, food stamps, TANF, workers comp, unemployment
Question 9: Church roles w/ child welfare
Answer: Churches helped abandoned children (Pre-1600)
Question 10: Mary Ellen
Answer: Young girl whose child abuse case started the New York Society for the Prevention of Cruelty to
Children
Page 1