Question 1: List four similarities between conversation and public speaking.
Answer: 1. organizing your thoughts logically 2. tailoring your message to your audience 3. telling a story
for maxim impact 4. adapting to listener feedback
Question 2: List three differences between conversation and public speaking.
Answer: 1. public speaking is more highly structured 2. public speaking requires more formal language 3.
public speaking requires a different method of delivery S
Question 3: List the seven components that make up the Speech Communication Process (SCP) and a
brief description of each.
Answer: 1. speakerthe person presenting 2. messagewhatever the speaker communicates 3. channelthe
means by which a message is communicated 4. listenerthe person who receives the message 5. frame of
referencesomeone's knowledge 6. feedbackthe audience's response 7. interferencean interruption
Question 4: According to the first part of Chapter 5, what's the first step in speech making?
Answer: choosing a topic
Question 5: This is a very important part of your preparation outline and goes right at the top of page 1
of your PO. Dr. Lucas defines one as "a single infinitive phrase that states precisely what [you] the
speaker hopes to accomplish in your speech." An example of this is To inform my audience about the
early career of the group Cold Play.
Answer: Specific Purpose
Question 6: List five tips for formulating your specific purpose statement.
Answer: 1. write a full infinitive phrase 2. make it a statement not a question 3. avoid figurative language 4.
limit the purpose statement to one distinct idea 5. do not make it too vague or general
Question 7: What is a one-sentence statement that sums up or encapsulates the major ideas of a speech.
As true with the specific purpose, this is not spoken but it is an important part of your preparation
outline.
Answer: Central Idea
Question 8: List the guidelines for crafting the central idea.
Answer: complete sentence, a statement not a question, no figurative language, main points are included,
relevant to the audience, appropriate for the audience, and written with the time allotted for speech
Page 1
, Question 9: List the four types of informative speeches and a brief description of each.
Answer: 1. speeches about objectsa visible, tangible, and stable form 2. speeches about processesactions
that leads tp specific result or product 3. speeches about eventsanything that happens or is regarded as
happeneing 4. speeches about conceptsa belief, theory, idea, notion, principle, or the like
Question 10: What are five guidelines for Informative Speaking?
Answer: 1. don't overestimate what the audience knows 2. relate the subject directly to the audience 3. don't
be too technical 4. avoid abstracts 5. personalize your ideas
Question 11: One of the eight aspects of your voice that you can control and should control is pitch,
which is the highness or lowness of your voice. What are the other seven aspects and a brief description
of each?
Answer: 1. volumeloudness or softness of speaker's voice 2. pitchhighness or lowness of the speaker's voice
3. monotoneconstant pitch or tone of voice 4. ratespeed at which the person speaks 5. pausesmomentary
break in the vocal delivery of a speech 6. vocalized pausebreak in the vocal delivery of a speech 7. vocal
varietychange in a speaker's rate, pitch, and volume 8. pronunciationaccepted statement of sound and
rhythm for words
Question 12: What is Dr. Lucas's definition of ethics?
Answer: the branch of philosophy that deals with issues of right and wrong in human affairs
Question 13: List the five ethical guidelines in public speaking.
Answer: 1. make sure your goals are ethically sound 2. be fully prepared for each speech 3. be honest in
what you say 4. avoid name-calling and other forms of abusive language 5. put ethical principles into
practice
Question 14: What is Dr. Lucas's definition of plagiarism?
Answer: presenting another person's language or ideas as one's own
Question 15: Chapter 9 discusses what I call "Body Patterns" for the speech. List the five basic patterns
of organization used most often by public speakers. Hint: One of them is causal order, where you have
the main points showing a cause-effect relationship.
Answer: 1. spatial order 2. causal order 3. topical order 4. problem-solution order 5. chronological order
Question 16: What are Dr. Lucas's tips for preparing main points?
Answer: 1. keep main points separate 2. try to use the same pattern of wording for main points 3. balance
the amount of time devoted to main points
Page 2