(Verified Update)
57 questions with answers
Topic: Nursing 180
1. Bipolar I
Answer: -The patient experiences a manic episode, followed by depressive episodes. During
a manic episode the patient may display symptoms such as elevated mood, increased
energy, racing thoughts, decreased need for sleep.
2. Bipolar II
Answer: -Is diagnosed when a patient experiences recurrent depressive episodes and at
least one hypomanic episode. Hypomania is a less form of mania characterized by a distinct
period of elevated mood, increased energy, and heightened creativity.
3. Scope of Chronic Mental Illness
Answer: -Chronic mental disorders are disabling for individuals in every society and culture
-Nearly one in five US adults live with mental illness -Chronic mental illness carries social
stigmas -Because mental illness affects every area of functioning, each chronically mentally
troubled individual has a unique life experience.
4. Providing care for chronically mentally ill people
Answer: -People with chronic mental health problems are found everywhere in society.
-Majority of mental health care is provided in the community -Inpatient settings are used only
when required -Inpatient and outpatient settings -Psychiatric rehabilitation
5. Complementary Alternative medication is most commonly used for people with...
Answer: -PTSD
6. Crisis Intervention
Answer: -Care is needed immediately -Control -Assessment -Client's disposition is
determined -Referral -Follow-up
7. What first must a nurse do before taking care of a client with cultural diversity?
Answer: -The nurse must first conduct a self-assessment of their own cultural beliefs and
biases to gain awareness of how their own background might influence their interactions with
the patient.
8. Cyclothymic disorder
Answer: -Short periods of mild depression alternating with short periods of hypomania.
-Between depressive and manic episodes of brief periods of normal mood. -Both depressive
and hypomanic phases shorter and less severe than those in bipolar I and bipolar II -Affects
up to 1% of the population, striking men and women equally.
9. Major depressive disorder (Uni polar depression)
Answer: -Symptom of a persistently sad mood lasting 2 weeks or longer may be
accompanied by other problems
10. Unipolar depression: Problems
Answer: -Guilt -Hopelessness -Poor concentration -Sleep disturbances -Lethargy -Appetite
loss or weight gain -Anhedonia (Lack of interest, pleasure or interest) -Loss of mood -Suicidal
thoughts
Page 1
, 11. Unipolar depression: Causes
Answer: -Genetic, biochemical, physical, psychological factors implicated. -Primary defects
sites points to neural networks of brains prefrontal cortex and basal ganglia -Possible
involvement of serotonin -Drug induced such as antihypertensives, psychotropics,
antiparkinsonians, opioids, and nonopioid analgesics, steroids.
12. Unipolar depression (Major Depressive Disorder): Signs and symptoms
Answer: -Feeling down in the dumps -Increased or decreased appetite -Sleep disturbance
-Disinterest in sex -Difficulty concentrating or thinking clearly -Easy distractibility
-Indecisiveness -Low self esteem -Poor coping -Constipation or diarrhea -Suicidal thoughts
-Possible worsening of symptoms in the morning -Suicidal attempts
13. Signs of Mania
Answer: -Expressive, grandiose, or hyperirritable mood -Increased psychomotor activity,
such as agitation, pacing or wringing -Excessive social extroversion -Rapid speech with
frequent topic changes -Decreased need for sleep and food -Impulsitivity -Impaired
judgement
14. Diagnostics for Unipolar Depression (Major Depressive Disorder)
Answer: -Dexamethasone suppression test -Toxicology screening
15. Electroconvulsive therapy (ECT)
Answer: -Controversial -Used to treat severe depression in certain cases -Used when
psychotherapy and medication is not effective -A patient is immediate risk for suicide
-Contraindicated for patient's with Myocardial Infarction or stroke
16. Negligence
Answer: -Omission (or commission) of an act that a reasonable and a prudent person would
(or would not) do
17. Malpractice
Answer: -Failure to exercise an accepted degree of professional skill that results in injury,
loss, or damage
18. What are the four elements of malpractice?
Answer: -Duty of care -Breach of duty -Causation -Injury or Harm
19. Assault
Answer: -A threat made against a person that makes them fearful
20. Battery
Answer: -Touching of a patient, without consent, that causes harm
21. False imprisonment
Answer: -The inappropriate confinement of a patient with restraints, seclusion, or a
medication acting as "Chemical restraint" when they should otherwise be free to go.
22. Scope of Healthcare organizations
Answer: -Purpose of the organization is to provide a range of health care services for health
promotion, illness, and wellness care -A variety of organizations meet these criteria.
Page 2