Question:
1. Anatomy
Answer:
study of body structure
Question:
2. Physiology
Answer:
study of how body structures function
Question:
3. ________ focuses on what something is.
Answer:
Anatomy
Question:
4. ________ focuses on what something does.
Answer:
Physiology
Question:
5. ________ and _____ are closely related.
Answer:
structure; function
Question:
6. Chemical Cellular Tissue Organ Organ System Organism
Answer:
Levels of Organization:
Question:
7. Chemical Level
Answer:
atoms and molecules
,Question:
8. Cellular Level
Answer:
the basic structural and functional units of life
Question:
9. Tissue Level
Answer:
groups of similar cells working together
Question:
10. Organ Level
Answer:
two or more tissue types working together
Question:
11. Organ System Level
Answer:
mulitple organs working together
Question:
12. Organism
Answer:
complete living individual
Question:
13. Metabolism Responsiveness Movement Growth Differentiation Reproduction
Answer:
Characteristics of Life:
Question:
14. Metabolism
Answer:
all chemical reactions occuring in the body
Question:
15. Responsiveness
,Answer:
ability to detect and respond to changes
Question:
16. Movement
Answer:
movement of the body, organs, cells, or substances
Question:
17. Growth
Answer:
increase in cell size, cell number, or body size
Question:
18. Differentiation
Answer:
unspecialized cells become specialized
Question:
19. Reproduction
Answer:
formation of new cells or new organism
Question:
20. Homeostasis
Answer:
maintenance of relatively stable internal condtions
Question:
21. Body Temp Body Glucose Blood Pressure Blood pH
Answer:
Examples of Regulated Conditions:
Question:
22. Receptor Control Center Effector
Answer:
Homeostasis usually involves:
, Question:
23. Receptor
Answer:
detects a stimulus or change
Question:
24. Control Center
Answer:
receives information from the receptor then determines the appropriate response
Question:
25. Effector
Answer:
carries out the response and helps change the controlled conditions
Question:
26. Stimulus Receptor Control Center Effector Response
Answer:
Homeostatic Pathway:
Question:
27. Negative Feedback
Answer:
most common homeostatic feedback mechansism
Question:
28. Negative Feedback
Answer:
reverses or reduces the orginal change
Question:
29. Negative Feedback
Answer:
helps return conditions toward normal
Question:
30. Body Temperature Regulation Blood Glucose Regulation Blood Pressure Regulation