STANDARD-BASED ASSES MENT, WGU D184
STANDARDS-BASED ASSESSMENT UPDATED ACTUAL
QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS
Question:
Study online at https://quizlet.com/_hlw6mb
Answer:
Question:
1. Standard based grading system
Answer:
Tracks progress toward achievement towards standards and academic skills using proficiency scales.
Question:
2. Traditional grading system
Answer:
Grades calculated based off %, partially based on nonacademic factors.
Question:
3. Focus statement
Answer:
Full standard statement with detail for guidance and assessment.
Question:
4. Measurement Topic
Answer:
Small set of critical topics or themes to focus on
Question:
5. Declarative Knowledge
Answer:
What students UNDERSTAND facts, ideas, information (name and explain)
Question:
6. Procedural Knowledge
Answer:
BE ABLE TO DO Skills, strategies, processes ( act or perform tasks)
Question:
7. Proficiency Scales
, Answer:
Measure student progress towards standard mastery. Usually a 4pt scale 4=advanced ( in depth application)
3=proficient ( understands target) 2=developing ( partial success) 1=beginning ( with help)
Question:
8. Parallel Assessments
Answer:
Multiple assessments given to the same students over time. Measures and records leaning over time to
identify growth or gaps. Eliminates error.
Question:
9. Reliability
Answer:
Assessment accurately and constantly measures the same content for ALL STUDENTS. ( same outcome )
Question:
10. Study online at https://quizlet.com/_hlw6mb Validity
Answer:
Refers to the degree which the assessment is relevant to the content and measures what it's supposed
measure.
Question:
11. Unidemensionality
Answer:
One aspect ( standard) measured at a time
Question:
12. Assessment Blueprint
Answer:
Specifies assessment skills, assessment types, # of assessments
Question:
13. Proved Proper coverage on blueprint
Answer:
% of times and difficulty level for each topic
Question:
14. Increases blueprint complexity
Answer:
Item types ( m.c, essay, matching )
Question:
15. Response code scoring