AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. Mental Illness
Answer:
- a disruption in structure or function of the brain that leads to distress and/or
disability
Question:
2. Three keys to caring & therapeutic relationships
Answer:
- trust
- safety
- partnerships
Question:
3. Recovery Model
Answer:
- a holistic, person-centered approach to mental health care
Question:
4. Two premises of the Recovery Model
Answer:
- it is possible to recover from a mental health condition
- the most effective recovery is person-directed
Question:
5. The best motivational interviewing response
Answer:
O: open-ended questions A: affirmations R: reflective listening S: summarizing
Question:
6. Basics of listening skills
Answer:
- active listening
- showing empathy
- therapeutic silence
- avoid judgement
- observe non-verbal communication
- ask open-ended questions
- clarify and summarize
Question:
7. Risk factors of depression
,Answer:
- prior episode of depression
- family history of depressive disorders
- lack of social support
- lack of coping abilities
- presence of life and environmental stressors
- current substance use or abuse
- medical and/or mental illness comorbidity
Question:
8. Symptoms of depression
Answer:
- depressed mood
- loss of interest or pleasure in most or all activities
- significant weight loss or weight gain
- increase or decrease in appetite
- insomnia or hypersomnia
- psychomotor agitation
- fatigue or loss of energy nearly every day
- feelings of worthlessness
- diminished ability to think or concentrate
- recurrent thoughts of death
Question:
9. Risk factors of mania
Answer:
- family history of mood disorders
- prior mood episodes
- lack of social support
- stressful life events
- substance use
- medical problems, particularly chronic / terminal illnesses
Question:
10. Symptoms of Mania
Answer:
- inflated self-esteem or grandiosity
- decreased need for sleep
- more talkative than usual or pressure to keep talking
- flight of ideas / racing thoughts
- distractibility
- increase in goal-directed activity
- psychomotor agitation
- excessive involvement in pleasurable activities that have a high potential for
painful consequences
, Question:
11. Mood stabilizer drugs
Answer:
- lithium carbonate
- valproic acid (Depakote)
- lamotrigine (Lamictal)
- carbamazepine (Tegretol)
Question:
12. Valproic acid (Depakote) medication class
Answer:
- anticonvulsant
Question:
13. Lithium carbonate medication class
Answer:
- mood-stabilizing / antimanic agent
Question:
14. Lamotrigine (Lamictal) medication class
Answer:
- anticonvulsant / phenyltriazine / mood stabilizer
Question:
15. Carbamazepine (Tegretol) medication class
Answer:
- anticonvulsant / antiepileptic / mood stabilizer
Question:
16. Appropriate interventions for someone who is manic
Answer:
- ensure safety
- provide a low-stimulation environment
- use calm, brief, and simple communication
- set clear limits
- monitor nutrition and hydration
- promote rest and sleep
- administer prescribed medications
Question:
17. Hallucination
Answer:
- perceptual experiences that occur without actual external sensory stimuli
- can be auditory and visual