ANSWERS
Question:
1. Behaviorism
Answer:
lecture, drill and practice, rote learning, multiple choice tests. Learning is passive, occurs via external
processes, positive reinforcement.
Question:
2. Cognitivism
Answer:
lecture, visual tools, facilitation to memorize, multiple choice and essay assessments. learning extends
beyond the external, it is an internal process involving short and long term memory.
Question:
3. connectivism
Answer:
self-directed quest for content, sharing of content and sources, spontaneous learning groups, collaborative
knowledge creation. learning is self-directed, networked via nodes (content sources, people, groups)
Question:
4. humanism
Answer:
student-centered learning, discussions, self-reflection activities, holistic growth assignments. emphasizes
personal growth and self-actualization, considers emotional and psychological well-being as integral to
learning, values student choice and autonomy
Question:
5. Constructivism
Answer:
discovery, collaborative group work, scaffolding, self-guided learning based on personal experience, peer
grading/review. learners build on personal experience; learning is active and social in process.
Question:
6. Multi-Tiered System of Supports (MTSS)
Answer:
a comprehensive framework used in education to provide targeted interventions and support to students
based on their individual needs.
Question:
7. Tier 1 interventions
Answer:
high quality classroom instruction that ensures the curriculum reaches 100% of students in the classroom.
, Question:
8. backward design a strategic approach to curriculum planning that starts with identifying clear goals
Answer:
or learning outcomes of a course or lesson before planning the instructional strategies and assessments.
Question:
9. formative assessment
Answer:
used during the learning process to gauge student understanding and guide further learning
Question:
10. summative assessment
Answer:
a tool for evaluating student learning at specific points, such as at the end of a unit, semester, or academic
year; often in the form of a test or quiz
Question:
11. pre-assessment
Answer:
initial stage involves methods like screening tests, diagnostic assessments, and pre-tests, which help
educators understand students' baseline knowledge before instruction begins
Question:
12. performance based learning
Answer:
an approach to teaching and learning that emphasizes students being able to do or perform, specific skills as
a result of instruction
Question:
13. performance based assessment
Answer:
an individual task, such as research paper, presentation, or report, completed by a candidate and evaluated
based on a rubric; a formal testing process that demonstrates competency for a course.
Question:
14. scales
Answer:
offer a broader overview usually encapsulating overall performance levels.
Question:
15. rubric
Answer:
a detailed guide that helps teachers assess the quality of students' work based on defined criteria, covering
various levels of achievement from basic to advanced.