UPDATED ACTUAL QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. examples of high risk conditions for pregnancy
Answer:
young age, poor nutrition, diabetes, HTN, drug use, geriatric pregnancy, PCOS, multiple gestation, stress,
Question:
2. when does risk assessment of pregnancy begin
Answer:
at first prenatal visit and at each visit
Question:
3. maternal morbidity and mortality effect what groups
Answer:
patients who are high risk, black and asian women, increased with age
Question:
4. pad saturation that is con- sidered hemorrhage
Answer:
1 pad full in 1 hr
Question:
5. late bleeding (usually after 20 week of gestation) can indicate
Answer:
placenta previa as well as placenta abruption (NO cervical exams, speculums etc until confirmation that
there is not placenta previa)
Question:
6. abortion
Answer:
-loss of pregnancy before 20wks -spontaneous miscarriage by natural causes
- diagnostic tests include TVUS and also HCG levels decrease or level out
- management can include D&C (they dilate the cervix to clean the uterus) and
misoprostol
Question:
7. cervical insufficiency
Answer:
-can't carry baby sufficiently
- painless cervical dilation in second trimester
-treated by cerlage (suture to close cervix), bedrest, and no intercourse
,Question:
8. ectopic pregnancy
Answer:
-implantation outside uterus usually in fallopian tube
- rupture is medical emergency, can lead to hemorrhage. salpingectomy is performed to remove tube
- risks: previous ectopic pregnancy, history PID, genital infections or endometriosis, infertility, smoking,
vaginal douching
- manifests as unilateral pain, vaginal spotting or light bleeding after missed
menstrual cycle -treatment is other contraceptives for least 3 months to heal -methotrexate can be used IM
in unruptured pregnancy to stop the cell growth. must be administered by a certified nurse.
Question:
9. placenta previa
Answer:
abnormally low implantation of the placenta on the uterine wall completely or partially covering the cervix
- painless bright red bleeding, late decels in FHR
- NO cervix checks
- risks: previous placenta previa or c-section, multiple gestation, increasing parity(births), increasing
maternal age, infertility treatment, smoking or cocaine use
- monitor maternal-fetal status= no vaginal exams with bleeding, non stress tests
emergency = section
- requires hospitalization or prolonged bedrest, adequate hydration (1 gallon a
day) and no intercourse
Question:
10. placenta previa types
Answer:
Question:
11. placenta abruption
, Answer:
nancies), abdominal trauma, history of previous separation, autoimmune
- management with emergency is c section, IVFs to correct blood loss with blood
administration, isotonic using 18g
- assess for fetal anoxia, minimal or absent variability and late decels
- type and cross match
- with a car accident you'd monitor for 4 hrs
-firm board like abdomen, port wine stain
- placental detachment after 20 wks gestation
- is hemorrhage into maternal blood vessels between placenta and uterus causing
hematoma causing the separation which causes fetal hypoxia and possible fetal death
- risks include HTN, smoking maternal cocaine use, multigravida (multiple preg-
Question:
12. hyperemesis gravidarum
Answer:
- severe and persistent uncontrolled vomiting begins by 6 weeks gestation
- associated with acute starvation (acidosis) and dehydration and can require
hospitalization
- lose 5% of body weight
- HCG levels are higher, high estrogen levels, relaxed LES, genetics
-ptyalism (excessive salivation)
- increased LFTs
- hypokalemka and hyponatremia
- elevated ketones
- renal dysfunction
- treat with dietary changes, ginger (250mg 4x a day), fluid replacement, poss
banana bags, enteral feedings, NPO
Question:
13. what meds can u might expect with hyperemesis gravidarum
Answer:
antiemetics which include
- reglan (pump) but if given too fast can cause seizures
- vitamin b6 (pyridoxine) plus doxylamine (diclegis)
-promethazine (phenergan) has sedative effects. dilute 10 ml NS
- antihistamine once a day empty stomach full glass of water
- can do crackers before getting up in the morning, also brat diet (bananas, rice,
applesauce, toast)
Question:
14. chronic HTN