1 of 18https://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
Page 1https://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
Chapter 32 Test Bank
Multiple Choice Questions
1. In what way is each and every one of the economies of the more than 200 countries of the
world similar?
A. all use the same macroeconomic policies
B. each focuses on a Keynesian perspective
C. all have their own distinctive characteristics
D. each focuses on a neoclassical perspective
Answer: C
Reference:
Explanation:
Type: Multiple Choice Difficulty: Easy Category: Understand
2. The high-income economies of the world contain approximately __________ of the world’s
population and produce and consume ___________ of the World’s GDP.
A. 14%; over 50%
B. 12%; over 60%
C. 14%; over 70%
D. 12%; over 80%
Answer: B
Reference:
Explanation:
Type: Multiple Choice Difficulty: Medium Category: Remember
3. What do growth in standard of living, low unemployment, low inflation, and a sustainable
balance of trade all share in common?
A. main universal goals of macroeconomic policy
B. lack of diversity in undeveloped countries in the World
C. microeconomic policy goals of developed countries
D. microeconomic policy goals of undeveloped countries
Answer: A
Reference:
Explanation:
Type: Multiple Choice Difficulty: Easy Category: Understand
This file is copyright 2023, Rice University. All Rights Reserved.
Page 1 of 18https://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
Principles_of_Economics3e-TestBank-Ch32-macroecon-policy-around-worldhttps://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
1https://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
,Principles_of_Economics3e-TestBank-Ch32-macroecon-policy-around-world.pdfhttps://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
2 of 18https://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
Page 2https://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
4. By measuring and comparing per capita GDP data, economists can determine the extent that
per capita GDP differs between the nations of the World. While this is useful information, which
of the following is a valid criticism of comparing per capita GDP for this purpose?
A. national economies within the global economy are diverse
B. most comparisons between regions are admittedly rough
C. fails to capture diversity across the regions
D. fails to capture the precise standard of living
Answer: D
Reference:
Explanation:
Type: Multiple Choice Difficulty: Hard Category: Evaluate
5. When per capita GDP is used as a rough measure to compare the economic regions of the
World, the richest region is _________________ and the poorest region is ________________.
A. East Asia and the Pacific; South Asia
B. the United States, Western Europe and Japan; South Asia
C. the United States, Western Europe and Japan; Sub-Saharan Africa
D. East Asia and the Pacific; Sub-Saharan Africa
Answer: C
Reference:
Explanation:
Type: Multiple Choice Difficulty: Medium Category: Remember
6. When GDP per capita is used as a rough measure to compare the economic regions of the
World, Latin America and the Caribbean are better off than _________________, but worse off
than ___________________.
A. Sub-Saharan Africa; South Asia, Eastern Europe and Central Asia
B. Eastern Europe and Central Asia; East Asia and the Pacific
C. East Asia and the Pacific; the Middle East and North Africa
D. South Asia; Eastern Europe and Central Asia
Answer: A
Reference:
Explanation:
Type: Multiple Choice Difficulty: Medium Category: Remember
7. When other factors such as health and illiteracy rates are added to global comparisons of
GDP and population, which of the following is likely to be revealed?
A. rough comparisons between regions as data are not available
This file is copyright 2023, Rice University. All Rights Reserved.
Page 2 of 18https://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
Principles_of_Economics3e-TestBank-Ch32-macroecon-policy-around-worldhttps://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
2https://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
, Principles_of_Economics3e-TestBank-Ch32-macroecon-policy-around-world.pdfhttps://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
3 of 18https://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
Page 3https://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
B. very wide differences in the standard of living
C. 2% of the world's GDP comes from agriculture in low-income countries
D. the similarity in the low degree of urbanization
Answer: B
Reference:
Explanation:
Type: Multiple Choice Difficulty: Medium Category: Analyze
8. North American and the European Union have about _________% of the world’s population
and their combined economic statistics show that they produce and consume about
_________% of the world’s GDP.
A. 70, 16
B. 80, 70
C. 16, 16
D. 9, 70
Answer: D
Reference:
Explanation:
Type: Multiple Choice Difficulty: Medium Category: Remember
9. Factors like health, education, human rights, crime, personal safety, and cleanliness of
environment all:
A. fail to capture the standard of living in a precise manner.
B. have a large impact on the standard of living of a country.
C. have a slight impact on the standard of living of a country.
D. fail to capture diversities that make up the global economy.
Answer: B
Reference:
Explanation:
Type: Multiple Choice Difficulty: Medium Category: Understand
10. Which of the following most likely contributed to the early economic development for the
Netherlands?
A. higher proportion of youth and young adults
B. only about 2% of GDP comes from agriculture
C. 30–40% of the population lives in urban areas
D. geographically located in Europe with coastlines
This file is copyright 2023, Rice University. All Rights Reserved.
Page 3 of 18https://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
Principles_of_Economics3e-TestBank-Ch32-macroecon-policy-around-worldhttps://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer
3https://online2pdf.com/remove-pdf-header-footer