CORRECT ANSWERS
Question:
1. UbD
Answer:
Understanding by Design - results, evidence, learning planning
Question:
2. ELD Standards
Answer:
English Language Development Standards - set of skills a student should have to express ideas efficiently
and confidently in English (ability to read, write, and speak)
Question:
3. ELA Standards
Answer:
English Language Arts Standards - set of literacy skills in subjects such as history/social studies, science,
and technical subjects
Question:
4. California Alternative Assessment
Answer:
Adaptive state mandated exam for those students with IEPs
Question:
5. Smarter Balanced ELA Test
Answer:
ELLs are exempt from this assessment for the first 12 months they are enrolled in school
Question:
6. Seven Tenets of UbD
Answer:
1. Plan curriculum with purpose
2. Deepen understanding (critically thinking and applying learned information to new contexts)
3. Indicators of understanding (independently explain or interpret concepts)
4. Backward design of curriculum
5. Coach for understanding (check for learning, meaning-making, and transfer)
6. Review and discuss curriculum
7. Continuous improvement
Question:
7. Curriculum Map
Answer:
-understanding of the order in which the major units of study should be taught
,Question:
8. Language Proficiency Assessments
Answer:
A common type of assessment that focuses on the level of proficiency a student has in a particular
language
Question:
9. Purpose of Assessing ELLs
Answer:
1. Identifying strengths and weaknesses in language skills
2. Classifying ELLs into appropriate proficiency levels
3. Monitoring language development progress
4. Lesson planning
5. Compliance with the Elementary and Secondary Education Act (ESEA)
Question:
10. International English Language Testing System (IELTS) and Test of English as a Foreign Language
(TOEFL)
Answer:
standardized tests that measure skills in reading, writing, speaking, and listening and provide a
standardized score
Question:
11. WIDA and ELPAC
Answer:
Standardized language proficiency tests commonly used to assess ELLs in US public school systems
Question:
12. Home Language Surveys
Answer:
questionnaires sent home for parents and guardians to help identify potential ELL students
Question:
13. Informal Assessments
Answer:
classroom observations, teacher-made tests, and language portfolios to evaluate the proficiency of students
in their class
Question:
14. Written Language Tests
Answer:
1. Open-ended long-answer questions (details to specific prompts)
2. Essays (demonstrate organization, coherence, and clarity of expression)
3. Reading response questions (evaluate student comprehension)
4. Editing tasks (work on identifying and correcting errors)
,Question:
15. Oral Tests
Answer:
1. evaluate student ability to express thoughts and ideas, respond to questions, and engage in conversation
2. Individual speaking tests or Oral Proficiency Interviews (OPI) - speak on specific topic, evaluate ability
to speak fluently, accurately, and appropriately
3. Group discussions - social context, assess ability to use language to interact with others
Question:
16. English Language Proficiency (ELP) Tests
Answer:
-Important in second language evaluation to assess language proficiency
-TOEFL and IELTS
-Reading, listening, speaking, writing
-teachers should use comprehensive approach, focusing on helping students gain communication skills
Question:
17. Alternative Assessments
Answer:
1. Portfolios - collection of student work over time
2. Informal communication - observing student communication in a casual setting
3. Oral presentations or performances - role-playing, interviews, plays, and acting out scenes to reduce
anxiety
4. Project-based assessments - videos, research papers, posters
5. Non-verbal assessment - best for ELLs not proficient in English yet; observe body language, gestures,
non-verbal cues
6. Online and Technology-based
Question:
18. Qualities of Good Assessments
Answer:
Reliability, standardization, validity, practicality
Question:
19. Reliability
Answer:
-The extent to which an assessment yields consistent information about the knowledge, skills, or abilities
being assessed
-A test is considered reliable if the same results are yielded each time a test is administered
-Hunger, physical environment, and changes in test instructions can all affect reliability
Question:
20. Standardization
, Answer:
-The extent to which the assessment and procedures of administering the assessment are similar, and the
assessment is scored similarly for each student
-Students given same instructions and time limits
-Assessments contain same or very similar questions
-Scored using same criteria
-Reduces scoring errors
-Higher reliability and more equitable
Question:
21. Validity
Answer:
-Accuracy of the assessment
-Does the assessment accurately measure what it is intended to measure?
-An assessment can be reliable but not valid
-Factors that impact validity: students' reading ability, student self-efficacy, and student test anxiety level
Question:
22. Practicality
Answer:
-The extent to which an assessment or assessment procedure is easy to administer and score
-How long will it take to develop and administer, how expensive are the materials, and how much time will
it take away from instruction?
Question:
23. Assessment Bias
Answer:
-When assessments measuring students' skills and knowledge disproportionately penalize a group of
students due to racial, ethnic, socioeconomic, or gender differences
-Occurs when test items are written from an exclusive perspective and put other groups of students at a
disadvantage
-Students are unfairly penalized and admin receives inaccurate test data
Question:
24. Inherent Bias Test
Answer:
-Also known as implicit association test
-Measures a person's implicit prejudices that can be evident when creating assessments or grading
assessments
Question:
25. Implicit Bias
Answer:
When someone has unconscious attitudes or stereotypes about a group of people
Question:
26. Cultural Test Bias