QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. What are the 4 required qualifications for employees?
Answer:
Must be 18, criminal history check, necessary training, and ability to do required work.
Question:
2. What are the 3 ways for Foster Providers to hire assistance?
Answer:
Hire someone from an agency, Hire an independent contractor, or Hire an employee
Question:
3. What is the difference between an employee and an independent contractor?
Answer:
Independent contractor is in business for themselves, where as an employee is working directly through
you.
Question:
4. What are the 3 things to remember when hiring an employee?
Answer:
Keep up with paperwork and record requirements, pay minimum wage, know the laws and regulations.
Question:
5. What is the Oregon Administrative Rule?
Answer:
(OAR) A set of standards and practices that ensure that services in Oregon are in compliance with federal
and local guidelines.
Question:
6. How many hours of training annually are required by the department for providers, resident managers,
and substitute caregivers?
Answer:
At least 12 hours
Question:
7. What is required of the facility according to facility standards?
Answer:
Good general condition, up to date documentations, clean furnishings and building, adequately lighted.
Question:
8. What is required of the sanitary of the facility according to standards?
,Answer:
Good septic tank, adequate control of insects and rodents, caretakers must take precautions to prevent
injuries from sharps
Question:
9. What is required of bathrooms according to facility standards?
Answer:
Provide privacy, clean and free of odors, utilities must be in good repair, grab bar for toilets.
Question:
10. What is required of meals according to facility standards?
Answer:
3 nutricious meals served daily, have menus for current and next week, food storage and prep areas and
equipment must be clean and free of odors, and in good repair.
Question:
11. What is required of telephones according to facility standards?
Answer:
Must be accessible, emergency numbers must be posted by the phone, limitations of phone use must be
specified.
Question:
12. What are the "Best Practice Guidelines" directed at?
Answer:
Protecting health and safety of the individuals under care.
Question:
13. What are the 4 "Best Practice Guidelines"?
Answer:
Six Rights, Five Always, Five Nevers, Five Musts,
Question:
14. What are the "Six Rights" regarding to?
Answer:
Medication administration
Question:
15. What are the "Six Rights"
Answer:
Right Medication, Dose, Person, Time, Route, and Documentation
Question:
16. What are the "Five Always"?
Answer:
Always have health providers orders for every medication treatment (including OTC), Always wash your
hands before giving medications, Always pour medications directly into medical cup, Always stay with the
patient until medication is swallowed, Always keep medication storage locked, and clean.
, Question:
17. What are the "Five Nevers"?
Answer:
Never leave medication with the person/on table, never give medication prescribed for one person to
another, Never give medication that was prepared by someone else, Never use medication that is outdated
or unlabeled, Never give medication you have questions about.
Question:
18. What are the "Five Musts"?
Answer:
Must have MAR present when giving medications, Must read the label and compare it with the MAR
before giving medications, Must ensure the person is in a good position for medication administration,
Must record the administration of medication immediately on the MAR, Must know the reason for
medication.
Question:
19. What is the MAR?
Answer:
Medication Administration Record
Question:
20. What is to be recorded on the MAR
Answer:
The patient's name, Current month/year, any allergy/history of adverse reactions, name of medication,
dosage and number of tablets, specific time the medication is to be given, and route it is to be given, your
full signature and initials
Question:
21. After giving the medication what is the next step?
Answer:
Immediately record on the MAR, the correct date, time, and medication and your full signature and initial
Question:
22. If medication is not given, how should you record it on the MAR?
Answer:
Initial the box for the correct medication, date, and time and circle your initials, also write explanation as
to why it was not given on the back of MAR
Question:
23. When a medication is discontinued, how would you record that in the MAR?
Answer:
Write in large letters "DISCONTINUE" or the abbreviation "DISC" or "DC", followed by the date, time,
and your initials. Remove medication from cabinet.
Question:
24. When a medication is time limited, how would you record it in the MAR?