CORRECT ANSWERS
Question:
1. As recently as the late 19th century, milk was commonly watered down, then doctored with
__________________ to make it look normal.
Answer:
Chalk
Question:
2. State health departments tend to define the activities of the local health departments
Answer:
True
Question:
3. What agency has often been attacked by Congress and often had its policies watered down by the
George W. Bush administration?
Answer:
EPA
Question:
4. True or False? Individual states have total flexibility in how to administer the Medicaid program.
Answer:
False
Question:
5. True or False? Despite the lack of explicit constitutional authority, the federal government has
established a significant presence in public health.
Answer:
True
Question:
6. True or False? Regulation of the food and drug industries has been difficult and controversial since
Massachusetts passed the first American pure-food law in 1784.
Answer:
True
Question:
7. Congress removed the financial penalty for lack of motorcycle helmet laws in _________.
Answer:
1976
Question:
8. The first published report that heralded the onset of the AIDS epidemic appeared in what publication on
June 4, 1981?
,Answer:
Emerging infectious diseases (EIDs)
Question:
9. ____________ refer to new infectious diseases that occur naturally as well as potential bioterrorist
threats.
Answer:
Emerging infectious diseases (EIDs)
Question:
10. Which of the following is the nation's leading spokesperson on matters of public health?
Answer:
Surgeon General
Question:
11. A county may normally record only a few cases of hepatitis each year; this represents the
______________, or the background level, in a population.
Answer:
Endemic Level
Question:
12. The eosinophilia-myalgia syndrome outbreak resembled an illness with similar symptoms that affected
some 20,000 people in Spain as a result of what household item being contaminated?
Answer:
Cooking Oil
Question:
13. The cholera outbreak occurred in _________ and lasted from 1853 and 1854.
Answer:
London
Question:
14. True or False? The Framingham Study and the two lung cancer studies are examples of retrospective
cohort studies that followed large numbers of people over extended periods of time.
Answer:
False
Question:
15. Cryptosporidiosis was added to the national list of notifiable diseases in 1995 after a widespread
outbreak in which American city?
Answer:
Milwaukee
Question:
16. Epidemiology is used to perform what function of public health?
Answer:
Assessment
, Question:
17. True or False? With some diseases, even a single case amounts to an epidemic.
Answer:
True
Question:
18. The first major epidemiologic study of a chronic disease was the _____________.
Answer:
Framingham Heart Study
Question:
19. True or False? Except for the clear link between smoking and lung cancer, most chronic diseases
cannot be attributed to a single cause.
Answer:
True
Question:
20. The study on the cholera outbreak that struck London in 1848 was conducted by British physician
_____________________, who is known as the father of modern epidemiology.
Answer:
John Snow
Question:
21. If an experiment was repeated 100 times and got the same answer 95 times but got a different answer 5
times, what is the p-value of this experiment?
Answer:
0.05
Question:
22. True or False? When the causes of disease are not well understood, as in breast cancer, little is known
about primary prevention.
Answer:
True
Question:
23. _____________ identifies events and exposures that may be harmful to humans and estimates the
probabilities of their occurrence as well as the extent of harm they may cause.
Answer:
Risk Assessment
Question:
24. True or False? Contradictory results from epidemiologic studies are uncommon.
Answer:
False