UPDATED ACTUAL QUESTIONS AND CORRECT
ANSWERS
Question:
1. What are the three things that should be done before taking any steps to replace or retrofit the old
window or door?
Answer:
- existing frame sound?
- water management system working ?
- code allow reduction in net clear opening?
Question:
2. What are two steps the installer can take to protect the client's property?
Answer:
-Remove all draperies around window area
- remove pictures and or decorations
- move furniture
- cover anything in way with plastic
Question:
3. What are the steps for removing the sash from an existing window to perform an outside-in or flush fin
installation?
Answer:
1 - remove interior casing and save 2 - remove lower sash 3 - remove parting stop 4 - remove upper sash 5
- exterior blind spots remain in place 6 - remove unit
Question:
4. What are the two methods for removing metal windows?
Answer:
- unscrewing
- cutting
Question:
5. How should mounting flange windows be removed? What method should specifically not be used?
Answer:
- expose mounting flange
- not recommended - Collapsing the frame (piece by piece frame removal)
Question:
6. What are some important considerations pertaining to the removal of mounting flange windows in a
membrane/drainage wall system with applied exterior cladding?
Answer:
Do not damage existing WRB Remove interior trim Expose flange fasteners Pull out entire unit
, Question:
7. What is the general rule regarding the existing flashing and WRB in all window/door replacements?
Answer:
If you damage WRB then repair New WRB over lap existing 1" minimum
Question:
8. What should be done with the window or door before beginning the installation process?
Answer:
- rough opening should be assessed
Question:
9. Why is sill capping used?
Answer:
Capping is used to cover existing wood to eliminate need for repainting and retrofit applications
Question:
10. What is a wood buck and when is it used?
Answer:
(Masonry applications) facilitate installation, anchorage and sealing of block frame windows and door with
brick mold
Question:
11. What are the two methods of constructing a wood buck? Which is preferred and why? How is each
installed?
Answer:
- install buck in pieces or as a frame
- preferred as frame because it can be perfectly squared
- you know how they need ti be installed
Question:
12. What are the steps for installing sill pan flashing?
Answer:
1 - sill condition and level 2 - place flexible flashing in sill position abd turn up 6 inches and 2 beads 3/8
thick sealant on top 3 - apply sealant on back turned leg 4 - set sill pan in position and press down (check
level) 5 - attach sill pan 6 - seal end joints and jamb 7 - double check all joints 8 - prepare door/ window
for installation
Question:
13. When installing a sill pan for a door installation in membrane/drainage or surface barrier systems, what
must be applied first?
Answer:
Shims to provide a continuous surface supporting sill pan
Question:
14. What should be done when penetrating the sill pan flashing with fasteners?
Answer:
Drill hole - add sealant - screws - sealant