CORRECT ANSWERS
Question:
1. Disagreement over the rightful leader of Islam after the death of Muhammad. 620 AD
Answer:
Sunni/Shia Conflict
Question:
2. Who do the Sunnis believe should lead the muslim world?
Answer:
A knowledgeable person. (Abu Bakr)
Question:
3. Who do the Shias(Shiites) believe should lead the muslim world?
Answer:
Someone in the family line. Cousin/son in law (Ali)
Question:
4. Non religious part of the Sunni vs. Shia conflict
Answer:
Who will control the Strait of Hormuz; passage in the Persian Gulf through which 90% of the region's oil
passes.
Question:
5. What was the middle east comprised of BEFORE ww1?
Answer:
Six-hundred year-old Ottoman Empire.
Question:
6. Islamist group in northern Nigeria (Hausa term for "Western education is forbidden") Founded in 2002
in Maiduguri, Borno State of Nigeria
Answer:
Boko Haram
Question:
7. A Shi'a Islamist militant group and political party based in Lebanon DOB: 1980
Answer:
Hezbollah
Question:
8. Palestinian terrorist groups formed to take back land from Israel. Located in Gaza Strip 1987 by former
members of Muslim Brotherhood Does not recognize Israel as a legitimate state
Answer:
Hamas and Hezbollah
, Question:
9. Jewish Defense League (JDL)
Answer:
Jewish domestic terrorist group that wants to get rid of any non-jew people in Israel DOB: 1968
Question:
10. Lone Wolf Terrorists
Answer:
terrorists who act on their own without attachment to or help from a terrorist group or a government
Question:
11. Who are the main lone wolf terrorists we went over in class?
Answer:
Ted Kaczynski( Unabomber) Timothy McVeigh(OKC bombing) Eric Rudolph(bombed abortion clinics,
pretty much hated everyone) Bruce Ivins (Anthrax letters)
Question:
12. Who was the Unabomber (sent letter bombs)?
Answer:
Ted Kaczynski
Question:
13. Who is responsible for the Oklahoma City Bombing that killed 168 people
Answer:
Timothy McVeigh
Question:
14. Who bombed abortion clinics, jewish churches, mexican businesses pretty much hated everyone
Answer:
Eric Rudolph
Question:
15. Who sent letters to people containing poisonous white powder (anthrax)
Answer:
Bruce Ivins
Question:
16. Left Wing or Right Wing?: Derives from groups motivated by a desire to seek to rebel against or
radically change the political system through the use of terrorist tactics. Were developed to protest the
vietnam war (1960-1970s)
Answer:
Left Wing