CORRECT ANSWERS
Question:
1. The salivary enzyme amylase functions to break down.
Answer:
Carbohydrates
Question:
2. Peristalsis occurs in the digestive tract
Answer:
from the pharynx to the anus
Question:
3. The ________________ serves as a valve that controls the movement of food between the esophagus
and the stomach.
Answer:
lower esophageal sphincter (also gastro-esophageal or cardiac sphincter)
Question:
4. The membrane that binds the small intestines to the abdominal wall is called?
Answer:
Mesentery
Question:
5. The accessory organs of the digestive system are.
Answer:
Teeth, Tongue, Liver, Salivary Glands, Pancreas, gallbladder
Question:
6. The organ that stores bile is the
Answer:
gallbladder
Question:
7. Emulsification is the process by which
Answer:
bile causes the breakdown of fat globules into small droplets
Question:
8. What are functions of the liver?
Answer:
-Carbohydrate, lipid, and protein metabolism •Processing of drugs and hormones • Bilirubin excretion
(jaundice-bilirubin build up) • Bile salt synthesis • Storage (glycogen, vitamins & minerals) • Phagocytosis
(Kuffner cells)• Vitamin D activation
,Question:
9. The parietal cells of stomach secrete
Answer:
hydrochloric acid
Question:
10. What structures are part of the hepatic triad?
Answer:
Hepatic portal vein, Bile Duct, Hepatic artery
Question:
11. he submucosal nerve plexus of the intestine
Answer:
Innervates the mucosa layer.
Question:
12. Which of the following attaches to the stomach's lesser curvature and runs to the fissure of the liver?
Answer:
Lesser omentum.
Question:
13. Which salivary gland secretes amylase?
Answer:
Parotid gland
Question:
14. The hormone that stimulates the parietal cells to secrete HCl, the chief cells to secrete pepsin, and
increases motility of the stomach is called
Answer:
Gastrin
Question:
15. What is the function of the lacteals in the digestive system?
Answer:
Absorb chylomicrons in the small intestine
Question:
16. The cystic duct drains which accessory digestive organ?
Answer:
Gallbladder
Question:
17. What are some functions of Cholecystokinin?
Answer:
Stimulates secretion of Pancreatic juices, stimulates ejection of bile from gallbladder, stimulates opening
of the sphincter of Oddi, induces satiety (feeling of fullness)
, Question:
18. The peritoneal fold found between the lobes of the liver is known as the
Answer:
Falciform ligament
Question:
19. The________ nervous system can function independently AND can be influenced by theautonomic
nervous system.
Answer:
Enteric
Question:
20. What is the function of Intrinsic factor?
Answer:
facilitates the absorption of vitamin B12.
Question:
21. The physiologic process of swallowing food is known as
Answer:
Deglutition
Question:
22. Which phase of gastric activity involves the release of secretin and CCK?
Answer:
Intestinal phase
Question:
23. The pancreatic duct carries its secretions to the duodenum and joins with the _________duct as the
products are delivered to the small intestines.
Answer:
Bile Duct
Question:
24. What is secreted by the pancreas?
Answer:
Trypsin, Lipase, Amylase, Chymotrypsin
Question:
25. What are parts of the alimentary canal?
Answer:
mouth, pharynx, esophagus, stomach, small intestine, large intestine, (colon), Anus
Question:
26. Describe the pathway that food follows from the mouth through the anus.
Answer:
Mouth, pharynx, esophagus, stomach, small intestine, large intestine, colon, anus.