CORRECT ANSWERS
Question:
1. All of the following are advantages of the pre-referral process except:
A. - Reduce the number of students being identified for special education whose problems are the result of not
receiving appropriate instruction rather than a disability.
B. - Prevent relatively minor problems from worsening to a degree that would eventually require special
education.
C. - Preventing students from accessing special education services that have a disability.
D. - Prevent the costly and time-consuming process of assessment for special education eligibility by solving
the problems that originally caused teachers or parents to be concerned.
Answer:
preventing students from accessing special education services that have a disability
Question:
2. Which of the following statements is NOT true regarding disproportionality?
A. - African American and Native American students are overrepresented in special education.
B. - Disproportionate representation is when a particular group receives special education services at a rate
significantly higher or lower than would be expected based on the proportion of the general education
population that group represents.
C. - Disproportionate representation is acceptable as long as students are making educational progress.
D. - Disproportionate representation is problematic if it means that children have been wrongly placed in
special education that deny them access to appropriate educational interventions that match the student's
full learning potential, stigmatize them, or segregate them.
Answer:
disproportionate representation is acceptable as long as students are making educational progress
Question:
3. Which of the following is an example of a home-school contract?
A. - Betsy's mother and her teacher use a notebook that Betsy carries back and forth to school to communicate
about homework assignments and about Betsy's performance at school throughout the day.
B. - Betsy's mother agrees to take Betsy out to rent a movie if Betsy gets at least 80% on her homework for
two weeks.
C. - Betsy's teacher sends a sticker home in Betsy's notebook every time she does a great job following
directions during math class.
D. - Betsy's teacher gives her five extra minutes of recess if Betsy gets at least 80% on her homework for two
weeks.
Answer:
betsy's mother agrees to take Betsy out to rent a movie if Betsy gets at least 80% on her homework for two
weeks
, Question:
4. Which of the following is NOT a good idea for parents acting as tutors?
A. - Provide many opportunities for the child to respond.
B. - Drill and practice a concept repeatedly until the child responds with 100% accuracy.
C. - Keep sessions short (15-20 minutes on 3-4 days a week)
D. - Practice skills learned in school.
Answer:
drill and practice a concept repeatedly until the child responds with 100% accuracy
Question:
5. Which of the following is not included in the term "exceptional children"? children with learning
disabilities children with autism children who are gifted and talented all of these are considered
"exceptional children"
Answer:
all of these are considered "exceptional children"
Question:
6. The largest special education category is: specific learning disabilities speech and language impairment
intellectual disability emotional disturbances
Answer:
specific learning disabilities
Question:
7. The term at-risk refers to which of the following?
A. - a disability that leads to other educational problems
B. - risk factors related to diagnosis of a developmental disability
C. - factors that limit an individual's ability to perform a task
D. - having a greater-than-usual chance of developing a disability
Answer:
having a greater-than-usual chance of developing a disability
Question:
8. The principle of IDEA that states that all children with disabilities, regardless of severity, shall receive
their education at public expense, without cost to the child's parents, is which of the following?
Non-discriminatory evaluation Zero reject Due process Free appropriate public education (FAPE)
Answer:
free appropriate public education (FAPE)
Question:
9. The Least Restrictive Environment (LRE) principle requires:
A. - children be included in nonacademic classes, but not academic
B. - children be included in full-time in the general education classroom
C. - children with disabilities receive some services in the home environment
D. - justification if a student is not going to be included in the general education classroom
Answer:
justification if a student is not going to be included in the general education classroom
, Question:
10. A 504 Plan:
A. - ensures that students are included in general education classes
B. - ensures that all components of an IEP are carried out appropriately
C. - is a transition plan for students 16 years or older
D. - is sometimes referred to as an "Accommodation Plan"
Answer:
is sometimes referred to as an "Accommodation Plan"
Question:
11. Which legal case showed that "separate is not equal?" PARC v. Pennsylvania Jennson v. Louisiana
Dept. of Public Education Brown v. Board of Education Mills v. Board of Education
Answer:
Brown v. Board of Education
Question:
12. The federal law that is meant to improve achievement of all students, with a particular emphasis on
children from low-income families, is which of the following? No Child Left Behind RTI The
Achievement Act IDEA
Answer:
No Child Left Behind
Question:
13. No Child Left Behind requires which of the following of schools?
A. - improved graduation rates
B. - annual testing of all students to determine eligibility for special education services
C. - accountability for student learning and emphasis on research-based instruction
D. - inclusion of students in general education classes
Answer:
accountability for student learning and emphasis on research-based instruction
Question:
14. The term "continuum of services" is best described as: a range of individualized placement and service
options the extent to which services are multidisciplinary inclusion institutionalization
Answer:
a range of individualized placement and service options
Question:
15. Parents, general and special education teachers, a school representative, and the student are all
members of which of the following? The Parent Teacher Organization The IEP Team The student
evaluation team The school improvement team
Answer:
the IEP team
Question:
16. Educating students with disabilities with nondisabled children to the maximum extent possible is called
which of the following? Least restrictive environment Zero reject General education Inclusion