QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. Cirrhosis pathophysiology
Answer:
Characterized by widespread fibrotic (scarred) bands of connective tissue on the liver
- Tissue becomes nodular
- Nodules block blood and lymph flow
- Liver shrinks in size and hardens
Question:
2. Cirrhosis prognosis
Answer:
End-stage liver disease
- Usually happens after decades of chronic liver disease
- Eighth leading cause of death in the United States
- Twice as common in men than women
Question:
3. Liver blood supply
Answer:
Liver Gets blood from the Hepatic portal Artery and Hepatic Portal Vein
- Vein gives nutrient rich blood and artery gives oxygen rich blood
Question:
4. Causes of cirrhosis
Answer:
- Hepatitis C
- Hepatitis B and D
- NAFLD
- Alcohol use
, Question:
5. Hepatitis C
Answer:
Leading cause of cirrhosis and liver cancer in the U.S.
Question:
6. Hepatitis B and D
Answer:
Most common causes of cirrhosis worldwide
Question:
7. NAFLD (non-alcoholic fatty liver disease)
Answer:
Associated with obesity, diabetes mellitus type 2, metabolic syndrome
Question:
8. Alcohol use
Answer:
Excessive and prolonged use can cause cirrhosis
Question:
9. Cirrhosis lab assessment
Answer:
ALL OF THIS INCREASES
- AST, ALT, LDH, ALP
- Serum bilirubin
- PT/INR
- Ammonia level
ALL OF THIS DECREASES
- Serum albumin
- CBC (RBC, H/H, platelets)
Question:
10. Cirrhosis diagnostic tools
Answer:
- Abdominal X-rays
- CT, MRI
- Ultrasound
- Liver biopsy (most definitive)
- Endoscopic retrograde cholangiopancreatography
Question:
11. ALT
Answer:
4-36 units/L