CORRECT ANSWERS
Question:
1. phonological processing
Answer:
the use of sounds of a language to process verbal information in oral or written form
Question:
2. orthographic processing
Answer:
the visual aspect of letter processing, in which the linguistic meaning of a visual symbol is recognized
Question:
3. semantic processing
Answer:
processing a word by its meaning
Question:
4. Syntactic Processing
Answer:
The order and arrangement of words in phrases and sentences
Question:
5. Five Pillars of Literacy
Answer:
phonemic awareness, phonics, vocabulary, fluency, and comprehension
Question:
6. What is a key component of structured literacy instruction?
Answer:
Integrating explicit, systematic teaching of decoding and encoding skills.
Question:
7. Systematic Instruction
Answer:
instruction that presents concepts in order, beginning with the easiest concepts and increasing in difficulty,
with new concepts being built on prior knowledge
Question:
8. Explicit Instruction
Answer:
systematic and direct teaching approach where educators clearly and directly teach specific concepts,
skills, or strategies involving providing clear explanations, modeling, guided practice, and feedback to
facilitate understanding and mastery of the material
, Question:
9. Word Consciousness
Answer:
Awareness of words and their meanings as well as interest in their usage.
Question:
10. Meta cognition
Answer:
Think about how you learn and understand things. When you read, consider which strategies help you and
which don't, so you can become a better reader.
Question:
11. What is visualizing a story
Answer:
using prior knowledge/experiences to create a mental model in your mind of things you are reading.
Question:
12. How to monitor comprehension when reading?
Answer:
A reading strategy where readers actively check their understanding of the text as they read, identifying
and resolving any confusion to enhance overall comprehension.
Question:
13. What is syntax?
Answer:
The arrangement of words and phrases to create well-formed sentences in a language.
Question:
14. What are semantics in writing
Answer:
The study of meaning in language
Question:
15. What is the primary focus of phonological awareness activities in the lesson?
Answer:
Discerning and manipulating sounds within words
Question:
16. What are phonics? (five pillars)
Answer:
systematic relationship between the sounds heard in spoken words and the letter(s) that represent those
sounds. It teaches the alphabetic principle, which is the understanding that letters represent sounds in a
language.
Question:
17. Why do phonics helper learners?