Chapter06: Environmental Health
Y
1 Y1 Y1
Stanhope: PublicHealth Nursing: Population-Centered Health Care in the Community, 10th
Y1 Y1 Y1 Y1 Y1 Y1 Y1 Y1 Y1 Y1 Y1
Edition
MULTIPLECHOICE Y
1
1. Why is it important for nurses to understand the premises of environmental health?
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
a. Nurses should be able to assess risks and advocate for policies that support healthy JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
environments. J Y 1
b. Toxicologists often consult nurses about environmental pollutants. JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
c. Pollutant exposures such as lead are reported by nurses to the Environmental Protection JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
Agency (EPA). J Y1
d. ManyAmericans live in areas that do not meet current national air quality standards.
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
ANS:A JY1
Potential risks to health are concerns for professional nurses. It is the responsibility of the
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
nurse to understand as much as possible about these risks: how to assess them, how to
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
eliminate/reduce them, how to communicate and educate about them, and how to advocate for JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
policies that support healthy environments. Toxicologists do not often consult nurses about
JY1 JY1 JY1 JY1 J Y1 JY1 JY1 JY1 J Y1 JY1 JY1 JY1
environmental pollutants. Pollutant exposures are not routinely reported by nurses. JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY 1 JY1 JY1 JY1
Although there may be problems with air quality standards in the United States, this would not
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
be the primary reason why nurses should understand environmental health.
JY1 JY1 JY1 JY1 J Y1 JY1 JY1 JY1 JY1
DIF: Cognitive level: Understanding JY1 JY1 TOP:Nursingprocess:Evaluation JY1 JY1 JY1 JY1
MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
ControlNURSINGTB.COM
2. Why is it important for a nurse to have knowledge of environmental health and the effects of
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
chemical, biological, and radiological materials? a. They are a major cause of global warming.
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
b. They are often found in the air, water, and products we use. JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 J Y 1
c. They are frequently linked to the development of chronic illnesses. JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
d. They are products that nurses work with daily. JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
ANS: B JY1
Chemical, biological, and radiological pollutants are often found in the air we breathe, the
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
water we drink, and the products we use. These are not a major cause of global warming.
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
They are not frequently linked to the development of chronic illnesses. These are not
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
products that nurses work with daily. JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
NURSINGTB.COM
, Public Health Nursing 10th Edition StanhopeTes Bank Y1 Y1 Y1 Y1 Y1 Y1 JY1
DIF: Cognitive level: Understanding TOP:Nursingprocess:AssessmentMSC:
J Y 1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
NCLEX: Health Promotion and Maintenance JY1 JY1 JY1 JY1
3. Anurse fulfills the environmental health competency of “assessment and referral.” Which of the
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
following actions has the nurse most likely completed? a. Advocating for public policy changes
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY 1
b. Understanding policy framework and major pieces of legislation JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
c. Completing an environmental health history JY1 JY1 JY1 JY1 J Y 1
d. Describing the scientific principles about environmental health JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
ANS: C JY1
Assessment and referral states that all nurses should be able to successfully complete an
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
environmental health history, recognize the potential environmental hazards and sentinel JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
illnesses, and make appropriate referrals for conditions with probable environmental causes.
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
Advocating for public policy changes is part of advocacy. Understanding policy framework
JY1 JY1 JY1 JY 1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY 1 JY1
and legislation is part of legislation and regulation. Describing the scientific principles of
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
environmental health is part of basic knowledge and concepts. JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
DIF: Cognitive level: Analyzing TOP: Nursing process: Implementation MSC:
J Y 1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY 1 JY1 JY1
4. How have nurses historically learned to identify a possible relationship between environmental
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
chemical exposures and their potential harm? a. Extrapolation by toxicologists
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 J Y1 JY1 JY1
b. Biomonitoring
c. Completing chemistry courses JY1 JY1
d. Observing signs and symptoms in clients JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 J Y 1
ANS: D JY1
Nurses have historically made discoveries related to chemical exposure when people
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
presented with signs and symptoms related to known chemical toxicity. Extrapolation by
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
toxicologists and biomonitoring are modern methods. Completing a chemistry course does not
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
show how to identify these possible relationships.
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
DIF: Cognitive level: Understanding TOP:Nursingprocess:AssessmentMSC:
J Y 1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY 1 JY1 JY1
NURSINGTB.COM
5. What term is used to refer to the basic science applied to understanding the health effects
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
associated with chemical exposures? a. Toxicology JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
b. Pharmacology
c. Chemistry
d. Environmental epidemiology JY1
NURSINGTB.COM
, Public Health Nursing 10th Edition StanhopeTes Bank Y1 Y1 Y1 Y1 Y1 Y1 JY1
ANS:A JY1
Toxicology is the study of the health effects associated with chemical exposures. JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
Pharmacology is the branch of medicine concerned with the multiple aspects of drugs. JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
Chemistry is the branch of science with deals with the way that matter is composed. JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 J Y1 JY1
Environmental epidemiology is concerned with the discovery of environmental exposures JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
that cause or protect against illness or disease.
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
DIF: Cognitive level: Remembering TOP: Nursing process: Assessment JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
6. What statement accurately describes the characteristics of epidemiology?
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
a. It is a science that studies the poisonous effects of chemicals.
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
b. It explains the association between learning disabilities and exposure to lead-based paint at
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
the cellular level. JY1 JY1
c. It helps nurses understand the strength of the association between exposure and
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
health effects. JY1
d. It is a method for tracking the prevalence of health outcomes.
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
ANS: C JY1
Epidemiology studies the incidence and prevalence of disease, helping nurses understand JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
the strength of the association between exposure and health effects. Toxicology is the
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 J Y1 JY1 JY1
science that studies the poisonous effects of chemicals. Environmental surveillance provides
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
data with which to track and analyze the incidence and prevalence of health outcomes.
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
Epidemiology does not examine causes at the cellular level. JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
DIF: Cognitive level: Remembering TOP:Nursingprocess:AssessmentMSC:
J Y 1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Management of Care JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
7. When researching pesticides, the nurse looks at the “family” of the chemical. What similarities
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
are found among chemicals that have been placed in the same family? a. Route of entry into the
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
body
b. Actions and associated risks JY1 JY1 JY1 J Y 1
c. Effects that they have on the body JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
d. Potency and toxicity JY1 JY1
ANS: B JY1
Chemicals are grouped so it’s possible to understand the actions and risks associated withJY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
each group. Although some common health risks exist within these families of chemicals,
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
the possible health risks for each chemical should be evaluated individually when a potential
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
human exposure exists. JY1 JY1
NURSINGTB.COM
, Public Health Nursing 10th Edition StanhopeTes Bank Y1 Y1 Y1 Y1 Y1 Y1 JY1
DIF:MSC: J Y 1 Cognitive level:ApplyingNCLEX: Safe and Effective Care Environment: Safety and JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
Infection ControlNURSINGTB.TOP:COMNursing process: Assessment
JY1
J
1
Y J
1
Y
JY1 JY1
8. Which example contains the components necessary to form an epidemiologic triangle? a.
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
Pesticides, water, food JY1 JY1
b. Lead, mercury, soil JY1 JY1
c. Trichloroethylene, water, infants J Y1 JY1 J Y 1
d. Children under 12, elderly, temperature JY1 JY1 JY1 JY1
ANS: C JY1
The epidemiologic triangle consists of an agent (chemical), host (community consisting of
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
several variants), and environment (air, water, soil, etc.). The other examples do not contain an
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
agent, host, and environment. JY1 JY1 JY1
DIF: Cognitive level: Analyzing TOP: Nursing process: Evaluation JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
9. When would it be appropriate for a nurse to use a Geographic Information System (GIS)?
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
a. Recording client data collected at a foot clinic JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
b. Identifying areas with an increased incidence of lead poisoning JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 J Y 1
c. Evaluating effectiveness of a farm safety program JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
d. Scheduling health promotion programs in the community JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
ANS: B JY1
The use of a GIS allows the PHN to apply the principles of epidemiology into practice. GIS
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
allows nurses to code data so that it is related spatially to a place on earth and is helpful in
JY1 JY1 J Y1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY 1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
determining concentrated areas for incidence of disease and illness. An electronic health JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
record (EHR) would be the most appropriate place to record client data from a foot clinic.
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
Evaluation of effectiveness of a farm safety program would need to be done through some JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY 1 JY1 JY1
type of assessment or evaluation method—GIS would not be useful to collect this data. GIS is
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
not a scheduling system and would not be helpful when scheduling health promotion
JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
programs in the community. JY1 JY1 JY1
DIF: Cognitive level: Analyzing TOP: Nursing process: Implementation MSC:
J Y 1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1
NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY1 JY 1 JY1 JY1
NURSINGTB.COM