CORRECT ANSWERS
Question:
1. Dimensions of Wellness
Answer:
1. Environmental
2. Intellectual
3. Physical
4. Occupational
5. Emotional
6. Financial
7. Social
8. Spiritual
Question:
2. Define the various dimensions of wellness.
Answer:
environmental - pleasant environments that support well being Intellectual - recognizing creative abilities
and finding ways to learn Physical - recognizing need for physical activity, nutrition, diet, sleep
Occupational - satisfaction from job Emotional - coping w life & creating relationships Financial - satisfied
with current and future financial situations Social - connection, belonging, support system Spiritual -
expanding on purpose and meaning in life
Question:
3. What are some reputable sources for health information?
Answer:
Peer reviewed articles Textbooks USDA- United States Department of Agriculture National Agricultural
Library US National Library of Medicine National Institutes of health
Question:
4. health benefits of cardiorespiratory fitness
Answer:
Improving longevity, fighting heart disease, reduces hypertension, improve insulin resistance, reduce
cancer risks, improved sleep, improved cognition
Question:
5. appropriate % max heart rate for improvement in cardiorespiratory fitness
Answer:
Your target heart rate is 50 to 85 percent of maximum heart rate 220-age= max heart rate
Question:
6. the guidelines for physical activity for Americans
Answer:
150 minutes a week of moderate to intense aerobic activity Two sessions of muscle strengthening a week
, Question:
7. the major benefits of muscular fitness
Answer:
Helps boost fat burning metabolism Body shaping Reduces risk of neuromuscular injury Enhances
functional capacity Assists in building stronger bones
Question:
8. How are nutrients are absorbed through the digestive process (General pathway through the GI tract)
Answer:
The muscles of the small intestine mix food with digestive juices from the pancreas, liver, and intestine
and push the mixture forward to help with further digestion. The walls of the small intestine absorb the
digested nutrients into the bloodstream. The blood delivers the nutrients to the rest of the body
Question:
9. digestive functions of pancreas, liver, and gallbladder,
Answer:
Function of pancreas- Your pancreas is important for digesting food and managing your use of sugar for
energy after digestion. Function of liver- The liver processes this blood and breaks down, balances, and
creates the nutrients Function of gallbladder - Its main function is to store bile. Bile helps your digestive
system break down fats.
Question:
10. Where are most nutrients absorbed
Answer:
small intestine
Question:
11. Describe the functions of the six major categories of nutrients.
Answer:
Carbohydrates: provide the body with energy (nerve, brain, and red blood cells) Fats The body uses fat as a
fuel source, and fat is the major storage form of energy in the body Proteins Protein has many roles in your
body. It helps repair and build your body's tissues, allows metabolic reactions to take place and coordinates
bodily functions. In addition to providing your body with a structural framework, proteins also maintain
proper pH and fluid balance Vitamins Vitamins and minerals are considered essential nutrients—because
acting in concert, they perform hundreds of roles in the body. They help shore up bones, heal wounds, and
bolster your immune system. They also convert food into energy, and repair cellular damage. Minerals See
above Water Protects body organs and tissues. Carries nutrients and oxygen to cells. Lubricates joints.
Lessens burden the on kidneys and liver by flushing out waste products
Question:
12. For all- kcal/g, absorbed form
Answer:
Calories= the amount of energy needed to raise 1 gram of water 1 degree Celsius Carbohydrates= 4kcal/g
Protein= 4 kcal/g Lipid/fat= 9 kcal/g
Question:
13. recommendations of various types of carbohydrates (ie. whole grains, sugar, fiber)