To Help You Ace 2026-2027 Exams Includes Frequently
Tested Questions With ELABORATED 100% Correct
COMPLETE SOLUTIONS
Guaranteed Pass First Attempt!! Current Update!!
1. When is newborn assessment done - Correct Answer: ASAP after birth;
done periodically afterward until discharge from care
2. Purpose of Newborn Assessment - Correct Answer: Detect disease in
early stage, determine cause and effect of disease, teach child and parent,
predict future health, determine nature of treatment or care if needed
3. After initial assessment, how should you assess - Correct Answer: 1
hour after feedings; in a neutral environment; in presence of a parent;
gently and methodically (from top to bottom); systems that require a quiet
child first
4. Apgar Assessment - Correct Answer: 1 and 5 minutes after birth;
assesses heart rate, respiratory effort, muscle tone, reflex irritability and
colour; maximum score is 10 the baby is in good condition; <6 at 5 minutes
needs an additional assessment at 10 minutes
5. Causes of low Apgar score - Correct Answer: CNS disease, congenital
muscular disease, asphyxia, maternal drugs, prematurity, fetal sepsis
, 6. Phases of newborn assessment - Correct Answer: Initial
7. Transitional
8. Assessment of gestational age
9. Systemic physical examinations
10.Temperature of newborn - Correct Answer: Normal 36.5-37.5;
hypothermia < 36; hyperthermia >41
11.Respiratory rate of newborn - Correct Answer: Normal 35; tachypnea
>40; bradypnea <20
12.Heart rate of newborn - Correct Answer: 120-160 bpm
13.Blood pressure of newborn - Correct Answer: Average of 65/44 at 1-3
days
14.Average weight of term newborn - Correct Answer: 2.5-3.5kg. Should be
taken w/in 1 hour of birth
15.Average length of term newborn - Correct Answer: 48-50cm
16.Average head circumference for term newborn - Correct Answer: 33-
35cm; 2-3cm larger than chest circumference