1. Which of the following is a requirement for drivers with a
diabetes exemp- tion?
A) Possess a rapidly absorbable form of glucose while driving
Answer A. Drivers with diabetes should self monitor blood glucose before driving and every 4
hours while driving. Blood glucose monitoring logs should be submitted annually. There is no specific
requirement for HgA1C level.
2. Drivers with insulin dependent diabetes
D) May be eligible for a diabetes exemption
Answer D) Drivers with insulin dependent diabetes cannot be certified but may be eligible
for a diabetes exemption
3. Which of the following is true?
A) A driver with diabetes who uses insulin does not meet the
minimum re- quirements of 49 CFR Part 391.41
Answer A) The greatest risk for medication use for drivers with diabetes in hypoglycemia,
not hyperglycemia. Peripheral neuropathy is disqualifying condition. Diabetes is a CHD equivalent
condition.
4. What is the recommended certification interval for a driver with
diabetes
mellituse who does not use insulin? C) One year
,Answer C) Drivers with non-insulin dependent diabetes should be certified for a maximum
of one year
5. A diabetes exemption may be issued by
D) The FMCSA
Answer D) Only the FMCSA can grant exemptions
6. A driver with diabetes mellliktus who uses insulin is determined to
be other- wise medically qualified. The medical examiner must
indicate that a diabetes exemption is required on the
A) Medical Examination Report status section and Medical Examiners
Certifi- cate
Answer A) Exemption requirements must be noted on the Medical Examination Report status section
and the Medical Examiners Certificate
7. If glucose is detected on urinalysis in a driver with no history of
diabetes, an
appropriate next step is
C)Fingerstick or blood glucose determination
Answer C) The medical examiner should first determine blood glucose and then make an
appropriate certification determination and referral
,8. Which of the following is not a criteria that the FMCSA uses to
define a severe hypoglycemic reaction?
Answer B) FMCSA defines severe hypoglycemia as reactions that result in seizure, loss of
consciousness, need of assistance from another person, and a period of impaired congitive function
that occurred without warning
9. Drivers with a history of severe
hypoglycemic reactions in the past year or severe hypoglycemic
reactions in the past five years should not be certified. B) one, two
Answer B) A driver should not be certified if the driver has had one hypoglycemic
reaction in the past year or two in the past five years.
10. Which diabetes mellitus risk poses the greatest threat to
public safety C) Hypoglycemia
Answer C) Although hyperglycemia, peripheral neuropathy, and metabolic encephalopathy all
pose significant risks for safe driving, hypoglycemia poses the greatest risk. The risk is particularly
pronounced in drivers who use insulin. FMCSA defines a hypoglycemia episode as one that results in
seizure, loss of consciousness, need of assistance from another person, or a period of impaired
cognitive function that occurs without warning.
11. A driver with a diabetes exemption should check glucose levels
when? A) One
, hour before driving and at least once every four hours while driving
Answer A) Driver's with diabetes exemption should check glucose values one hour before
driving and once every four hours while driving
12. Which of the following is true for diagnosis of a hernia?
D) The maximum certification interval for a driver with a hernia is two
years
Answer D) The medical examiner can use his/her judgment as to whether a driver should be
referred to a surgeon or other specialist. There is no specified waiting period following hernia surgery -
the driver should not be certified until the medical examiner determines that treatment is safe and
ettective, and that the condition is stable. No evidence has linked hernias of any type to increased CMV
accident risk.
13. Drivers with which of the following conditions should be
disqualified? C)
Renal failure on peritoneal dialysis
Answer C) Dialysis of any type is disqualifying
14. Which of the following is true of nephropathy? B) The
maximum certification interval for nephropathy is two years
Answer B) Nephropathy is considered on a case-by-case basis. The medical examiner
determines what evaluation or monitoring is necessary for a driver with 3+ proteinuria and may
disqualify the driver. The certification is always made by the medical examiner and cannot be deferred to
a specialist.