Answers
1. Which of the following is a requirement for drivers with a
diabetes exemption?
A) Possess a rapidly absorbable form of glucose while driving
B)Self—monitor blood glucose one hour before driving and at least
once every 2 hours while driving
C) Plan to submit blood glucose monitoring logs every 6 months
D) Maintain a Hemoglobin A1C value less than 7
Answer A. Drivers with diabetes should self monitor blood glucose before driving and every
4 hours while driving. Blood glucose monitoring logs should be submitted annually. There is no specific
requirement for HgA1C level.
2. Drivers with insulin dependent diabetes
A) May be certified for a maximum of 6 months
B) Must maintain a hemoglobin A1C level of less than 7 to qualify for
certifica- tion
C) Cannot be certified if they have a history of myocardial infarction
D) May be eligible for a diabetes exemption
Answer D) Drivers with insulin dependent diabetes cannot be certified but may be eligible
for a diabetes exemption
,3. Which of the following is true?
A)A driver with diabetes who uses insulin does not meet the
minimum require- ments of 49 CFR Part 391.41
B) The most important concert related to medication use for treating
diabetes is hyperglycemia
C) Peripheral neuropathy is not a disqualifying condition
D) Diabetes is not a coronary heart disease (CHD) equivalent condition
Answer A) The greatest risk for medication use for drivers with diabetes in hypoglycemia, not
hyperglycemia. Peripheral neuropathy is disqualifying condition. Diabetes is a CHD equivalent condition.
4. What is the recommended certification interval for a driver
with diabetes mellituse who does not use insulin?
A) Three months
B) Six months
C) One year
D) Two years
Answer C) Drivers with non-insulin dependent diabetes should be certified for a maximum of one
year
5. A diabetes exemption may be issued by
A) An endocrinologist
B) The Medical Examiner
C) The driver's personal physician
,D) The FMCSA
Answer D) Only the FMCSA can grant exemptions
6. A driver with diabetes mellliktus who uses insulin is determined
to be other- wise medically qualified. The medical examiner must
indicate that a diabetes exemption is required on the
A) Medical Examination Report status section and Medical
Examiners Certifi- cate
B) Letter to the FMCSA
C) Employer authorization form
D) Endocrinology consultation form
Answer A) Exemption requirements must be noted on the Medical Examination
Report status section and the Medical Examiners Certificate
7. If glucose is detected on urinalysis in a driver with no history of
diabetes, an appropriate next step is
A) Endocrinology consultation
B) One year clearance and recommendation to see personal physician
C) Fingerstick or blood glucose determination
D) Temporary disqualification
Answer C) The medical examiner should first determine blood glucose and then make an
appropriate certification determination and referral
, 8. Drivers with a history of severe
hypoglycemic reactions in the past year or severe hypoglycemic
reactions in the past five years should not be certifed.
A) one, three
B) one, two
C) two, three
D) two, five
Answer B) A driver should not be certified if the driver has had one hypoglycemic reaction in the past
year or two in the past five years.
9. Which of the following is not a criteria that the FMCSA uses to
define a severe hypoglycemic reaction?
A) Seizure
B) Dizziness
C) Need of assistance from another person
D)Period of impaired cognitive function that occurred without warning
Answer B) FMCSA defines severe hypoglycemia as reactions that result in seizure, loss of
consciousness, need of assistance from another person, and a period of impaired congitive function that
occurred without warning
10. Which diabetes mellitus risk poses the greatest threat to public
safety
A) Hyperglycemia
B) Peripheral neuropathy