MULTIPLE-CHOICE QUESTIONS & ANSWERS
1. What is the phylum of insects?
A) Annelida
B) Chordata
C) Arthropoda
D) Mollusca
Correct Answer: C
2. What does "Arthropoda" mean?
A) Soft body
B) Jointed foot
C) Many legs
D) Hard shell
Correct Answer: B
3. Which of the following is NOT a feature of an insect?
A) Exoskeleton
B) Segmented body
C) Jointed appendages
D) Radial symmetry
Correct Answer: D
4. What is the class for crabs and lobsters?
A) Chilopoda
,B) Crustacea
C) Diplopoda
D) Arachnida
Correct Answer: B
5. How many legs per body segment do centipedes have?
A) 4
B) 2
C) 6
D) 1
Correct Answer: B
6. Which class has pedipalps?
A) Crustacea
B) Chilopoda
C) Arachnida
D) Diplopoda
Correct Answer: C
7. How many body regions does an adult insect have?
A) 2
B) 4
C) 3
D) 5
Correct Answer: C
8. How many legs does an adult insect have?
A) 4
B) 8
C) 6
,D) 10
Correct Answer: C
9. How many wings can an adult insect have?
A) Always 4
B) Always 2
C) 0, 2, or 4
D) Always 0
Correct Answer: C
10. What are the first two distant ancestors to insects mentioned?
A) Millipedes and centipedes
B) Trilobites and horseshoe crabs
C) Spiders and scorpions
D) Crustaceans and worms
Correct Answer: B
11. How old are trilobites?
A) 200 million years
B) 600 million years
C) 400-600 million years
D) 100 million years
Correct Answer: C
12. How old are horseshoe crabs?
A) 100 million years
B) 350 million years
C) 500 million years
D) 250 million years
Correct Answer: B
, 13. What are the first insect fossils described as?
A) Large, winged, and hard-bodied
B) Tiny, wingless, and soft-bodied
C) Medium, aquatic, and armored
D) Flying, predatory, and hairy
Correct Answer: B
14. How old are the first insect fossils?
A) 250 million years
B) 500 million years
C) 380 million years
D) 100 million years
Correct Answer: C
15. When were the most modern insect relatives present?
A) 50 million years ago
B) 380 million years ago
C) 180 million years ago
D) 400 million years ago
Correct Answer: C
16. Which of the following is an example of bugs through history?
A) Roman gladiators
B) Egyptian honeybees
C) Greek philosophers
D) Medieval knights
Correct Answer: B
17. Who is the father of zoology?
A) Pliny the Elder
B) Theophrastus